1 Az elektronikus könyvtárközi kölcsönzés és dokumentum-továbbítás „fixa idea” vagy ez a jövő www.ovidius.hu Cum Scientia nostra pro cognitione vestra.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése „Tudásdepó-Expressz” BÁCSALMÁS.
Advertisements

Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
INTERNET BANK A FEJLŐDÉS ÚTJÁN Juhász Róbert Elektronikus Banki Igazgatóság.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
E-LEARNING ÁLTAL TÁMOGATOTT KÖNYVTÁRI MUNKAFOLYAMATOK
Központi és közösségi szolgáltatások olvasóknak, könyvtáraknak.
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
A használók fizetési hajlandósága – tapintatos kommunikáció a térítéses információszolgáltatás irányába Czupi Gyula, Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa.
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
MOKSZ és a Semmelweis Egyetem kari / tanszéki könyvtáros értekezlet, Korszerű könyvtári szolgáltatások tanszéki, klinikai vetülete Áncsán Gizella.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
OCLC Online Computer Library Center. Tartalom 1. Könyvtárközi kölcsönzés 2. Adatbázisokban szereplő dokumentumok címlistája 3. Adatbázisokban szereplő.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
E-beszerzés Bravo csoport.
Könyvtári teljesítménymérés
Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK A minőség céljai #1  A minőség szabványos megfogalmazása (ISO 9000:2000): A minőség annak a mértéke, hogy mennyire.
BLK Könyvtármenedzsment III. 1. előadás 1 Könyvtármenedzsment III. Szolgáltatások szervezése.
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
Felhasználói kérdőíves felmérés a MEK-ben Moldován István OSZK MEK.
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A gyógyító információ Dr. Vasas Lívia MOKSZ elnök Január 12. Nyíregyháza.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
OLVASÓSZOLGÁLAT = A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK FIZIKAI SZÍNTERE
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Nagy teherbírású rendszerüzemeltetés a felhőben. Miről lesz szó? Cloud áttekintő Terheléstípusok és kezelésük CDN Loadbalancing Nézzük a gyakorlatban.
Web-alapú humán lekérdező rendszer
Vállalkozók új EBK oktatási rendszere
Verseny és szabályozás 2013 MTA KRTK KTI Bemutató konferencia szeptember 30.
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Perspektíva és jövőkép Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
WORKFLOW MENEDZSMENT MUNKAFOLYAMAT KEZELÉS
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
Nagyvállalati dokumentumkezelés alapjai Irat, szerződés, számla, megrendelés, árajánlat, megbízás, hivatalos levél, tervrajz, műszaki rajz, vázlat, ütemterv,
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
A TEXTLIB kistérségi modul használatának tapasztalatai Továbbképzés Deák Ferenc Megyei Könyvtár
Kölcsönzések nyilvántartása Nyilvántartási követelmények Pontos és gyors Egy adott időpontban: milyen dokumentumokat kölcsönöztek ki mely dokumentumok.
Beszerzések hatékonyság növelése
Hagyományok és kihívások V
Takáts Béla A teljesítménymérés szolgálatába állított könyvtári statisztika a minőségbiztosításban Takáts Béla
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
Gyűjtemény mint rendszer
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Munkanapló – Beiratkozási napló
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
PDA - trend és valóság Geges József Ph.D.
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
Elektronikus számlázás Kiút a paradicsomból
Az internet minőségi információ halmazainak feltárásáról
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Innováció-menedzsment a könyvtárban
Előadás másolata:

1 Az elektronikus könyvtárközi kölcsönzés és dokumentum-továbbítás „fixa idea” vagy ez a jövő Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Dr. Geges József (Ph.D.) Infotrieve – Ariel © 2007, J.Geges

2 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Gondolatok a jövő elektronikus szolgáltatásának jellegéről, A jelenlegi megoldások és szabványok, Fejlesztési irányok és technikai megoldások Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő Áttekintés

3 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő Mit takar az e-ILL - a dokumentum keresését, megtalálását... - a dokumentum megrendelését... - a dokumentum továbbítását... - a dokumentum kölcsönzésének folyamatát - a régi gyakorlat helyettesítését... vagy mindezek kombinációját ?

4 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő Aki keres az talál ? - elektronikus és hagyományos katalógusok - elektronikus alkalmazhatóság - kinek kell megtalálni a dokumentumokat - milyen szereppel bírhatnak a tartalom- szolgáltatók (pl. OCLC, Infotrieve stb.) - ki fizeti a feltárás költségeit

5 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő Az e-megrendelés kérdései... - ajánlanak-e a katalógusok közvetlen megrendelési lehetőséget - ki végzi a rendelés menetét az olvasó vagy a könyvtáros - eldöntésre váró kérdés, hogy milyen korlátozások lépjenek életbe, ha a dokumentum OpenAccess keretében elérhető

6 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő A dokumentum továbbításának kérdései... - kinek történik a továbbítás: könyvtárnak vagy személynek (olvasónak) - közvetlenül a felhasználónak - összekapcsolódhat-e a szállítás valamely más folyamattal, tevékenységgel is - miként történjék a nem digitalizált könyvek és nem digitalizált állományok továbbítása - mivel történjen a továbbítás - Prospero, Ariel 4.x.x, ILL & EDD Manager vagy valami más

7 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő A dokumentum kölcsönzésének kérdései... - visszavárólag küldeni, elektronikusan vagy hagyományos úton... - hogyan támogatják az e-könyvek a kölcsönzést - használják-e a „Lending Library Format”-ot? - milyen kilátásai vannak az „e” kölcsönzési formának?

8 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő A dokumentum kölcsönzésének hagyományos vagy elektronikus módja választásának kérdései... - kiváltja-e az e-ILL a hagyományos kölcsönzési forma valamennyi funkcióját? - ki mondja meg, hogy mennyi idő, mennyi pénz, mennyi kiképzési idő szükséges a kölcsönzés „e” formájának teljes körű bevezetéséhez?

9 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő Milyen támogatás szükséges az elektronikus kölcsönzési formára való áttéréshez I. megfelelő termékek II. körültekintő szakpolitikai állásfoglalások III. egységesített szabványok IV. megfelelő infrastruktúra (technikai és humán erőforrásokkal) V. a könyvtáros társadalom befogadókészsége

10 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő Milyen termékek jelentik a mai választékot -Integrált szoftverek a feltárás, a rendelés és a továbbítás folyamatainak egységesítésére - a dokumentumok megfelelő elektronikus formába öntése - RLG’s ILL Manager és Ariel 4.x.x - Ariel és Prospero - Clio és Ariel

11 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő Szakmapolitikai kérdések... - arra való hajlandóság megteremtése, hogy egy könyvtár kiszolgálja a másik könyvtár olvasóit, - arra való hajlandóság megteremtése, hogy a költségek viselésében minden fél arányosan vegyen részt, - az „e” dokumentumok hitelességének elfogadása

12 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő Szabványokról néhány szóban... - a feltárás szabványosítása - a „metadata” elv alapján - dokumentumfeltáró és leíró algoritmusok egységes értelmezése - a megrendelések formai egységesítése (leíró nyelv, algoritmus és protokoll) - a továbbított dokumentum „rejtjelezése” és fájlformátuma

13 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő Infrasruktúráról néhány szóban... - átjárhatóság a régi és az új rendszerek között - a szállítók által elfogadott egységes szabványok bevezetése - az internetelérés általános követelménye - állandó fájlformátumok és korlátozott átviteli csatornák

14 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő Néhány szóban a könyvtáros társadalom alkalmazkodási készségéről... - Alkalmazzák-e mindenütt ahol már adottak a feltételek - a felszabaduló munkaerőnek „nem tudunk más feladatot adni” - betartja, betartatja-e a vezetés az átalakulás során „fellazult” jogi kötelezettségeket - mit takar az értéknövelt „e” szolgáltatás - hogyan hasonlítják össze, milyen mutatókat alkalmaznak a könyvtárak a múlt és jelen lehetőségeinek értékelésekor

15 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő Néhány szóban az átalakulás folyamatának kihívásairól... - a jogi keretek változása, szigorodása és lazulása - a felhasználók befogadókészségének hiánya - a könyvtáros társadalom befogadásának hiánya és alkalmazkodásnak lassúsága -a hatékonyságban való kételkedés bénító ereje, - szkeptikus szolgáltatók

16 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő Miért szükséges az átalakulás... - minél egyszerűbben kapja meg az olvasó amit szeretne, - csökkenteni kell a dokumentum megszerzésének idejét, - a munka intenzitásának fokozása, az automatizálás fokának növelése, - nagyobb rugalmasság, alkalmazkodás, ötletesség - körültekintő termékválasztás

17 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő Mi akadályozza a gyorsabb átalakulást... - jelenleg még nincs teljesen kifinomult, mindenre választ adó megoldás, - a beidegződött könyvtári gyakorlat - a dokumentumok elmaradott digitalizáltsági foka - jogi bizonytalanságok

18 Cum Scientia nostra pro cognitione vestra Az Elektronikus Könyvtárközi Kölcsönzés és Dokumentum Továbbítás – „fixa idea” vagy a jövő Betekintés a jövőbe... - minden bizonnyal változni fog a jogszabályi környezet, - egyre nagyobb a nyomás a tartalomszolgáltatókon, hogy valamilyen egységesített és integráltabb formát vezessenek be, - egyre jobban körvonalazódik hogy a dokumentumok milyen formái kerülnek az Internet Archives-ba - kérdésként merül fel, hogy rövid vagy hosszú távú terveket készítsünk