Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, 2010. október 13.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Romhányi Gábor előadása A hulladékgyűjtés költséghatékony megvalósítása informatikai eszközökkel.
Advertisements

Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
A FŐVÁROSI KÖZSZOLGÁLTATÓ CÉGEK PÉNZÜGYI, GAZDASÁGI ÖRÖKSÉGEI A FŐVÁROSI KÖZSZOLGÁLTATÓ CÉGEK PÉNZÜGYI, GAZDASÁGI ÖRÖKSÉGEI Közszolgálat, rend, erős város!
GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Hulladékgazdálkodás állami irányítása Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Szelektív hulladékgyűjtés
Dr. Romhányi Gábor előadása
A megvalósult regionális hulladékkezelő rendszerek összegző elemzése – ISPA, KA.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Gondolatok a jubileumi XX. Magyarországi Egészségügyi Napokról
FELMÉRÉSI ÖSSZESÍTŐ KOVÁCS KÁROLY MASZESZ ALELNÖK KEOP KEREKASZTAL BUDAPEST,
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
Vagyonértékelés és vagyongazdálkodás összefüggései a víziközműveknél
A DÍJKÉPZÉS SZERKEZETE TEKINTETTEL AZ EU ÁLTAL TÁMOGATOTT BERUHÁZÁSOKRA, A TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSBEN FOGLALT KÖTELEZETTSÉGEKRE Szabó IstvánnéMAVÍZ Közgazdasági.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Eger november 17. Építőipari ásványi- és másodnyersanyagok (Az EU „SARMA” projekt.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.
A hulladék szerepe az ember életében
A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége szervezésében az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. támogatásával TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS.
Zalaegerszeg december 13.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
BAKS KÖZSÉG SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA
Fedezetelemzés Schiberna Endre.
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Kovács Zsolt 1 SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Karrier és Öregdiák Iroda.
GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLY A Gödöllői Királyi Kastély, komplex, környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Huba Bence igazgató Szombathely,
A KÉTTÉNYEZŐS TELEPÜLÉSI HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJ Előadó: Kneifel Ferenc ügyv. igazgató Gyulai Közüzemi Kft.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
A közszolgáltatási díj meghatározásának szempontrendszere Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens XX. Nemzetközi Köztisztasági.
Ö NKORMÁNYZATI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KUTATÁS 2011.
Controlling a gyakorlatban
Civil Kezdeményezések Programja
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás jelene és jövője
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
ESZKE Egyedi Szennyvízkezelési Munkacsoport Az egyedi szennyvízkezelés helye a vizek jó állapotának biztosításában Fésűs András KSZGYSZ-ESZKE munkacsoport.
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Időpont: november 17. napján 1630 óra
A gyártói felelősség kérdése, avagy miért nem működik a roncsautók visszavétele (Szubjektív vélemény) Kelemen József Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
A jelenérték fontossága
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
Slide 9/13 Miért Magyarország? Miért Debrecen május 22.
KRIMINAL EXPO BUSINESS ÉS BIZTONSÁG a tervezés és az üzemeltetés konfliktusa a bevásárlóközpontok esetében.
BME Közösségi sportlétesítmények non- profit üzemeltetésének új iránya Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem november 5. Andor György –
Komposztáló tervezése
Kockázat elemzés Mikor? 150M Kritikus tényezők volatilisek.
Társasházak energiahatékonysági felújítását segítő projektmenedzsment képzés Szolnok, március 17. Napkollektoros HMV rásegítő beruházások építési.
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Egészségügyi intézményekben végzett energia hatékonysági beruházások
TÁMOP /1-2F Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam Hulladékanalízis és -kezelés – a gyakorlat szerkezete, általános tudnivalók (elméleti.
DAREH hulladékgazdálkodási koncepciója Összefoglaló.
Projektfinanszírozás Projektszponzorok Tanácsadók Közös vállalatokkal kapcsolatos kérdések Projekttársaság jellemzői.
Projektfinanszírozás
Energetikai gazdaságtan
Az energetikai szakreferensi tevékenység előnyei
Mezőgazdasági munkafolyamatok rendszerszemléletű tervezése
Körforgásos gazdaságfejlesztés
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
a logger-használat kérdései
Újrahasznosítás Forrás:
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Előadás másolata:

Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, október 13.

Bevezetés Szubjektív megítélés Egy cég tapasztalatai alapján Nem csak a közvetlen működésről szólok, hanem egyéb szélesebb összefüggésekről

Bevezetés A nagyprojektek finanszírozása, tulajdonosi összetétele. A tervezési és kivitelezési időszak. A megvalósult létesítmény funkciói. Ki üzemeltesse? Költségek. Díjak meghatározása. Kintlévőségek kezelése.

A nagyprojektek finanszírozása, tulajdonosi összetétele Hely meghatározás (lerakó, átrakó(k)). Társulások rendezett jogi helyzete. A társulások tagjainak tulajdonosi kapcsolata, társuláson belüli anyagi kötelezettsége (önerő biztosításának alapja, mikéntje). Előnyök rögzítése. A megvalósult beruházás tulajdoni viszonyai, amortizációs költségek fedezete.

A tervezési és kivitelezési időszak A leendő üzemeltető bevonása a tervezésbe, és kivitelezésbe. Gép, edényzet beszerzésénél is.

A megvalósult létesítmény funkciói Lerakás. Mechanikai, biológiai előkészítés. Szelektív válogatás. Komposztálás. Hulladék hasznosítás.

Ki üzemeltesse? Üzemeltető kiválasztásának szempontjai (külső társaság bevonása, vagy saját alapítású). Üzemeltető cégben a tulajdonviszonyok meghatározásának szempontjai. Elvárások rögzítése. Kedvezmények meghatározása (idősek, egyedülállók, üdülők stb.)

Üzemeltetési költségek Hulladékgyűjtés költségei. Lerakás költségei. Szelektív gyűjtés, válogatás költségei. Komposztálás költségei. Lomtalanítás költségei. Újrahasznosítás költségei, bevétele.

Díjak meghatározása Díjkalkuláció (64/2008. korm. Rend.) Elfogadási folyamat. Elfogadott rendeletek sorsa (megkapja-e az üzemeltető?) El nem fogadott díj esetén mit tegyen az üzemeltető?

Díjkalkuláció Egytényezős (a gyűjtés, szállítás költsége többszöröse az elhelyezési díjnak, ez az arány sok tényezőtől függ.) Összetevői:  Elhelyezési költségek  Gyűjtési, szállítási költségek  Egyéb költségek Az állandó költségek többszöröse a változó költségeknek, amik az alapdíj alapjául szolgálnak. Kéttényezős (a kormányrendelet alapdíjként a költségek 40 %-át engedi elfogadni!)

Elfogadási folyamat Az ügyvezetés előterjesztése alapján:  A társaság tulajdonosi köre (taggyűlés)  Társulás vezetése  Képviselőtestületek Ha az ügyvezetés előterjesztése nem kerül elfogadásra, jogi útra terelés?

Kintlévőségek kezelése Lakossági kintlévőségek kezelése. Közületi kintlévőségek kezelése. Tulajdonosi kintlévőségek kezelése!!!

Összefoglaló megállapítások Az újonnan épült lerakók díjait kormányrendelet szinten kellene szabályozni (az amortizációs költségek megtérülése érdekében). A lerakó üzemeltetésének és a gyűjtés-szállításnak nem feltétlen kell egy társaságon belül maradnia. Gondosan kell eljárni az üzemeltető társaság alakításánál. Törvényt kellene módosítani, a díjelfogadásról.

Köszönöm a figyelmet!