A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
„Van-e még lejjebb?”, avagy a magyar húsipar állapotfelmérése 2012 húsvétján (a prezentáció az AKI adatainak felhasználásával készült)
A magyar húságazat 2010 tavszán
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
UDOVECZ GÁBOR Közelmúlt és jövőkép az agrárgazdaságról Pallas Páholy december 11.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Külső finanszírozási lehetőségek az agrárgazdaságban Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
1 „100 Kistigris” Sajtótájékoztató május 15. Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai.
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Egyéb állattenyésztési ágazatok
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
DR. RASKÓ GYÖRGY A vidék a világgazdasági válság igazi vesztese ? Visszaépíthető-e a magyar mezőgazdaság? 47. Közgazdász Vándorgyűlés, MKT, Zalakaros.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Magyar államadósság és a kötvénypiac
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER)
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
EURÓPAI AUTÓSZERVIZEK MAGYARORSZÁGI EGYESÜLETE
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése
Cukor, napraforgó és burgonya
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Kerekasztal beszélgetéshez
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Adatszolgáltatói terhek csökkentése a külkereskedelmi statisztikában
Előadás másolata:

A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci helyzetére, illetve az Európai Uniós, valamint az EU-n kívüli importra Szöllősi Réka, tanácsadó Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége július 22.

Élelmiszeripar az EU első számú ágazata, 870 milliárd Euró termelési érték, 4 millió fő foglalkoztatása Magyar élelmiszeripar az EU-n belül a 16. helyen áll (bruttó termelési érték kb. 2 ezer milliárd Ft), 1 % körüli részesedéssel Az elmúlt 3 évben az élelmiszer-feldolgozók adózott eredménye veszteséget mutat (2008. évben 15 milliárd forint veszteség) Gyakorlatilag teljes privatizáció Jegyzett tőke 2000: 60 %-ban külföldi, 2006: 48 % Sok kkv, szerkezet hasonló az európaihoz, százezer embernek ad munkát A hazai élelmiszer-feldolgozók jelenlegi helyzete 1.

A hazai élelmiszer-feldolgozók jelenlegi helyzete 2. Az élelmiszeripar bel- és külpiaci versenyképességét más ágazatokhoz hasonlóan sújtja a központi állami elvonásoknak a versenytárs országokhoz képest mért magas szintje. (Az élelmiszer- feldolgozók által befizetett adó 2008-ban elérte a 680 milliárd forintot). Ugyanakkor az élelmiszer-termelés jellegéből fakadóan a központi terhek okozta versenyhátrány súlyosabb következményekkel jár, mint más ágazatokban.

Változások az EU-csatlakozás után Éles és hirtelen versenypiac belföldön is, védelem nélkül, miközben mindenki védi a piacát Minőséggel szembeni követelmények csökkentek, olcsó, és gyakran gyenge minőségű termékek a belföldi piacon Versenyképességi gondok, nem voltunk csatlakozásra felkészülve Import rohamosan növekszik Folyamatos termeléscsökkenés és belföldi piacvesztés valamennyi élelmiszerágazatban

A 3/2010. (VII.5.) VM rendelet célja A Kormány évi akció programjának 27. pontja rögzíti a „másodlagos élelmiszervizsgálat” lehetőségének a megteremtését Célja elsősorban a gyenge minőségű, ún. „import” élelmiszerek kiszűrése Az ÉFOSZ e célkitűzést üdvözli, ugyanakkor szükségesnek tartja egyes rendelkezések pontosítását

A rendelet főbb elemeivel kapcsolatban az ÉFOSZ által megfogalmazott kérdések 1. Hatályba lépés: rendkívül rövid idő állt a vállalkozók rendelkezésére a felkészüléshez (15 nap) Első magyarországi tárolási hely: a bértárolók is bejelentésre kötelezettek (nem szereznek feltétlenül tudomást erről a kötelezettségről, tevékenységi körükből adódóan nem rendelkeznek azon információkkal, amelyekre vonatkozóan a rendelet szövege alapján bejelentési kötelezettségük áll fenn: pl. beszerzési ár) Jelentős adminisztratív többlet terhet jelent a vállalkozók számára; emellett nem tisztázott a bejelentések módja sem (telefon, fax, stb.) Az adatszolgáltatás tartalma nem egyértelmű (mik azok a konkrét nyomon követési kötelezettségek, amelyeknek e rendelet alkalmazásakor meg kell felelniük)

A rendelet főbb elemei és az ÉFOSZ által megfogalmazott kérdések 2. A kockázati megítélés nem tisztázott (minek alapján dönt úgy a hatóság egy vállalkozás tevékenységéről, hogy az kockázatos és ezzel előzetes bejelentésre kötelezheti a vállalkozót) Beszerzési ár kötelező bejelentése: a piac működésének törvényszerűségei miatt nem lenne szerencsés, ha a versenytársak esetleg megismernék egymás „üzleti titkait”, így például az adott termék beszerzési árait. Nem ismeretes a rendelethez kapcsolódó hatósági díjak mértéke: az egyébként is versenyképességi problémákkal küzdő ágazat számára további nehézséget okoznának az újabb költségek Szankciók és bírságok mértékéről és módjáról nem rendelkezik a rendelet

A feldolgozott élelmiszerek belföldi és külpiaci értékesítésének alakulása A Magyarországon előállított élelmiszerek 70 %-a belföldön, 30 %-a külföldön kerül értékesítésre Az élelmiszerek belföldi értékesítése az EU csatlakozásunk óta több mint 25 százalékkal csökkent A feldolgozott élelmiszerek külföldi értékesítése az elmúlt években folyamatosan csökkent Az agrár-exportból a feldolgozott élelmiszer-export mintegy 67 % (ugyan ez az arány pl. Ausztriában 89 %, Németországban 87 %)

Belföldi piaci részesedés

Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci helyzetére Az élelmiszerbiztonság szintje várhatóan emelkedik, a kevésbé biztonságos élelmiszer import csökkenhet azáltal, hogy átláthatóbbá válik az országba érkező import A Magyarországon bejegyzett élelmiszer-feldolgozók belföldi értékesítésének a csökkenése megállhat, esetleg növekedhet, az exportot várhatóan ez az intézkedés nem befolyásolja DE: a vállalkozások adminisztrációs terhei és költségei növekednek, ez várhatóan a termékek fogyasztói árában is tükröződni fog (a feldolgozóipar nem képes már „elnyelni” ezeket a többlet kiadásokat) Tapasztalatok szerint a Hatóság csak nehezen tud eljárni a külföldön bejegyzett vállalkozásokkal szemben, ezért félő, hogy a szankciók inkább a hazánkban bejegyzett vállalkozásokat fogják érinteni.

Köszönöm a figyelmet!