A Kézenfogva Alapítvány módszertani programjai az É-Alföld Régióban 2012. konzorcium vezető: Viktória Ápoló-gondozó Otthon, Hodász Nyíregyháza 2012. 02.28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Képzés, foglalkoztatás szakembereknek” tárgyú felhívás.
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Az intézményi férőhely kiváltás program jelenlegi helyzete
FSZK Nonprofit Kft. ügyvezető
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
ÉFOÉSZ FECSKE SZOLGÁLAT Kapocsi-Pécsi Anna szakmai vezető
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Munkaesély Munkaerő-piaci Szolgáltatók Szövetsége november.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
Az Aktív Műhely modell ismertetése.  : Országos felmérés a szociális intézményekben élő értelmi fogyatékos, autista emberek foglalkoztatási.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Fejlesztések, többlettudás és forrásközpont az EGYMI-kben
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Egyedül nem megy…! Érzékenyítő kampány a pszichiátriai betegek érdekében Nyírbátor, június 28. Lippainé Szabó Katalin,vezető ápoló Batonainé Ferkó.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Az intézményi férőhely kiváltás program jelenlegi helyzete
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Konzorciumi együttműködés
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Kézenfogva Alapítvány módszertani újdonságok 2009 november, Nyíregyháza 1.Aktív Műhely a fenntartható foglalkoztatásért! - pályázat 2.Európai Gondozási.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Bentlakásos intézmények kiváltása – TIOP /1
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
„KAPASZKODÓ” SZOCIÁLIS BÖRZE
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

A Kézenfogva Alapítvány módszertani programjai az É-Alföld Régióban 2012. konzorcium vezető: Viktória Ápoló-gondozó Otthon, Hodász Nyíregyháza 2012. 02.28.

FECSKE Szolgálat Misszió: A Fecske Szolgálat egy olyan világot szeretne elérni, amelyben a család a fogyatékos személlyel együtt élhet teljes értékű életet. Küldetésünk: A FECSKE Hálózat a fogyatékos személyt ellátó családok esélyegyenlőségét rugalmasan és megbízhatóan segíti otthoni felügyelet és kísérés biztosításával. Kik vehetik igénybe? Fogyatékos gyermeket és felnőttet gondozó családok Sajátos nevelési igényű (SNI) gyermeket nevelő családok Tartósan beteg gyermeket (14 éves korig) nevelő családok

A FECSKE Szolgáltatás statisztikai adatai a 2011-es évre vonatkozóan

A FECSKE Szolgáltatás statisztikai adatai a 2011-es évre vonatkozóan

A FECSKE Szolgáltatás statisztikai adatai a 2011-es évre vonatkozóan

A FECSKE Szolgáltatás statisztikai adatai a 2011-es évre vonatkozóan

A FECSKE Szolgáltatás statisztikai adatai a 2012-es évre vonatkozóan az Észak-Alföldi régióban 2012. január - február   esetszám óraszám családszám Hajdú-Bihar megye 121 299 31 Szabolcs-Sz.- B. megye 472 1679 115

Tervezett ingyenes képzések az Észak-Alföld régióban 2012. Tavasz =TAMOP 5.4. együttműködésben a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvánnyal A fejlődésmenetükben súlyosan akadályozott (FSA) személyek kommunikációs segítése a szociális ellátások területén 60 órás képzés, 50 kreditpont Témája: A képzést olyan szociális szakembereknek ajánljuk, akik fejlődésmenetükben súlyosan akadályozott (továbbiakban FSA) személyekkel foglalkoznak, szeretnék ismereteiket frissíteni és konzekvensen alkalmazni az FSA személyekkel való kommunikációs lehetőségeket. A képzés jól hasznosítható FSA személyek ellátásának különböző színterein: korai gondozás és fejlesztés; fejlesztő iskolai oktatás; valamint felnőtt korú személyek szociális ellátásában.

Tervezett képzések az Észak-Alföld régióban A szociális szakembernek a súlyosan, halmozottan sérült személyekkel való kommunikációjának fejlesztése 60 órás képzés, 50 kreditpont Témája: A továbbképzés célja, hogy a résztvevő képes legyen felismerni a kommunikációs képességeiben akadályozott SHS személy kommunikációs szükségleteit, a SHS személy életkörülményeiből és személyiségéből adódó kívánatos megoldási módokat. Érzékenyen reagáljon a kapcsolatteremtési kísérletekre, s érzékenyen meg tudja különböztetni azokat a helyzeteket, amelyekben a háttérben kell maradnia. Világosan kell érzékelnie a tolmácsszerepből adódó határokat. Empatikusan tudjon ráérezni a halmozottan sérült, kommunikációs képességeiben súlyosan akadályozott kliens igényeire, érdekeire és tudjon azokhoz rugalmasan alkalmazkodni.

Tervezett képzések az Észak-Alföld régióban Az "autizmus spektrum zavarral élő felnőttek - az autizmus szempontú, info-kommunikációs akadálymentesítés alapelvei" továbbképzési program minősítéséhez 45 órás képzés, 45 kreditpont Témája: A képzési program célja, hogy az autizmussal élő személyek közvetlen és közvetett szociális ellátása területén érzékenyítsen, ismereteket adjon, és készségeket fejlesszen az érintett felnőttek és családjaik segítése érdekében. A képzési program sikeres elvégzésével a hallgató különböző szintű korszerű ismeretekre tesz szert, megismeri az autizmus spektrumzavar természetét, a terápiás alapelveket, a felnőttkori segítségnyújtás lehetőségeit, az ellátórendszert és a jogszabályi kereteket. A megszerzett ismeretek birtokában képes a szociális szakterületén belül hatékonyabban illeszteni szolgáltatásait az egyéni igényekhez, továbbá eredményesebben tud a többi szakemberrel és a családdal partnerségben együttműködni, ezáltal elősegíti az autizmussal élő személyek társadalmi befogadását.

Tervezett képzések az Észak-Alföld régióban Fogyatékos személyek szociális segítésének új útjai 33 órás képzés, 42 kreditpont Témája: A képzést minden olyan, különböző szakterületen, és különböző alap, vagy szakképesítéssel rendelkező szakember számára ajánljuk, akik munkájuk során fogyatékos emberekkel kerülnek kapcsolatba. A képzés célja széles körű, gyakorlatorientált, korszerű ismeretek átadása a fogyatékos személyekkel összefüggésben. A képzésen a résztvevők szakmai ismereteinek bővítése, kompetenciájának fejlesztése és attitűdformálása kerül előtérbe.

Aktív Műhely a hátrányos helyzetű régiókban című projekt TÁMOP 143 Mi az Aktív Műhely? Fejlesztő eszközrendszer, mely: Komplex megközelítésben Átlátható működés keretében Piacorientált tevékenységeket támogat 5 kulcsterületre koncentrál Fogyatékos ember Családjaik Társadalom Szakemberek Foglalkoztatók Célja: Fogyatékos emberek fenntartható foglalkoztatásának megteremtése, s a módszer adaptálása a Búzavirág Alapítvány és a „Jót s Jól” Egyesület számára

TÁMOP 143 Aktív Műhely a hátrányos helyzetű régiókban modell projekt Várható eredmények a fejlesztés hatására 80 fogyatékos személy bevonása és képzésben részesítése 68 fogyatékos embere sikeres képzése 35 fogyatékos személy foglalkoztatása 20 szakember 4 féle képzésben való részesítése (foglalkoztatás-szervező munkahely feltáró üzleti ismereteket+még egy) 2 db, foglalkoztatási tevékenységre vonatkozó üzleti terv 4 munkáltatói fórum (alkalmanként 50 fő számára) Társadalmi érzékenyítés - Az előítéletek csökkentését célzó, a fogyatékos emberek értékteremtő munkáját bemutató PR kampány Kézműves tábor és tökmagolaj gyártás kapcsán új foglalkoztatási tevékenység kialakítása, ennek marketingje, és piacra lépés elősegítése Két társadalmi márka fejlesztése és marketingje

Aktuális tevékenységek Géberjénben, a „Jót s Jól” Egyesületnél: Tökmagolaj üzem kialakítása és próbagyártás beindítása Fogyatékos személyek képzése I. modul:fejlesztő felkészítő képzés (38 fő) II. modul munkára felkészítő képzés (58 fő) III. modul szakmai képzés (20 fő) Szakemberek képzése, értékesítés, munkahelyfeltárás témakörében 2012 tavaszán Termék kampány, piacra lépés 2012 tavaszán

Az egyesület a projekt ideje alatt elvetette, learatta, az olajtököt 4 ha területen Beindította a próbagyártást kialakította a termék nevét és kinézetét

Közös tudásalap létrehozása a szociális gondozás területén (CCFC projekt) Európai Gondozási Tanúsítvány

Európai Gondozási Tanúsítvány Life Long Learning program (Leonardo) keretében kidolgozott követelményrendszer és hozzá tartozó mérőeszköz / vizsgarendszer BESCLO (Basic European Social Care Learning Outcomes) – ez a követelményrendszer elnevezése, az ebben meghatározott tudásterületeken mér a teszt

16 EU ország vett részt a projektben

BESCLO összefoglalja az európai sztenderdek szerint megvalósuló szociális gondozói alapképzés tanulási kimeneteit = ez egy Európa szerte egységesnek bizonyult követelményrendszer a szociális gondozás elavult, egészségügyi megközelítésmódja helyett az emberi jogi megközelítésmódot képviseli a tudásterületeken megfogalmazott követelmények elsajátítása a Fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ- Egyezmény elvárásainak megfelelő gondolkodásmód kialakulását segíti

BESCLO - területek A szociális gondozói munka értékei A szolgáltatást használó személyek életminőségének fejlesztése Kockázatok kezelés A szociális gondozói szerep megértése Munkahelyi biztonság Együttműködő (asszertív) és hatékony kommunikáció A bántalmazás és az elhanyagolás felismerése és kezelése Szakmai fejlődés

A vizsga 96 kérdésből (8 BESCLO tudásterület, területenként 3 kérdés – kérdésenként 4 szempont) álló tesztsor Értékelés: teljes teszt, illetve a BESCLO területek külön- külön is értékelésre kerülnek Kitöltésére 1 óra áll rendelkezésre Papíralapú és elektronikusan is kitölthető Területenkénti részletes visszajelzés az értékelési lapon

PID projekt – értelmi fogyatékos szülők támogatása Grundtvig projekt keretében 2013. szeptemberig 8 ország részvételével A projekt fő célja egy úgynevezett „FAMILY SET” összeállítása, amelyben esetleírásokat, módszereket, jó gyakorlatokat, oktatási és tanulási segédanyagokat mutatunk be az értelmi fogyatékos szülőpárok támogatásának területén.

PID projekt tevékenységei Az országos helyzetkép feltárása – milyen segítséget kapnak ma az értelmi fogyatékos szülők, milyen lehetőségeik vannak A nemzetközi és hazai jó gyakorlatok összegyűjtése és közreadása A online tréning anyag kidolgozása önkéntesek számára Fókusz csoportok szervezése a téma és az elkészült szakmai és képzési anyagok megvitatására http://www.pid-project.eu/

Intézményférőhely kiváltási program 1257/2011 Kormányhatározat az intézmény kiváltási stratégiáról Intézmény Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület TIOP-3.4.1.A-11/1 Bentlakásos intézmények kiváltása „A” Szociális intézmények komponense http://www.nfu.hu/doc/466

Szakmai fejlesztés fázisai informális szakasz felkészülés megvalósítás Forrás: Koalíció Tamop 5.4.5 Tamop 5.4.5, Tiop 3.4.1

Forrás: Eszköz: Kívánatos cél: mentorhálózat vezető mentor 100 fő lakó TAMOP 5.4.5 TIOP 3.4.1 munkavállaló segédeszközök, eljárások, módszertani anyagok „TAMOP 5.4.1” szervezet TIOP 3.4.1 infrastruktúra

Intézményférőhely kiváltási program Megvalósíthatósági tanulmányhoz mentor segítség: lakók komplex támogatási szükségleteinek felmérése, 2012. március-április A teljes folyamat mentorálása: 2012. május-december: felkészülés, azt követően a szakmai megvalósítás segítése

Köszönöm a figyelmet! Pordán Ákos pordan.akos@kezenfogva.hu