Lyrics: Information Society. Az információs társadalom érzékelése Információs társadalom 1.előadás 2008 február 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A VILLÁMOLVASÁS TITKAI
Advertisements

Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
MÉHES LÁSZLÓ ÉLETKÉPEK.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
To protect the confidential and proprietary information included in this material, it may not be disclosed or provided to any third parties without the.
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
Az információs forradalom
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Igazgyöngy Alapítvány, október 26. Igazgyöngy Non-Profit Organization – October 26, 2013.
„Egy kép többet mond ezer szónál!”
Digitális technika, digitális áramkörök
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Minőségi oktatás, versenyképesség, oktatási innováció A Microsoft magyarországi innovációs napja Magyar Tudományos Akadémia 2009 november 30 Halász Gábor.
A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program – JINKA 1.3 Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
Európai vonat Európa 2010 Kaposvár. benyújtja pályázatát az „Európa Kulturális Fővárosa 2010” cím elnyeréséért.
Az információs-és tudásmunka világa
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Stratégiai tervezés.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A MŰVÉSZET: „A SZEMÉLYISÉG KÉPE” Dr.Pető Zoltán, Szeged
Az információs társadalom jogi alapkérdései, alapfogalmai
A kisgyermekkori zenei nevelés jelentősége és alapelvei
Készítette: Szatmári Kinga
orszagtanulmanyok/spanyolorsz ag-leader-megvalositasa/
„Korunk vívmánya a számítógép, mint kreatív eszköz az alkotó művész kezében” Művészetek Háza Veszprém április május 01. „Digitális Művészetek.
Készítette : Vasas László. AZ első PC-t, Harvard Egyetemen készítették ben. Howard Aiken vezetésével elkészült a Mark I. Bár a háborús időkben.
Mérnök informatika szak BSc.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
Tartalom  Infrastruktúra meghatározása  Infrastruktúrák osztályozása  Kritikus információs infrastruktúrák  Információs infrastruktúrák támadása és.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Globális problémák, diák szemmel
Globális problémák.
Itáliai festő, a korai reneszánsz (quattrocento) idején
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Turizmus, élményipar, kultúra Z.Karvalics László BME-UNESCO Információs Társadalom-és Trendkutató Központ.
Az éghajlatváltozás kommunikációja a médiában Innováció és kommunikáció III. Megyeri Nóra - Turcsán Edit.
Leonardo da Vinci projektek. Leonardo da Vinci program célkit ű zései a szakmai készségek és a szakmai tudás fejlesztése a szakmai alapképzésben résztvevők.
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
A mi Velencénk: a turisztikai tér és miliő összefüggésrendszerének változásai a „Velencei tó kapujában” Wirth Gábor Doktorandusz SZIE Enyedi György RTDI,
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Fenntartható fejlődés és a „való világ” – Lehetséges-e az össze- kapcsolódás? Setényi János Budapest, 2005.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
Új minőségfogalom a közoktatásban Környei László Budapest, augusztus 22..
Szolgáltató Város ® Szolgáltató Szolnok projekt címszavas bemutatása Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, Szolgáltató Város ® Szolgáltató Szolnok integráló/kohéziós.
Back to Nature Egy kísérleti, természet-közeli, innovatív pedagógia kifejlesztése általános iskolák számára.
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
INFORMÁCIÓ MENEDZSMENT
Testi – Lelki – Szellemi összefüggések
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Szakkönyvtári Seregszemle, 2017
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Urbánné Malomsoki Mónika
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Előadás másolata:

Lyrics: Information Society

Az információs társadalom érzékelése Információs társadalom 1.előadás 2008 február 12.

Az információs társadalom legnagyobb erejű metaforája: a „harmadik hullám”

A harmadik hullám… … az ipari korszak „második hullámát” felváltó új minőség

Indu Choraria ruhaterve a 3. hullám hatására Toffler: „húsz év múlva kreatív fogyasztók leszünk valamennyien”

The Third Wave festette: Tessa X

Nemcsak a tudomány… A művészet (zene, kép, vers) A hétköznapi tudat A vallás és/vagy a világ spirituális megtapasztalása is megismerő értékű Melyik az információs társadalom emblematikus művészeti ága? Gondolkozz az utolsó, májusi óráig: vajon mi váltja ezt fel? Mi lehet majd a poszt-információs társadalom emblematikus művészeti ága?

Az információs társadalom emblematikus művészeti ága… Tipikusan több ezer ember koprodukciója A számítógép mindinkább kulcsszerepben A képzelet nem szab határt a megvalósításnak A FILM!

Mai célunk: az információs társadalom szellemének megidézése Analógia: „A kapitalizmus szelleme”

A kép magyarázata: Három hullám, három leányábrázolás PiroskaDisneylányMangalány IndividuumÉrdektelenSematikusErős, én- tudatos A felnőttek- hez képest Kiszolgál- tatott Támogatás- ra szorul Egyenértékű A dolgokTörténnek vele Csoda segítMaga alakítja TérErdő, házikóVáros, várKozmosz

Vajon mi a latens emberképünk?

Az információs társadalom… Visszafejlődés volna?

Variáció ugyanarra a témára

Az információs társadalom… Felszabadít az eszköz rabságából?

Variáció 2 – kozmikus lépték

Antropocén – új földtörténeti korszak A holocént váltja fel: az ember felszín-átalakító tevékenysége annyira meghatározó, hogy ideje új korszakot kialakítani a Földtörténetben

„Fogalmítoszok” az információs társadalomról Lényege: az információtechnológia detonációja NEM Lényege: az egyre több információ NEM Lényege: információ helyett tudás NEM

Akkor mi? 9 éves kislány rajza

Az információs társadalom lényege: Új civilizációs minőség Komplex, holisztikus, a gazdaság, a társadalom, a kultúra, a mindennapi élet egésze átalakul A világ megismerésének és átalakíthatóságának új dimenzióját hozza el Új veszélyeket idéz fel, miközben akut problémák sorát oldja meg

Sevillai Szent Izidor, az Internet védőszentje

Imre Mariann: Szent Cecília (1997) vegyes technika, fotóemulzió, 70x100 cm

A két kép értelmezése Régi és új találkozik és olvad egybe, nem világtörténeti staféta! Az eddigi „hullámok” egyidejű jelenléte horizontálisan (a világban minden őpre- információs társadalmi állapotot megtalálunk) és vertikálisan (egy társadalmon belül archaikus életminőségek és értékvilágok)

Információs társadalom – érzékelés-és stratégiaszintek Információs társadalom Globális információs társadalom Európai információs társadalom Nemzeti információs társadalmak Intelligens város és település Intelligens iroda és közlekedés Intelligens otthon Élethosszig tartó tanulás

Szegedicum – a számítógépes művészet magyar származású úttörője Charles Csuri (1922, Grant Town) 1968: a Museum of Modern Art állandó gyűjteménye részére megvásárolja az első számítógéppel készített rajzot Charles Csuri: Hummingbird

Hungarikum 1. Magyary Zoltán, az információs társadalom első magyar „megsejtője” (Az ipar utáni világban a kis Magyarországnak, mint egyfajta társadalmi laboratóriumnak nagy esélye van a versenyképességre) Tata, jún. 10. – Héreg, márc. 24.)

Hungarikum 2. Vészesen szakadunk le a fejlett világtól Kultúra és versenyképesség összefüggései

Ugyanaz másképpen

Hungarikum 3. Mi van a fejekben és a szívekben ? A statisztikák szerint Magyarországon minden héten legalább egy nő meghal, mert élettársa végez vele. Tavaly 76 ilyen eset került nyilvánosságra. Egy hónapban pedig átlagosan 3 gyereket vernek meg annyira, hogy nem éli túl. A felderítetlen esetek száma ennél jóval több. Mask of Fear, 1989, Charles A. Csuri

Útravaló Alvin Toffler: „ You can use all the quantitative data you can get, but you still have to distrust it and use your own intelligence and judgment ” Az Út a szemlélettől a cselekvésig vezet

Témajavaslatok kidolgozásra Information Society – rockmonográfia „Három a kislány” (az információs társadalom „leképződése” mesehősökön) Szent Cecília három hullámban Sevillai Szt.Izidor az Internet védőszentje Csuri-kiállítást Szegedre!