Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Advertisements

A munkanélküliség lehetséges egészségügyi hatásai
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
GfK HungáriaMárkacsemeték konferencia – Dörnyei Otília május 5 Gyermek a családban, avagy a szülők megváltozott fogyasztási szokásai Dörnyei Otília,
Az élelmiszer-vásárlást befolyásoló tényezők az EU országaiban Gáti Annamária Tárki - Tudok.
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
Nemzetközi gazdaságstatisztika
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Papp János Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika
Mire jók a szűrővizsgálatok?
Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság Rákos megbetegedések Kovászna megyei megoszlása.
Öregedő Európa – társadalmi kihívások
1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele
Halandóság és betegségteher idős korban
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben'' XII. Országos Konferencia Felnőttképzés jelentőssége az egészségügyi szakdolgozóknál.
Pillanatkép a nagyatádi vásárcsarnok piacozóiról Társadalmi, gazdasági helyzetük és piacozáshoz fűződő viszonyuk elemzése OTDK előadás április 15.
Szegénység és egészségi állapot
A gyermekek egészségének társadalmi összefüggései.
Közösségi oldalak: újabb aspektusok a kapcsolatokban Dr. Kósa Éva PPKE, BTK, VJK Internet konferencia Szeptember
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS
Nők egészsége - védőnők egészsége Nők egészsége – védőnők egészsége Bózsváriné Ferencz Irén és Cieslarné Nádasdi Katalin védőnő Kőbányai.
Készen állunk az egészségbiztosítási piacnyitásra
Életminőség és társadalmi egyenlőtlenségek Dr. Fábián Gergely.
Magatartástudományi Intézet
MTA Regionális Kutatások Központja A szlovák–magyar határtérség – az összekapcsolódás útjai és nehézségei - szemelvények kutatásainkból - Dr. Hardi Tamás.
Grafikus ábrázolás.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A szociálpolitika aktuális kérdései
Szociális regiszter publikus felület használata
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
Internetezés és társadalmi státusz Forrás: TÁRKI Omnibusz december, Medián június Internet-használók aránya a háztartások egy főre jutó jövedelmi.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Az Európai Bizottság által támogatott „Sastipen – Egészség” program tapasztalatai,
Európai Scleroderma Nap június 29. Hogyan lehet együtt élni a sclerodermával? Mottó: Nem vagyok beteg, csak sclerodermával élek!
Modell program a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására Dunaújvárosban TÁMOP / Kedvezményezett:
A projekt általános szakmai célkitűzései
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
Szükségletfelmérés TÁMOP /1.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
A betegellátás keretei és rendszere
E-egészségügyi keretrendszer a lakosság szolgálatában
Egészségesek a roma nők?
Családtámogató ellátások
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Az „Életet az éveknek” Országos Szövetség munkája, hatása a hazai időspolitikára: aktív időskor Budapest, április 23. Hegyesiné Orsós Éva Hegyesiné.
A „tudatos vásárló” – avagy „hiszünk-e a felelős vállalati magatartásban?” Készítette: Páthy-Dencső Blanka TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. 1112,
SZOCIÁLIS HÁLÓ SIÓFOKON Szociális gazdaság Készítette: Potocskáné Kőrösi Anita Siófok Város alpolgármestere december 4.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
IBD betegek életminőségét befolyásoló objektív és szubjektív körülmények felmérése Június MCBBE egyesület beteg tagjai között végzett kérdőíves felmérés.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
„Honnan jövünk? - Hová megyünk?” - Dunaújváros és a Római városrész
5. Országos IC/BPS betegtalálkozó
A helyettes szülői ellátás működése
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
Baranya megyei nyugdíjas találkozó
Országos Kompetencia Mérés 2011
Előadás másolata:

Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar

Nyíregyháza Város életminősége – háztartáspanel vizsgálat háztartás vizsgálata második felében Európai és hazai minták alapján 1848 értékelhető és feldolgozható kérdőív Összességében 4866 fő (a teljes lakosság 4 %) 286 időskorú háztartásfő Időskorú a kutatásban a 65. életévét betöltött személy

Időskorúak száma, korösszetétele

60 év feletti lakosok aránya korcsoportonként (%) (ahol a 60 – x=100%)

Időskorúak aránya Nyíregyháza város egyes lakóterületein belül (%)

Egyedül élés… Az egyszemélyes háztartások 42,6%-át időskorú alkotja. Az egyszemélyes háztartások 42,6%-át időskorú alkotja. Időskorú társával élt a kétszemélyes háztartásban élők 23,1%-a. Időskorú társával élt a kétszemélyes háztartásban élők 23,1%-a. A kétszemélyes háztartások majd’ ötödében egy időskorú él. A kétszemélyes háztartások majd’ ötödében egy időskorú él. Az idősek mintegy fele (47%) élt egyedül, vagy időskorú társával. Az idősek mintegy fele (47%) élt egyedül, vagy időskorú társával. A háztartások 8,3%-ában éltek együtt az idősekkel a fiatalabb generáció tagjai is A háztartások 8,3%-ában éltek együtt az idősekkel a fiatalabb generáció tagjai is

Jövedelmi kvintilisek a háztartási jövedelmek alapján (egy főre jutó jövedelem medián értékének százalékában) (országos adatok forrása: TÁRKI 2008.)

Időskorúak csoportjai (Rotált faktormárixok) Betegség miatt akadályozott időskorú Betegség miatt akadályozott időskorú /Egyre nehezebben tudom magam ellátni (0,884);Betegségem akadályoz mindennapjaimban (0,827); Az orvoshoz jutás nehézséget okoz (0,814);Zavar, hogy másokra vagyok utalva (0,678);Gyakran félek egyedül (0,610) Szűkölködő kisnyugdíjas Szűkölködő kisnyugdíjas /Jó ideje nem jut új ruhára (0,828); Jó ideje nem jut új háztartási cikkre (0,807);Családom segítsége nélkül nem tudnék megélni (0,597)/ Máról holnapra élő Máról holnapra élő /Jövedelmem jelentős része lakáskiadásokra megy el (0,832); Nagyon megnézem, mit vehetek meg az élelmiszerboltban (0,683); Jövedelmem jelentős része gyógyszerekre megy el (0,565)/ Közösségileg aktív idős Közösségileg aktív idős /Annyi mindent adhatnék másoknak (0,774); Szeretnék új dolgokat megismerni (0,734); Meg tudnám változtatni a környezetemet (0,723);Szívesen lennék tagja kluboknak, baráti szervezeteknek (0,659)/ Családban élő, megbecsült Családban élő, megbecsült /Érzem, hogy családom szeret, megbecsül engem (0,792); Örülök, hogy van kire számítanom (0,725);Úgy érzem meghallgatnak, számít a véleményem (0,620)/ Nyugodt nyugdíjas éveket élő Nyugodt nyugdíjas éveket élő /Örülök, hogy biztos jövedelemmel rendelkezem (0,739);A hobbimnak tudok élni (0,505)/

Egészségi állapot Kezelték – e az előző évben az alábbi betegségekkel? (%) Kezelték – e az előző évben az alábbi betegségekkel? (%)

Kezelték – e az előző évben a következő betegségekkel? (nyíregyházi minta más vizsgálatokkal összevetve, %)

Háziorvoshoz fordulás gyakorisága az idősek és a nem idős válaszadók körében (%)

Az időskorú és nem idős válaszadók szakrendelésen való megfordulásának gyakorisága (%)

Szociális ellátásokhoz való hozzáférés Az idősek 11,7%-a kap közgyógyellátást, a Szociális Irodától 9,9%-uk kapott támogatást, melyet jellemzően egészségügyi ellátásra fordítanak Az idősek 11,7%-a kap közgyógyellátást, a Szociális Irodától 9,9%-uk kapott támogatást, melyet jellemzően egészségügyi ellátásra fordítanak Az idősek 7,6%-a kapott lakásfenntartási támogatást (9,7%) Az idősek 7,6%-a kapott lakásfenntartási támogatást (9,7%)

Tízezer lakosra jutó támogatási formák száma (támogatott fő)

Alapszolgáltatások igénybevétele korcsoportonként (%)

Szolgáltatások megoszlása a városrészekben (%)

Internetes források

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! További információ hamarosan: