és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

SZTE Klebelsberg Könyvtár
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
A könyvtár és az Internet mindenkié A világ a könyvtárban, a könyvtár a világban.
Kórházak – könyvtár nélkül ?
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR I.
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Az iskolai könyvtár állománya
Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár.
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Országos Széchényi Könyvtár
Könyvtárhasználat.
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Műszaki tudományok az interneten
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
2005 május Kétszintű érettségi.
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár - mint fogadó intézmény -
Az informatika szerepe a XXI.század múzeumaiban
A tudás szentélye a könyvtár
Könyvtári informatika I.
AJÁNLOTT IRÁNYELVEK: 1. A felsőoktatási intézmény könyvtára, könyvtári rendszere szakirodalmi, információs, oktatási és kutatási feladatokat ellátó nyilvános.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
AZ ÁLLOMÁNY GYARAPÍTÁSÁNAK MÓDJAI KVACS + S. 1. KÖTELESPÉLDÁNY SZOLGÁLTATÁS a) a) A DOKUMENTUMOK MELY KÖRÉRE TERJED KI? b) b) HÁNY MEGJELENT PÉLDÁNYTÓL.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
KÖNYVTÁRISMERET.
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Könyvtárbemutató középiskolásoknak MTA Kémiai Kutatóközpont Könyvtára.
Könyvtárak.
Könyvtár a „Széchenyiben”. Könyvtárunk dokumentumai: hagyományos és elektronikus dokumentum. A könyvtárban több mint könyv található.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Könyvtártípusok és funkcióik NEMZETI KÖNYVTÁR szakkönyvtár közkönyvtár felsőoktatási könyvtár egyházi könyvtár Iskolai könyvtár.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Országos Széchényi Könyvtár
Régi és ritka könyvek tára
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az Országos Széchenyi Könyvtár
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Előadás másolata:

és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez. Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az információt, és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez. A könyvtár funkciói: Kölcsönözhetünk, helyben is olvashatunk, másolhatunk helyet ad ahhoz is, hogy a számítógépes rendszereken keresztül hozzáférjenek az olvasók a számítógép-hálózaton lévő információforrásokhoz. zenét is hallgathatunk, újságokat olvashatunk, vagy filmeket is nézhetünk kazettát, videokazettát, lemezt is kölcsönözhetjük. gyakran rendeznek író-olvasó találkozókat, kiállításokat, egyéb kulturális rendezvényeket

Kis történelem a könyvtárról: Assurbanipal király könyvtára, Babilon (Kr. e. 650.) Muszeion Könyvtár, Alexandria (Kr. e. III. század) Görög római kor: nyilvános könyvtárak Középkorban kolostorokban voltak könyvek Papír: XIII. század elején Kínából Johannes Gutenberg 1445-ben könyvet nyomtat

A könyvtárakat gyűjtőköre és a szerint csoportosítjuk, hogy kiket szolgál ki. A mai időknek megfelelő legfontosabb típusok: nemzeti könyvtár Pl. Országos Széchenyi Könyvtár Bp. közművelődési könyvtárak Pl. Szegeden a Somogyi Könyvtár (Somogyi Károly esztergomi kanonok ajándékozta könyvtárát a városnak a nagy árvíz után) szakkönyvtárak (pl. pedagógus, mezőgazdasági) felsőoktatási könyvtárak iskolai (általános, középi.) könyvtárak virtuális könyvtár (Magyar Elektronikus Könyvtár http://www.mek.iif.hu < nézd meg az oldalt, a kereséseket!!! ) A típusok nem függetlenek, hanem egymással kapcsolatot tartó, egymást segítő könyvtári hálózatot alkotnak.

A nemzeti könyvtárnak az a feladata, hogy egy adott nemzethez vagy annak nyelvéhez, nyelveihez tartozó minden dokumentumot beszerezzen és feldolgozzon. Tudományos és szakkönyvtári feladatokat is ellát. Az Országos Széchényi Könyvtár teljességre törekedve gyűjt minden magyar nyomdából kikerült művet, és külföldön megjelent magyar nyelvű anyagokat. Ezen kívül igyekszik megszerezni a hazánkról szóló legfontosabb dokumentumokat is, tekintet nélkül arra, hogy milyen nyelven íródtak. Adatbázisai Interneten és CD-ROM-on is elérhetők. A nemzeti könyvtárak rendelkeznek kötelespéldány joggal, azaz minden kiadványból kötelezően kapnak példányt. Nemzeti könyvtárunk alapjait 1802-ben Széchényi Ferenc rakta le, amikor jelentős gyűjteményét a nemzetnek adományozta.

A szakkönyvtárak egy adott szakterület irodalmát gyűjtik, és e szakterület művelőit, kutatóit látják el szakirodalmi információval. A felsőoktatási könyvtárak feladata: az intézményekben folyó oktató és tudományos kutatómunka ellátása. Gyűjtőkörük alkalmazkodik az egyetemeken vagy főiskolákon oktatott tudományágakhoz, szakterületekhez.

Az iskolai könyvtár az általános és középiskolák könyvtára Az iskolai könyvtár az általános és középiskolák könyvtára. Gyűjtőkörét az ott folyó oktató-nevelő munka és az iskolai tananyag határozza meg. Feladata közé tartozik az alapvető könyvtárhasználati ismeretek oktatása. Az iskolai könyvtárak feladatai: A gyűjtemény folyamatos fejlesztése, feltárása és védelme Könyvtári és szakirodalmi szolgáltatások nyújtása az iskola tanulóinak és pedagógusainak: kölcsönzés, helyben használat, szakirodalmi tájékoztatás, másolatszolgáltatás. Más könyvtárak szolgáltatásainak közvetítése, illetve átvétele. Könyvtárhasználati ismeretek oktatása és feltételek biztosítása a további műveltségi területek számára könyvtári foglalkozások tartásához. Sajátos eszközrendszerével - együttműködve az iskola pedagógusaival - a tanulók segítése az eredményes tanulási, olvasási és önművelési szokásaik kibontakoztatásában. Együttműködés a többi iskolai könyvtárral, a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat ellátó intézmények könyvtáraival és a nyilvános könyvtárakkal.