1.4. Fordítás, szerkesztés, az objektumkönyvtár használata.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
H IBAKERESÉS, HIBAJAVÍTÁS. H IBAJELENSÉGEK Szintaktikai hiba:  Csak értelmezés esetén fordul elő, hiszen a fordítóprogramok korábban, még a fordítási.
Advertisements

Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
A mikroprocesszor 1. rész.
Algoritmus és programozás
Podoski Péter és Zabb László Témavezetők: Dr. Fekete István, Veszprémi Anna ELTE IK.
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
Programozás.
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Az első program, avagy ismerkedés a nyelvvel
Programozási nyelvek.
A szoftver.
Fájlkezelés, IO Kivételkezelés Belső osztályok
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás II. 6. Gyakorlat const, static, dinamikus 2D.
Mutatók, tömbök, függvények
Az operációs rendszerek
Fordítóprogramok FORD01 Programozó matematikus III. évf. Miskolci Egyetem 1 Fordítóprogramok 1 Programozó matematikus szak 2003/2004-es tanév II. félév.
2012. március 7. Paulik Áron Prog szakkör.
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
P ROGRAMOZÁS C# - BAN Kivételkezelés. P ÉLDA I. Nullával való osztás miatt kapjuk a hibaüzenetet.
Programozás alapismeretek
P ROGRAMOZÁS I/O műveletek. S YSTEM.C ONSOLE A programjainknak fontos része a felhasználóval való kommunikáció. Adatokat kell kérni tőle, vagy közölnünk.
Microsoft.NET Alapok.
Programozás Az adatokról C# -ban.
A programozás alapjai A számítógép számára a feladat meghatá- rozását programozásnak nevezzük. Ha a processzor utasításait használjuk a feladat meghatározásához,
A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. Emiatt.
Podoski Péter és Zabb László. Bevezető Algoritmus-vizualizáció témakörében végeztünk kutatásokat és fejlesztéseket Felmértük a manapság ismert eszközök.
Az operációs rendszereK
Programozás. fordító (compiler): a program forrásszövegéből egy gépi kódú, futtatható programot (pl. EXE) állít elő, vagyis a programot lefordítja a gép.
ELTE Adatokkal kapcsolatos fogalmak  Konstans: az az adat, amely a műveletvégzés során nem változtat(hat)ja meg értékét, mindvégig ugyanabban az „állapotban”
Turbo Pascal 11..
Programozási nyelvek, Pascal
Fájlkezelés Pascalban
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Szintaktikai, szemantikai szabályok
1.3. Pascal program felépítése Az els ő program. Program ; … Begin … End. Program fej Deklarációs rész Végrehajtó rész.
Pozicionálás 1. Kurzor elhelyezése a képernyőn 2. Színkezelés.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
A képernyő kezelése: kiíratások
Turbo Pascal Indítás: C:\LANGS\Turbo Pascal Turbo Pascal.
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Programozás. Programozási nyelvek: Gépi nyelv A számítástechnika őskorában egyedüli lehetőség volt a gép bitsorozattal való programozása. Minden processzor.
A szoftver, szoftvertípusok
Egy második generációs gép (az IBM 7094) felépítése
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
Podoski Péter és Zabb László. Bevezető Algoritmus-vizualizáció témakörében végeztünk kutatásokat és fejlesztéseket Felmértük a manapság ismert eszközök.
A Visual Basic nyelvi elemei
Szoftverek.
Az operációs rendszer feladata
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
C Programozási alapok.
Free pascal feladatok
Kiterjesztések szemantikája: Szemantikai tartomány : Adatoknak, vagy értékeknek egy nem üres halmazát szemantikai tartománynak nevezzük. Jelölése: D. Egy.
DLL használata és készítése Feladat
Memóriakezelés feladatok Feladat: 12 bites címtartomány. 0 ~ 2047 legyen mindig.
Szövegszerkesztés.
Programok készítése és futtatása. Integrált fejlesztői környezet (IDE) tartalmaz:  szövegszerkesztőt a program forráskódjának szerkesztésére,  fordítóprogramot.
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
Programozási alapok.
Programozási nyelvek típusossága.
Compiler illetve interpreter nyelvek
Beépített függvények használata programozáskor
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Programozási nyelvek alapfogalmai
Az információ.
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Előadás másolata:

1.4. Fordítás, szerkesztés, az objektumkönyvtár használata

Amikor bekapcsoljuk a számítógépet elindul az operációs rendszer, amely biztosítja a gép és a felhasználó közti kommunikációs lehetőséget. Az operációs rendszer betölti a memóriába a programot, majd elindítja és a program futásának végeztével visszakapja a vezérlést. Minden magas szintű nyelvnek van egy fordítóprogramja (compiler), mely a programot gépi kóddá alakítja. Inputja- az általunk magasszintű nyelven megírt forrásprogram Outputja- a lefordított tárgykód ( a fordítási hibák listája)

A fordító elemzi először a szöveget, kiveszi belőle a felesleges információkat (megjegyzéseket, szóközöket), majd ellenőrzi az utasítások helyességét, hiba esetén figyelmeztet, a talált hibánál leáll, abbahagyja a fordítást. A fordító egy szimbólumtáblát készít a programozó által definiált változók, hivatkozások neveit és a tárgykód címeit tartalmazza. Minden fordítási lépésnek megvan a maga outputja, ez a végső eredmény, a gépi kódú utasításokat tartalmazó tárgykód, miután a lefordított kód futtatható. Forrás programFordító programFordítási hibák Tárgykód

Tehát megírjuk a forrásnyelvet, majd a fordítóprogrammal lefordítjuk. Futás közben előfordulhatnak olyan hibák, amelyek a program leállásához vezetnek, ezek a futási hibák (runtime error). Program futása: InputOutput Adatok Futó program AdatokFutási hibák

A Turbo Pascal programkönyvtárai Unit-ok Unit= különleges programkönyvtár, eljárások, függvények, konstansok, típusok, változók halmaza, melyek beépíthetők az írott programba. Ha Unit-ban lévő eljárásokat, függvényeket használunk, akkor az őket tartalmazó unit nevét meg kell adnunk a program elején a „uses” foglalt szó után. Ezzel elértük, hogy a unit- ban lévő összes alprogramot használhatjuk, de csak a definiált unit azon részeit, amelyeket használjuk, a Turbo rendszerbeli szerkesztő pedig beépíti a lefordított program kódjába. Unitok alakalmazása nélkül csupán max. 64kbyte méretű lefordított programot lehet létrehozni. Ha unitokat használunk, akkor már az operációs rendszer szab felső korlátot a lefordított programnak, ami 640kbyte is lehet. A Turbo rendszerben találunk: beépített standard unitokat általunk írt saját unitokat.

Szintaxisa: Uses unitnév1, unitnév2; Standard Unitok: CRT- (karakteres képernyő kezelése) képernyőt, színeket, ablakokat, billentyűzetet, hangokat generáló chip- et, a képernyős I\O műveleteket kezelő standard eljárásokat, függvényeket, változókat, konstansokat tartalmazza. DOS- a Dos operációs rendszer funkcióit kezelő szubrutinok gyűjteménye GRAPH- több mint 50 grafikus modult, változót, típust valamint bit- orinetált egyenest, pontot rajzoló modult tartalmaz SYSTEM- dinamikus memóriafoglalás, lebegőpontos és string kezelő műveletek (write, read) Printer- nyomtatás OVERLAY- a Turbo rendszer átlapolási technikáját biztosítják