Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Republikon Tolerancia-kutatások
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
A turizmus rendszer környezete
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Dr. Berzéky József április 15.
Negyedik előadás Március 11
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
A Magyar Köztársaság euro-atlanti csatlakozásának politikai vonatkozásai. A magyar diplomácia további feladatai az európai politikai integrálódás folyamatában.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
2%-al Tisztább Környezetért Kovács Zoltán Csongor Zöld Erdély Egyesület.
Védtelen „védett csoportok” A nemi és az etnikai diszkrimináció sajátosságai Kovács Edina.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Szegények reménytelensége és reménysége. SSSSzegénység: szűkölködés az anyagi javakban DDDDepriváció: a különböző javaktól való megfosztottság,
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
„A nők, fiatalok és gyerekek elleni erőszak Európában” A SCELLES Alapítvány (Franciaország) kiadványa.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Állampolgári jogok és kötelességek
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
A közigazgatás alapelvei
Ózd kistérségének középtávú cselekvési terve
Fenntartható Fejlődés
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Európai Uniós ismeretek
Magyarország helye a világ értéktérképén
Kolozsvár ÜZLETEK KIINDULÓPONTJA ERDÉLY SZÍVE 
Előadás másolata:

Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató Intézet Kolozsvár

2008 szeptembere, év közötti erdélyi fiatalokat megcélzó reprezentatív kutatás az Országos Ifjúsági Hatóság kezdeményezésére

A román társadalom értékrendjéről... B. Voicu (2005): a román társadalom fejlődését és értékrendjének változásait modernizációs paradigmában értelmezi Az 1999-es European Value Survey Romániát is érintő értékkutatás eredményei alapján fogalmazódik meg Voicu ál-modernitás elmélete: Románia esetében kulturális szempontból egy részlegesen modernizált társadalomról van szó, amely folyamatosan anyagi problémákkal küzd, de ugyankkor kapcsolatai vannak a poszmodern kultúrákkal is. Ál-modern társadalom, melyet feszült modernizálódási törekvések jellemeznek, és nem utolsó sorban állandó ingadozás a tradicionalitás és a posztmodernitás között.

A román társadalom értékrendjéről... a vallásos magyarázat autoritása: az egyház mint társadalmi stabilitást és egyéni biztonságot megtestesítő intézmény él az emberek tudatában kockázatvállalással szembeni attitűd: a román társadalom alapvetően szegényként definiálja magát, a kockázatkerülés a globális bizonytalanság csökkentésének az eszközévé válik. „tervezés és fatalizmus” :A románok kétharmada tartja képesnek magát arra, hogy a saját sorsát irányítsa. (ez az arány itt a legmagasabb a poszt-kommunista országok esetében.)

Tolerancia, posztmateriális értékorientáció, a környezet állapotával való törődés, politikai érdeklődés és részvétel Milyen különbségek mutatkoznak a fiatal népesség és azon belül a román és a magyar fiatalok értékrendjei között?

Általánosan elmondható, hogy mind a magyar, mind pedig a román fiatalok esetében a család és biztonság bizonyultak a legfontosabb értékeknek. A magyar fiatalok esetében továbbá a jólét (14%) és a béke (18%), a román fiatalok esetében az önmegvalósítás (20,3%) és az istenhit (18,2%) értékei következnek.

Tolerancia:  Románia egyike a legnormatívabb országoknak Európában (24% utasítja el egyértelműen a más nemzetiségű szomszédokat)  a magyar fiatalok kivétel nélkül minden tekintetben toleránsabbnak mutatkoznak a román fiataloknál. Posztmateriális értékorientáció:  Országos szinten alapvetően materialista értékbeállítódás  a privát-szféra és a biztonság értékei Környezet védelmével való törődés :  Rendkívül alacsony fokú  Nem mutatkoznak jelentős különbségek a román és magyar fiatalok között: városi környezetben élő, magasan képzett fiatalokra jellemző

Politikai érdeklődés és közéleti részvétel :  A teljes népességre elmondható, hogy közepes politikai érdeklődés és viszonylag alacsony közéleti részvétel jellemzi.  Némivel több magyar fiatal tartja fontosnak a közéleti részvételt.  A magyar fiatalok 54%, a román fiatalok 38,5%-a egyáltalán nem érdeklődik a politika iránt.  A magyar fiatalok esetében az emberi és szabadságjogok valamint az esélyegyenlőség értékei jobb helyet foglalnak el a ranglistán, mint a román fiatalok esetében.