Egészségügy, magánegészségügy, biztosításügy makrogazdasági szempontjai Prof. Dr. Bod Péter Ákos, tanszékvezető egyetemi tanár Gazdaságpolitikai Tanszék,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
A statisztika rejtelmei
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Kempinski Hotel Corvinus Budapest január
Gazdasági válság hatása a vagyonvédelmi piacra, nemzetközi és magyar tapasztalatok.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Nemzetgazdaságunk aktuális kérdései – európai összefüggésben 2012 Harkány 2012 március 2 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár
1. A családpolitika társadalmi hatásai
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Pénzügyi alapismeretek NKI, március 6 Bod Péter Ákos tanszékvezető egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
A szűk keresztmetszetet okozó termelési tényező
Elméleti és gazdaságpolitikai tanulságok és teendők – öt évvel a krízis után Treasury Klub konferencia Budapest, május 29. Bod Péter Ákos
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Hallgatói mobilitás a Debreceni Egyetemen.
Közszolgáltatás-szervezés és regionalizmus Budapest térségében Készítette: dr. Kovács Róbert Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Rácz Margit: A betarthatóságról és a hitelességről a konvergencia-program kapcsán „Gazdasági és Politikai Kilátások a Választások Évében” című konferencia.
Helyzetértékelés és kérdésfelvetések dr. Oszkó Péter november 14.
Nemzeti Egészségügyi Számlák
„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Gazdaságpolitikai mozgástér Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdaságpolitika Tanszék, Corvinus School of Management
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Fordulatok Európában és a magyar gazdaságban Lillafüred, 2013 október 24 Bod Péter Ákos
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Készen állunk az egészségbiztosítási piacnyitásra
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
ÉLTANULÓ VÁLSÁGBAN Dr. Pogátsa Zoltán Magyar Tudományos Akadémia.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
Fejlett országokban megvalósított atomerőművi beruházások várható megtérülése Kaderják Péter, Mezősi András, Kerekes Lajos Regionális Energiagazdasági.
Valuch Tibor: Átmenetben(?) A magyar társadalom a rendszerváltás után
A pénz bőségének és a hitelesség hiányának kora: kommentár Nemzetközi konferencia a GKI Gazdaságkutató megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Budapest,
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Áttekintés a gazdaság állapotáról Prof. Bod Péter Ákos Budapest, március 27.
K ÖZIGAZGATÁSI REFORMOK A KORMÁNYZÁS JELES NAPJAI MPTT éves vándorgyűlése Május 30-31, Kolozsvár Pálné Kovács Ilona, PTE BTK Politikai Tanulmányok.
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Kempinski Hotel s Január 25.
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

Egészségügy, magánegészségügy, biztosításügy makrogazdasági szempontjai Prof. Dr. Bod Péter Ákos, tanszékvezető egyetemi tanár Gazdaságpolitikai Tanszék, Budapesti Corvinus Egyetem s Kempinski Hotel Január 25.

Témacsokrok A magyar gazdaság állapota és kilátásai A magánvállalkozások társadalmi, politikai megítélése Az öngondoskodás mint érték: a pénzügyi közvetítő rendszer szerepe

Reálgazdasági konvergencia a KKE térségben (a GDP/fő relatív szintje vásárlóerő-paritáson; EU15=100%) Forrás: Neményi -Obláth

Az egészségügyi ellátás fő finanszírozási típusainak megoszlása OECD országokban 2009-es adatok. OECD Health Data 2011

A magyar makropálya néhány (aggasztó) következménye A lassú gazdasági növekedés nagy kulturális, pénzügyi, munkaerőpiaci nyitottság mellett migrációs hatással jár; a társadalombiztosítási rendszerek fenntarthatóságát gyengíti, társadalmi konfliktust élez, populizmust erősít

Európai vélekedés a vállalkozóról: respektáljuk, nem szeretjük Eurobarometer 2012

Mi szeretnél lenni: alkalmazott (ma inkább, mint 3 éve)

A vállalkozók megítélése Európában nem rosszabb, mint a szakértelmiségé

Mi szeretne lenni: vállalkozó vagy alkalmazott (EU és Magyarország)

Kormánypolitikák Európában: szégyenlős privatizálás az egészségügyben A ‘technikailag már lehetséges – pénzügyileg még (már) nem”: az ellentmondás éleződni fog, őszinte kitárgyalását gátolja a PC és a PP (politikai populizmus). Éppen ezek hajtják valójában a privatizációs folyamatot: ne az államnak kelljen állást foglalni méltányosság dolgában. EU – lassú intézményi és jogi harmonizációs folyamat: tendenciájában gyengíti az egészségügy korábbi államközpontúságát. EU Directive 24/2011 on the application of patients’ rights in cross-border healthcare.

A magyar gazdaságpolitikai viszonyulás az egészségügyi ágazathoz A korábbi politikák korrekciója/tagadásaként más az államfelfogás: aktív („neo-weberiánus”) állam (ám gyakran mikromenedzsel, pl. a fejlesztési irányok kijelölésében, az oktatási szerkezet alakításában) Az anyagi ágazatok preferálása, bizalmatlanság a pénzügyi közvetítőkkel szemben („spekuláció, eltőzsdézés”) Jogias, szabályozói kormányzati attitűd: következményeiben nem kedvez a kis magánvállalatnak A kormányszerkezet nehezíti fontos szakterületek szempontjainak kormányszintű ütköztetését (így a folyamat kevésbé transzparens)

A gazdasági és a politikai folyamatok néhány következménye A jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek nőnek: tovább strukturálódnak az egészségüggyel kapcsolatos igények, fizetési képességek A pénzügyi válság maga és a válságkezelés ‘zajos’ gyakorlata a megtakarítási ráta növekedéséhez, az öngondoskodás erősödéséhez vezetett. A családi/helyi kötődések jelentősége nő; a generációk viselkedési jegyei erősen eltérnek, foglalkozási rétegek karrierstratégiái különböznek

A magyar egészségügyi magánvállalkozások kínálati oldala A magánszolgáltatás terjed, de a piacról nincs hiteles adat A prevenció, rekreáció támogatás a SZÉP kártya feladata lesz A biztosítók érdeklődése nő, de óvatosak (okkal) A banki nézőpont: az egészségügyi magánvállalkozó jó adottságú ügyfél, a kórház vagy önkormányzat kevésbé az. Ezen a téren is: koncentrációs folyamatnak kellene bekövetkezni (méretgazdaságosság miatt); fontosabb lesz az együttműködési és hálózatosodási képesség