Kővári János országgyűlési képviselő,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
különböző megjelenési formái és alkalmazási területei
Advertisements

Közlekedés és zajtérképezés
A stratégiai zajtérképek
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Debrecen Megyei Jogú Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A kerékpáros közlekedésfejlesztés aktuális feladatai
A látható és kezelhető környezeti zaj
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
Kormányzati vasútpolitikai célok és törekvések
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
A környezetvédelem intézményrendszere
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Baranya Megyei Önkormányzat
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Integrált városrehabilitációs fejlesztések a gyakorlatban (tagállami példák és hazai tervek) GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS VÁROSREHABILITÁCIÓS PROGRAMJA Dr. Ottófi.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
2006. június 13.Környezetvédelmi Világnap - aktuális kutatási kérdések a környezetvédelemben 1 Zajtérképezés Magyarországon A stratégiai zajtérkép mint.
Közlekedés-szervezési és Hálózatfejlesztési Tagozat
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Márkus Miklós szakértő
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
KEREPES VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
I MMISSZIÓ T ÉRKÉPEZÉS - Z AJ 1. ELŐADÁS 1. RÉSZ Á LTALÁNOS FOGALMAK Készítette: Győrfi András.
Dr. Gordos Tamás programiroda vezető Budapest,
Az önkormányzatok településfejlesztési
SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÖTT TERVEZETT FEJLESZTÉSEI
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A magyar vasúti közlekedés jövőképe Dr. Kerékgyártó János Főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Szolgáltatások Főosztálya Budapest,
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
SMART KÖZLEKEDÉS A FENNTARTHATÓ VÁROSFEJLESZTÉSBEN Buzási Attila Szalmáné Dr. Csete Mária Dr. Németh Bálint
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA PÉCS, 2010 EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA PÉCS, 2010 INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA Pécs, február 6.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer területi tervezést, elemzést támogató térinformatikai alkalmazásai Eger, 2017.
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
TOP vas megyei aktualitásai
ALSÓÖRS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK 1/5 HRSZ-Ú TELEK ÉS KÖRNYEZETE
Településképvédelem2017.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
2017. július 5..
SUMP - kérdés Magyarországon
Előadás másolata:

A zajtérkép szerepe Pécs város fenntartható városfejlesztési folyamataiban Kővári János országgyűlési képviselő, Pécs M. J. Város Önkormányzata Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság elnöke

Stratégiai dokumentumok Pécs M. J. Város fenntartható módon történő városfejlesztésének irányait meghatározó főbb dokumentumok: Integrált Városfejlesztési Stratégia Ökováros - Ökorégió Program Pécs Megyei Jogú Város és környéke hosszú távú térségi közlekedésfejlesztési terve A fenntartható városfejlesztés elvei mentén készül Pécs új településfejlesztési koncepciója

Pécs zajtérképe Egész napi – L den (0-24 óra)

Zajterhelésből eredő konfliktushelyek Egyesített konfliktustérkép Érintettségi mutatók Egész napi – L den Egész napi – L den

A stratégiai zajtérképek alapján feltárt problémák, fejlesztésre szoruló helyzetek A környezeti zajterhelés tekintetében a közúti zaj tekinthető meghatározónak. A közúti zajjal terhelt lakosság kb. 15%-át éri a küszöbértéknél magasabb zajterhelés. A legveszélyeztetettebb területek, a tranzitforgalmat lebonyolító főutak városi lakott területeinek átkelési szakaszai, és a belváros körüli városi fő, és gyűjtő utak. A városi úthálózat burkolatának állapota, minősége is hozzájárul a zajterhelés nagyságához. A közösségi közlekedés kevésbé preferált mint az egyéni közlekedés.

Zajcsökkentési intézkedések Pécsett Rövid távon tervezett beavatkozások: Forgalomtechnikai beavatkozások keretében a 7,5 t feletti tranzitforgalom kitiltása a veszélyeztetett területekről Tervszerű útfelújítási program megvalósítása Helyi közösségi közlekedés átszervezése Városi kerékpárút hálózat fejlesztése Szemléletformálás, oktatás-nevelés A stratégiai zajtérkép adatbázisa üzemeltetési feltételeinek megteremtése A stratégiai zajtérképek alkalmazásának részletes helyi szabályait ki kell dolgozni. Szabályozni kell ezzel összefüggésben a stratégiai zajtérképeket érintő adatokkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettséget, az adatkezelés rendjét is. A zajtérképeket, és az elkészült adatbázis használni kell: a városfejlesztési koncepció, és az IVS tervezése során, a város településrendezési terveinek készítésekor, és azok módosításánál, a városi zöldfelületek tervezésénél, a vonatkozó rendeletek készítésekor, közlekedésfejlesztést és terület-felhasználást érintő tervezéseknél, kötelező környezeti hatásvizsgálati eljárások során.

A zajtérképek alkalmazása Pécs településfejlesztési koncepciója és Integrált Településfejlesztési Terve (ITS) kidolgozásakor a szakértők figyelembe veszik a zajtérképezés eredményeit az új lakóterületek, csendes övezetek, ipartelepítés helykijelölése során, úthálózat-fejlesztés nyomvonalának kijelölésekor; A helyi építési szabályzat, szabályozási terv módosítási indítványok zajterhelés-változási szempontból történő vizsgálatakor. Amennyiben szükséges a módosítási indítványhoz „zajos” munkarészt is kérünk benyújtani 2013. évtől. A városi közút forgalmát érintő intézkedések előzetes modellezésére (pl.: füstköd (szmog)-riadó intézkedési terve) Jelenleg zajjal nem terhelt területek állapotmegőrzésének alátámasztására

Köszönöm a figyelmet!