Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2007. június 19.Pozsony Varga Zoltán június 19.Pozsony Varga Zoltán CÉLOK •Internet használat növelése, magyar nyelvű kultúra elterjesztése, esélyegyenlőség,
Advertisements

A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Tehetségsegítő Tanács június 04.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A szaktanácsadás támogató szerepe
Losontzi István Többcélú Közoktatási Intézmény
Az Y generáció „laptoposítása”,avagy szociális kompetenciafejlesztés másként Dr. Buri Antalné kollégiumvezető.
Tanulók szabad és felelősségteljes egyéni munkája Dalton-tervvel
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
2014. július 6. A hálózati együttműködés az innovációs tevékenység során Bedő Ferenc közoktatási szakértő
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Paradigmaváltás az oktatásban
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Önkéntesség, mint a vállalati felelősségvállalás eszköze az E.ON-nál
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
Az ICT hatása az oktatási folyamatra Paradigmaváltás az oktatásban.
A hálózatosodás lehetősége a közoktatásban profil 1.0
Közoktatás irányítás Minőségirányítási rendszer Tapasztalatok alapján kiegészítések Farkas Olga Budapest, október 5.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Alakulóban az ekoiskolák (?) hálózata MNB Tanárszeminárium, április 17.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
kiemelt projekt bemutatkozása
MAGYAR GYERMEKLABDARÚGÓ SZÖVETSÉG
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
A 2008/2009-es tanév 6 iskola közösségi életének szervezésével kezdődött.
A kompetencia alapú oktatás implementációja
Minőség menedzsment 6.előadás
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Tóth Zoltán MDSZ alelnök - Stratégiai Bizottság elnöke.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
A szaktanácsadó segítő szerepe
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A pedagógus helye az iskolai szervezetben
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatás-fejlesztési törekvései
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
AZ MNKSZ RÉSZVÉTELE A „TRAME” PROJEKTBEN AZ EU / GRUNDTVIG FELNŐTTOKTATÁSI PROGRAM KERETÉBEN ( ) TAPASZTALATOK ÉS EREDMÉNYEK KONFERENCIA A self-narration.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Az új ökoiskola kritériumrendszer Varga Attila
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Előadás másolata:

Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása

Amiről szó lesz Hálózat Hálózat Tanuló hálózat – hálózati tanulás Tanuló hálózat – hálózati tanulás Ökoiskola hálózat Ökoiskola hálózat Ekoiskola hálózat? Ekoiskola hálózat?

A hálózatok egyidősek az emberiséggel A hálózat egy azonos értékű elemekből álló rendszer, amelyben az elemek különböző módon kapcsolatban állnak egymással. Az elemek lehetnek pontok, emberek, városok, sejtek, számítógépek, honlapok, üzletek, iskolák…

A hálózatok: kis világok Karinthy: hat lépés távolság Karinthy: hat lépés távolság Szociálpszichológia: 5,15,35, 80, 150 Szociálpszichológia: 5,15,35, 80, 150 A kisvilágság segít megőrizni a biztonságérzetünket az elidegenedett világban.

A hálózatok skálafüggetlenek Annak a valószínűsége, hogy valamely elemnek egy nagyságrenddel több szomszédja legyen, egy nagyságrenddel kisebb. (Pareto: 80/20) A skálafüggetlenség kiszámíthatóvá teszi a kiszámíthatatlant, szépséget és izgalmat hoz az életünkbe.

A hálózatok egymásba ágyazottak A paca: messziről pont, közelről maga a végtelen. A paca: messziről pont, közelről maga a végtelen. Egyén és közösség viszonya a társadalomban Egyén és közösség viszonya a társadalomban Az egymásbaágyazottság segít megérteni a világot magunk körül.

A hálózatok jellemzője: a gyengén kapcsoltság A gyenge kapcsolatok a hálózat két, egymástól távoli pontját kötik össze. Gyakran változnak. A gyenge kapcsolatok stabilizálják a hálózatokat.

Ajánlott olvasnivalók

Tanuló hálózatok Tanuló egyén  Tanuló szervezet  Tanuló hálózat jövőkép, folyamatos tájékozódás, személyes kontroll – a mesterségbeli tudás növekedése érdekében együttműködés együttműködés

A tanuló hálózatok fő jellemzői I. Cél és téma – „fegyelmezett innováció” Cél és téma – „fegyelmezett innováció” Kapcsolatok – szakmai kultúra; társadalmi tőke Kapcsolatok – szakmai kultúra; társadalmi tőke Együttműködés - tapasztalatcsere Együttműködés - tapasztalatcsere Vizsgálódás – információgyűjtés, reflektivitás Vizsgálódás – információgyűjtés, reflektivitás Irányítás – „leader-full” szervezet: mások teljesítményének a növelése Irányítás – „leader-full” szervezet: mások teljesítményének a növelése

A tanuló hálózatok fő jellemzői II. Elszámoltathatóság – a változást a tanárok irányítják, a tanulók teljesítményének javulása érdekében Elszámoltathatóság – a változást a tanárok irányítják, a tanulók teljesítményének javulása érdekében Teljesítménybővítés és támogatás – a teljesítménybővítés és az iskolafejlesztés tervezett stratégiái iskolán belül és intézmények között. A támogató stratégiák túlsúlya a biztos jövő érdekében. Teljesítménybővítés és támogatás – a teljesítménybővítés és az iskolafejlesztés tervezett stratégiái iskolán belül és intézmények között. A támogató stratégiák túlsúlya a biztos jövő érdekében.

Az ökoiskola hálózat  Cél és téma  Kapcsolatok  Együttműködés  Vizsgálódás  Irányítás  Elszámoltathatóság  Teljesítménybővítés és támogatás A környezetével tudatosan harmóniában élő szervezet A környezetével tudatosan harmóniában élő szervezet Hírlevél, találkozók, továbbképzések Hírlevél, találkozók, továbbképzések Monitoring Monitoring OKM-KvVM-OFI OKM-KvVM-OFI Fejlesztési terv, pályázat a címre, IMIP Fejlesztési terv, pályázat a címre, IMIP Kritériumrendszer teljesítése Kritériumrendszer teljesítése

Ekoiskola hálózat ?  Cél és téma ?  Kapcsolatok - építése, szervezése, működtetése, tartalma ?  Együttműködés – formái, alkalmai, szervezői  Vizsgálódás – eredményes? Jól működik?  Irányítás – MNB? Irányító testület? Karizmatikus vezető?  Elszámoltathatóság – teljesülnek-e a célok? Kritériumrendszer? Cím?  Teljesítménybővítés és támogatás – pályázat? Meghívás?

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET