Az EU élelmiszer- és italipara A versenyképesség biztosítása és tennivalóink Mella FREWEN – CIAA Főigazgató ÉFOSZ Közgyűlés 2010. május 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi tevékenysége dr. Grimm Krisztina október 21.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
Üdvözlöm Önöket a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés Konferencián! Harkány, Magyarország Június 2009 John Heisdorffer Az Iowai Szójaszövetség elnöke.
Az Európai Unió KKV politikája Mikro-, kis-, és középvállalkozók első országos fóruma Bakodpuszta, május 6. Németh István, Európai Bizottság.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A vállalkozások környezete
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
Előnyök és alkalmazási területek
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
„Az EU keretköltségvetése” és élelmiszergazdasága előtt álló közös kihívások Éder Tamás.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Minőség menedzsment 6.előadás
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
SMEs-NET Európai szintű együttműködés az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerek minőségének javításában érdekelt felek között KEREKASZTAL MEGBESZÉLÉS Az.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
Az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) jelölés Éfosz TRUEFOOD szeminárium Budapest, október 21.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Új utakon a Magyar Nyomda- és Papíripari Szakmai Szövetség FAIRPRINT február 4. Hajdúszoboszló Dr. Peller Katalin.
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A MAGYAR ÜVEGIPARI SZÖVETSÉG PROGRAMTERVE 2008/2009 Magyar Üvegipari Szövetség Közgyűlés 2008.Május 13. Holiday-Inn Budaőrs Hotel.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
„Egészséges étel az egészséges életért”
Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás.
Termék & Márka Kopcsay László.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Nemzeti Technológiai Platform a
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Előadás másolata:

Az EU élelmiszer- és italipara A versenyképesség biztosítása és tennivalóink Mella FREWEN – CIAA Főigazgató ÉFOSZ Közgyűlés május 12.

A CIAA-ről dióhéjban A CIAA (Európai Élelmiszeripari Konföderáció) az egész élelmiszeripart képviseli, támogatja és előmozdítja annak gazdagságát és változatosságát. Tagjai: 26 nemzeti szövetség 26 európai szakmai szövetség 20 az unióban termelő nagyvállalat

A CIAA küldetése Proaktívan segíti olyan gazdálkodási környezet létrehozását, amelyben az összes európai élelmiszeripari vállalat versenybe szállhat a fenntartható fejlődésért, kielégítheti a fogyasztók szükségleteit és szerepet játszhat az EU 2020-ra vonatkozó Stratégiájában megfogalmazott célok megvalósításában.

Mit tesz a CIAA ennek megvalósítása érdekében? Szoros kapcsolatot tart fent az EU különböző intézményeivel (Bizottság, Tanács, Parlament stb.) és az uniós médiával Álláspontokat fogalmaz meg az élelmiszeripart érintő ügyekben Aktívan részt vesz különféle platformokban és fórumokon (Környezetvédelmi Kerekasztal stb.) Szoros és gyümölcsöző kapcsolatok kialakítására törekszik az élelmiszerlánc valamennyi szereplője között

I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az agrár-élelmiszeripar versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport Jobban működő élelmiszerlánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az agrár-élelmiszeripar versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport Jobban működő élelmiszerlánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

Az EU-27-ek élelmiszeripara 2009-ben Tények és számadatok (I)

Az EU-27-ek élelmiszeripara 2009-ben Tények és számadatok (II) -Egyes számú feldolgozó-iparág az üzleti forgalom és a foglalkoztatottak száma alapján -Második legnagyobb a vállalatok száma és a hozzáadott érték alapján

I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az élelmiszergazdaság versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport (MSZMCS) Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

Az EU élelmiszeripara előtt álló főbb versenyképességi kihívások Versenyképességi tényezők – Helyzetértékelés (I) -A jogszabályoknak való megfelelés magas költségei (pl. környezetvédelem, élelmiszerbiztonság stb.) – adminisztratív terhek -Versenyképes alapanyag-ellátás biztosítása -Kereskedelmi akadályok (piacra jutást gátló tényezők) -Az innovációval kapcsolatos problémák -A kiskereskedelem koncentrációja és a saját márkák aránya növekszik: egyensúlytalanság az élelmiszerláncon belül

KKV-k – a változatosság megörzői KKV-k: - Az élelmiszeripari cégek 99,1% - át adják - Az üzleti forgalom 48,7% - át termelik ki - Az ágazatban foglalkoztatottak 63% - át alkalmazzák Versenyképességi tényezők – Helyzetértékelés (II)

Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés (III) K&F és innováció – Az EU élelmiszeriparának számai nem adnak okot a büszkeségre

Az EU termelésének lassú növekedése Versenyképességi tényezők - helyzetértékelés (IV)

Főbb kereskedelmi mutatók (2008) Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés (V)

Az EU piaci részesedése a globális exportpiacokon Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés (VI) Az EU részesedése 24.6% -ról 17.5% -ra csökkent

Versenyképességi tényezők - helyzetértékelés (VII) Alapanyag ellátás

I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az élelmiszergazdaság versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

Eredmény: 30 darab ajánlás, egy cselekvési terv és további kísérő intézkedések CIAA szerepe : A 30 ajánlásból az élelmiszeripari vállalatok számára (kkv-kat is beleértve) kulcsfontosságú: 1. Az uniós politikák integrált megközelítése 2. Fenntartható alapanyag ellátás és az egyensúlyi helyzet helyreállítása az élelmiszerláncban 3. Fenntartható fogyasztás és termelés 4. Incidens kezelés 5. Fogyasztóknak szóló tájékoztatás Dokumentum: ‘A fogyasztóknak szóló tájékoztatás integrált megközelítése’ (CIAA Sherpa Csoport) Kapcsolódó esemény: jún. 9., ahol előadást tart Tajani EU Bizottsági Főbiztos Munkacsoporti ajánlások = az ipar válasza az EU 2020 Stratégiára Az élelmiszergazdaság versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport

I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az élelmiszergazdaság versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában (I) Az Európai Bizottság kommünikéja: “Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában” 10 ajánlás – például: Az élelmiszer ellátási láncon belüli kapcsolatok javítása Az átláthatóság és az ártranszfer javítása az élelmiszerláncban A belső piac további harmonizálása

Az élelmiszer ellátási láncon belüli kapcsolatok javítása (A MSZM 15. és 16. sz. ajánlása) Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában (II)

Az átláthatóság és az ártranszfer javítása az élelmiszerláncban Jobban m ű ködő élelmiszer ellátási lánc Európában (III) -Az árak alakulása az élelmiszerlánc működésének vizsgálatához vezetett. -A Bizottság válaszolni próbált a következő kérdésre: van-e összefüggés az élelmiszerlánc szereplőinek alkupozíciója és az árak alakulása között? -Ha nincs is bizonyítható kapcsolat, a tisztességtelen gyakorlatok jelenléte az élelmiszerláncban továbbra is rendkívül nagy problémát jelent. -Az élelmiszeriparnak EU szintű megoldásra van szüksége a tisztességtelen gyakorlatok felszámolásához.

Élelmiszer kiskereskedelmi piac (1) Az élelmiszer ellátási láncban a beszállítói piac elaprózodottságával ( vállalat) a kiskereskedők koncentrált piaca áll szemben Az alkupozícióikban fennálló különbség a tisztességtelen magatartások elszaporodásához és a saját márkák növekvő jelentőségű jelenlétéhez vezet. Eredmény: Az uniós élelmiszerelőállítók versenyképességének csökkenése Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában (IV)

Élelmiszer kiskereskedelmi piac (2) A saját márkák fejlődése a következő szempontokból ad okot aggodalomra: versenyjog versenyképesség fogyasztói választék a márkatermékek fejlődési és innovációs képessége Eredmény: MSZM 16. ajánlása a saját márkák hatásainak elemzését sürgeti Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában (V)

Következő lépések Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában (VI) 1.FÓRUM létrehozása (új és kiterjesztett MSZMCS) az élelmiszerláncra vonatkozóan (2010 nyár) 2.Technikai platformok létrehozása a Fórumon belül: -Platform a szerződéses kapcsolatokról – az élelmiszerláncon belüli tisztességtelen gyakorlatokról és a kapcsolatok javításáról (EU Kódex, Nemzeti Kódexek, jogalkotás, status quo..?) - Platform az agrár-logisztikáról - Platform az élelmiszerek ármonitorozásáról - Platform on az agrár-élelmiszeripar versenyképességéről

I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az élelmiszergazdaság versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

Fogyasztóknak szóló tájékoztatásról szóló rendelet-tervezet EP: ENVI bizottsági szavazás (március 16.) Kérdőjelek: nemzeti rendszerek, frontoldali/hátoldali jelölések, INBÉ, származási hely feltüntetése, olvashatósági kérdések Tanácsi Munkacsoport: zajló tárgyalások EU Táplálkozási, Testmozgási és Egészségügyi Platform- Áttekintés A CIAA „Egészséges Életmód Füzet” második kiadása A Platform ötéves fennállásának megünneplésére szervezett vacsora (május 4.) Étrend és táplálkozás (I)

Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások Tápanyag-összetételre vonatkozó állítások – a melléklet felülvizsgálata, többek között a „ X% -kal kevesebbet tartalmaz” állítás és a hozzáadott tápanyagok kérdése Egészségre vonatkozó állítások – EFSA értékelés; közösségi lista Tápanyag profilok – Sommer módosítás Étrend és táplálkozás (II)

I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az élelmiszergazdaság versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

Nanotechnológia: Harmadik Stakeholder Dialógus nap (március 23.) A CIAA nanotechnológiával foglalkozó weboldalának elindítása: Európai ’Élelmiszer az életért’ Technológiai Platform – Új termékek, folyamatok és eszközök, amelyek : Javítják az egészséget, a közérzetet és az életkilátásokat Kialakítják a fogyasztói bizalmat az élelmiszerlánc tekintetében Fenntartható és etikus termelésből származnak Akrilamid: CIAA Toolbox; 5 ágazatra vonatkozó szórólapok 20 nyelven Incidens kezelés Új élelmiszerek Élelmiszerbiztonság és kutatás

I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az élelmiszergazdaság versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

EU Fenntartható Fogyasztás és Termelés az Élelmiszerláncban Kerekasztal (SCP) Tagság : Jelenleg 24 tag (gazdálkodók, előállítók, kereskedők, csomagolók, megsemmisítéssel foglalkozók stb.) –Politikai támogatottság : Európai Bizottság and JRC –Szerkezet: Plenáris ülés, Irányító Bizottság, 4 Munkacsoport 4 Támogató Csoport a CIAA-ben a konföderáció részvételének biztosítására –Megközelítés : teljes termék életciklus figyelembe vételével Környezeti fenntarthatóság (I)

EU Fenntartható Fogyasztás és Termelés az Élelmiszerláncban Kerekasztal (SCP) –A kerekasztal 3 fő célja: 1.Tudományosan megbízható és egységes környezeti hatásvizsgálati módszerek kidolgozása az élelmiszerekre 2.Megfelelő eszközök azonosítása és útmutató készítése a környezeti hatásokra vonatkozó, a fogyasztóknak és a többi érdekelt félnek szánt önkéntes tájékoztatásról 3.A a környezetre gyakorolt hatások folyamatos csökkentését szolgáló fejlesztések elősegítése a teljes élelmiszerlánc területén. –Előrehaladás: Útmutató alapelvek az önkéntes környezeti hatásvizsgálathoz és a környezeti hatásokra vonatkozó kommunikációhoz az élelmiszerláncban, beleértve a fogyasztóknak szánt tájékoztatást Plenáris ülés: július 13. –Weboldal: Környezeti fenntarthatóság (II)

I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az élelmiszergazdaság versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

2010. évi kongresszus: Az európai élelmiszeripar jövőképe 2020-ra: Emberek, Bolygó & Partnerség Kihívások & lehetőségek a versenyképesebb iparágért Dátum & helyszín: november The Square Congress Centre, Brüsszel Kommunikáció (I)

2010. évi kongresszus: 4 téma: 1.Megfelelni Európa elvárásainak egy globális környezetben 2.Egészség és közérzet, bolygónk környezetének védelme 3.Az élelmiszergazdaság fenntarthatósága 4.Összefoglalás Előadók : Főbiztosok, nk-i ismertségű személyiségek, NGO-k Kiállítók : CIAA tagok, élelmiszergazdasághoz kapcsolódó szervezetek Részvételi szándék jelzése: Kommunikáció (II)

A Konföderációra vonatkozó bővebb információ az alábbi honlapon található Hírek, állásfoglalások és kiadványok