BESZÁMOLÓ az ENSZ-EGB keretében működő „Gépjármű előírásokat összehangoló WP.29 jelű Világfórum” 152. üléséről Genf, 2010.11.09-12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vasúti szabályozás változásai: az „új” vasúti törvény előkészítése
Advertisements

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
A nemzetközi közúti árufuvarozás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Nemzeti Közlekedési Hatóság
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
TÜV NORD-KTI Kft. Beszámoló EU tevékenység december – március.
A műszaki hibák szerepe a közúti balesetekben Az EU hatástanulmányának eredményei.
Az új épületenergetikai szabályozás
Roncz Gábor vezérigazgató
A közúti fuvarozás nemzetközi szabályozása
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Tájékoztató a évi népszámlálásról Komárom-Esztergom megye Szemes Mária KSH Veszprémi Igazgatósága.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Az egyszerűsített gázkészülék-csere gyakorlati bevezetése, együttműködés a kéményseprőkkel, tervezői igények, kapcsolat- optimalízáció Előadó: Varga Tamás.
Edzők válaszai a kérdőíves felmérésre (325 válaszadó)
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) alkalmazása a városi villamos fejlesztésekben Baán Tímea NFÜ, KÖZOP IH június 17.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Aszociációs kolloidok, micellaképződés
VILÁGÍTÁSTECHNIKAI TÁRSASÁG LEDek alkalmazása a világítástechnikában
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
Várható változások a légiközlekedést érintő európai uniós jogi szabályozásban október 7.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Kockázat alapú felügyelés
1 Belső modellek a QIS4-ben Boziné Kristóf Katalin március 20.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
2005. június éves a Magyar-Osztrák Területrendezési és Tervezési együttműködés dr. Tompai Géza főosztályvezető Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési.
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
szakmérnök hallgatók számára
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Köszöntöm a GÉMOSZ Közgyűlés résztvevőit! Központi Közlekedési Felügyelet Közúti Jármű Felügyelet Köszöntöm a GÉMOSZ Közgyűlés résztvevőit! Mihalek Miklós.
Mihalek Miklós Felügyelet vezető május 26., Galyatető
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Közlekedéspolitikai és -gazdasági Tagozat
Közlekedésbiztonsági és Forgalomtechnikai Tagozat
A REPÜLÉSI ZAJPANASZOK HÁTTERE Hajdú Sándor tagozatvezető helyettes tudományos főmunkatárs március 12. Járműtechnikai, Környezetvédelmi és Energetikai.
KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET Nonprofit Kft.
Vasútszabályozási Osztály
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
40).6-os szint X. feltörésnél az omlás ideiglenes biztosítása
Nemzetközi és hazai előírások az e-jármű tervezésekor és jármű átalakításkor Németh Erika
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Kihívások az új jogszabálytervezet kialakítása során
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 2. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. Emlékszik még a világháboruk megdöbbető adataira, melyik a helyes a, - 1.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
Finszter Ferenc Beszámoló a GRRF 65. üléséről Genf, február Elnök: Ian Yarnold Department for Transport, Anglia Összeállította:
VASÚTI VIZSGAKÖZPONT KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Novák László igazgató.
Biztonságvédelmi és autóipari klaszterek együttműködésének lehetőségei hazai és nemzetközi téren.
Az ENSZ EGB GRPE (A gépjárművek légszennyezésével és energia kérdésével foglalkozó előadói csoport) 58. sz. ülése (2009. június 9 – 12.) Genf.
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
LATIN-AMERIKA GAZDASÁGA
A vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyeket érintően tervezett jogszabályi változások dr. Erb Szilvia főosztályvezető.
Előadás másolata:

BESZÁMOLÓ az ENSZ-EGB keretében működő „Gépjármű előírásokat összehangoló WP.29 jelű Világfórum” 152. üléséről Genf,

Előzetes munkaterv: 110 napirendi pont Végleges: 7 új pont 3 törölve, elhalasztva

Általános témák Argentína bejelentette,hogy a WP29 teljes jogú tagjává kíván válni. Szoros együttműködés: Uruguay, Brazília FIA -Latin-Amerikai NCAP „LANCAP” törésteszt: Uruguay/Montevideo Fejlődő országok igénye könnyített követelményeknek megfelelő, jól szellőző, könnyű, olcsó bukósisak iránt.

Elektromos hajtású járművek: A hagyományos járművekre kidolgozott előírások BIZTONSÁGI KOCKÁZATOT jelentenek. A munkacsoportok dolgozzanak ki módosító javaslatokat.. ITS (intelligens közlekedési rendszerek : a munkacsoportok véleményezzék a kiemelt fontosságú vészjelzésekre vonatkozó tervezetet, majd a Titkárság munkatervet készít, megvitatása márciusban

Tüzelőanyag-minőségét szabályozó egységes előírás tervezete: Nincs egyezség az olajipar és az autóipar között. A speciális munkacsoport mandátuma 2010 novemberben lejárt. Döntés a folytatásról márciusban

1958-as egyezmény évi Bécsi Közúti Egyezmény és a az EGB előírások közötti ellentmondások feltárása: világítástechnikai és egyéb területeken: informális munkabizottságok, WP1, WP29 -Az egyes előírások hatályának meghatározásával, kiterjesztésével, a fogalmak pontosabb értelmezésével kapcsolatos nehézségek: „Administrative Department” „Technicale services” „ Competent Authorities”

Típusjóváhagyással kapcsolatos információcserét szolgáló adatbázis (DETA) létrehozása: - alapvető cél a terméken megjelenő jelzések egyszerűsítése - készül a rendszer adminisztrációjára és finanszírozására vonatkozó javaslat - a kialakítás és használat szabályai az évi egyezményen fognak alapulni - különböző szintű és jogosultságú betekintést terveznek - világító- és fényjelző berendezések esetében különösen fontos, a gyártóknak is érdeke

Teljes gépjármű nemzetközi típusjóváhagyása (IWVTA) Eredetileg japán javaslatra kezdődött az előkészítés, az EU feltételekkel támogatta A bevezetéshez az egész 1958-as egyezményt felül kell vizsgálni és egyes fejezeteit módosítani kell. Oroszország végzi. Aggályok: nehézkes lesz, az 58-as egyezmény eredetileg nem erre a célra született Ezzel párhuzamosan a Titkárság tervezetet dolgoz ki az egyezményhez csatolt előírások átmeneti rendelkezéseire vonatkozó irányelvek módosítására

R.E. 3. Közös Határozat: jelentős átdolgozás vagy csak finomítás ?

EGB előírások módosítása: 6,7,11,12,13,16,23,37,44,46,48,49,50,53,6 5,77,83,91,94,95,97,103,105,116,117,119, 121,122,123,125

Előkészületben lévő új EGB-előírások: LED-es fényforrások Gyalogosvédelem

1997-es Bécsi Egyezmény: A nemzetközi forgalomban résztvevő, 3,5 t-nál nagyobb össztömegű tehergépkocsi időszakos műszaki ellenőrzése ????????????????

1998. évi egyezmény (világ-előírás, GTR) -Egységes jelölésssel kapcsolatos vita -Könnyű tehergépkocsik átlagos (flotta) tüzelőanyagfiogyasztása (CAFE) és üvehgház-hatást fokozó gáz kibocsátása (GHG) tárgyú szabványok özötti éprvényre juttatása ügyében az USa javaslatot terjeszt elő. - Készülő új GTR-ek: Gumiabroncsok, Hidrogén és tüzelőanyagcellás járművek légszennyezés vizsgáló világciklusa - Módosított GTR: 9.sz., Gyalogosvédelem 00

Köszönöm a figyelmet! Deák János