Költségvetési kockázatok 2011-2013 Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, 2012. nov. 29.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Humán rendszerek, közszféra
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
dr. Robák Katalin,helyettes projektvezető
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
Elkülönített állami pénzalapok
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
„Nyugdíjrendszerváltás 2010” avagy jogfosztás a nép nevében Szikra Dorottya, ELTE TÁTK Lakner Zoltán, ELTE TÁTK.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
A kontrollok szerepének felértékelődése a közszférában Domokos László Az Állami Számvevőszék elnökének előadása Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú.
JEREMIE program tervezése a as programozási időszakra
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról.
Rácz Margit MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatási igazgató Válság és válságkezelés az eurózónában.
Közgazdasági és Befektetéselemzési Főosztály Gazdasági kilátások.
1 Az egészségipar az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében Prof. Dr. Báger Gusztáv Az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Elemzés a évi költségvetési törvényjavaslatról július 5.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
© 2004 KPMG Cyprus is member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. The KPMG logo and name are trademarks of KPMG International.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
Fiskális Politika Államháztartás - központi költségvetés - társadalombiztosítási alapok - egészségbiztosítási alap - nyugdíjbiztosítási alap - elkülönített.
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Nemzeti számlák, Szektorszámlák Klein Marcell.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
Nemzeti Fejlesztési Terv II december 15. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 17., Szeged.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február Dr. Benkő.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
Projekttámogatási Osztály
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
főigazgató-helyettes
0 Makrogazdasági áttekintés november. 1 A Takarékbank es előrejelzése Reál GDP növekedés4.73,94, ,6-6,30,5.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
EURÓPAI TÁMOGATÁSOKAT AUDITÁLÓ FŐIGAZGATÓSÁG
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Az államháztartásról szóló törvény
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Előadó: Dr. Printz János az MKVK Költségvetési Tagozatának elnöke
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
Easy Learning Hungary Kft. Nagy Zsolt István, ügyvezető igazgató VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN száma: )
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
a költségvetési tervek teljesítésében
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
BESZÁMOLÓ A BTK Kari Tanácsának részére
SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2012
A nemzetgazdasági tervezés megújítása
Pénzügyi kockázatok az önkormányzati rendszerben Dr
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Költségvetés.
Előadás másolata:

Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.

Az Állami Számvevőszék és a költségvetés Az Állami Számvevőszéknek egész évben, januártól decemberig rálátása van a költségvetésre. Klasszikus számvevőszéki feladat a költségvetés végrehajtásának ellenőrzése, de az ÁSZ a költségvetési tervezetet is véleményezi. Az ÁSZ törvényi feladata a Költségvetési Tanács munkájának szakmai anyagokkal, elemzésekkel való támogatása is.

A 2011-es zárszámadási ellenőrzés tapasztalatai (1) Az idén jelentősen megújítottuk zárszámadási ellenőrzésünket. Idei ellenőrzésünk fő konklúziója az volt, hogy jelentősen javult a beszámolók megbízhatósága. Az adósságráta a 2010-es értékhez képest 2011 végére 0,3%-ponttal csökkent, ami csökkenti a kockázatot. Az ÁSZ adókkal kapcsolatos, 2010 őszén megfogalmazott véleménye 98,7%-ban igazolódott.

A 2011-es zárszámadási ellenőrzés tapasztalatai (2) Kiemelt figyelmet fordítottunk a költségvetésben megjelenő európai uniós forrásokra is. –Ezek a tételek szinte az egyetlen központi fejlesztési forrást jelentik Magyarországon, másrészről rejtett kockázatokat is hordoznak. A zárszámadáshoz kapcsolódva, de önálló vizsgálat keretében ellenőriztük a belső kontrollokat és a belső ellenőrzés működését. –A belső kontrollok működését 85%-os arányban minősítettük részben vagy egészben megfelelőnek. –A bejelentett, illetve tervezett intézkedések révén a kontrollpillérek összesített megfelelősége harmadával javult. A fejezeti kezelésű előirányzatoknál rámutattunk a tervezés és a felhasználás problémáira is.

A 2013-as költségvetési véleményezés tapasztalatai Az adóbevételek tervezésénél általános kockázatot jelent a makrogazdasági mutatókkal kapcsolatos bizonytalanság. A nyári véleményezéskor az adóbevételek 70%-át ítéltük megalapozottnak, illetve részben megalapozottnak, 30%- ukat pedig nem megalapozottnak. –Ez azt jelenti, hogy az összes bevétel mintegy harmadát teszik ki azok a bevételek, amelyeknél lehet valamekkora elmaradás. Kockázatot jelent a 2012-es év vártnál kedvezőtlenebb makrogazdasági lefutása. A költségvetési terv benyújtása óta számos intézkedés történt a kockázatok kezelése érdekében… –… a gazdasági recessziót azonban nem sikerült elkerülni, az EU- IMF hiteltárgyalások nem zárultak le.

A 2012-es év eddigi tapasztalatai Január és szeptember között a deficit elérte az éves célszám 94,7%-át. A kockázatok elsősorban a bevételi oldalon jelentkeznek. –Elmaradás van az szja, az eva, a játékadó és a pénzügyi szervezetek különadója esetében. A kiadásoknál kockázatot látunk a nyugdíjaknál, a gyógyszertámogatásnál, az átvállalt adósságoknál, a kamatkiadásoknál. A kockázatok kezelésére a Széll Kálmán Terv 2.0, a bejelentett egyenlegjavító intézkedések, illetve az éves hiánycél 2,5%-ról 2,7%-ra emelése, valamint a rendelkezésre álló tartalékok kellő fedezetet nyújtanak.

Az államadósság-szabállyal kapcsolatos tapasztalatok Az államadósság-szabály betartása fölött a Költségvetési Tanács őrködik. Az államadósság alakulását a deficiten felül jelentősen befolyásolják a hiány alakulásától független tényezők is. A 2013-as költségvetési törvényjavaslatban 2012-re 78%- os, 2013-ra 76,8%-os adósságráta szerepel. –A vonatkozó kockázatokat is számba kell venni: GDP alakulása, deficit alakulása. Az államadósság-szabály szempontjából a 2013-as költségvetésben a jelenlegi tervezetet figyelembe véve 360 milliárd forintos „mozgástér” van ban a túlzott deficit eljárás elkerülése lesz a szigorúbb feltétel a költségvetési tervezésben.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!