A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

Foglalkoztatást, a munkahelymegőrzést elősegítő központi programok és források Dr. SZÉKELY JUDIT szakállamtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium Göd,
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A Kormány intézkedései és tervei
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Ciklikus vagy strukturális? A gazdaságpolitika fő kérdése Simor András Közgazdász vándorgyűlés, Eger Szeptember 29.
MUNKAÜGYI TANÁCSOK ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései, a társadalmi érdekegyeztetés szerepe a foglalkoztatáspolitikában.
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
Beszállítói és integrátori képzés, képesség, készségfejlesztő konferencia Dr. Garamhegyi Ábel Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatokért felelős szakállamtitkár.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Helyzetértékelés és kérdésfelvetések dr. Oszkó Péter november 14.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Munkanélküliség.
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A GAZDASÁGI VÁLSÁG HATÁSA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACÁRA Kőszeg, december 14.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
1 A munkaerőpiac aktuális kérdései és a szakképzés helyzete különös tekintettel a duális képzésre Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
Európai Uniós ismeretek
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos, Frida Family Hotel december 2. Előadó: dr. Pék Zsolt

A GLOBÁLIS FOLYAMATOK FOGLALKOZTATÁSI HATÁSÁNAK ÉRVÉNYESÜLÉSE A nemzetközi gazdaságban megfigyelhető recessziós jelenségek, a cégek létszámgazdálkodásán keresztül gyors és közvetlen hatással lehetnek a munkaerő-piaci folyamatokra és kedvezőtlenül érinthetik a foglalkoztatási kilátásokat. Mindez azért is okoz gondot, mert - a hazai gazdaság növekedése, az ismert megszorítások miatt eddig is nagyon alacsony volt, - a foglalkoztatás pedig tele van ellentmondásokkal, ennek következtében a recessziós hatások tovább élezhetik a gondokat.

A munkaerőpiac főbb mutatói és jellemzői Alacsony foglalkoztatási ráta (57,3%) Magas szintű inaktivitás (2,6 millió) Európai átlag körüli munkanélküliség (7%-8%) Szerkezeti feszültségek - Kereslet-kínálat iskolai végzettség szerinti nagyfokú eltérése - Tartós munkaerőhiány v.s. munkaerő-felesleg - Jelentős területi különbségek - Munkaerő alacsony mobilitása Foglalkoztatás ágazati átrendeződése Duális szerkezetű gazdaság (multik – hazai vállalatok)

A RECESSZIÓ FOGLALKOZTATÁSRA GYAKOROLT HATÁSA Az elbocsátási szándékok korai előrejelzése azt mutatta, hogy öt területen koncentrálódik csoportos leépítést tervezők nagyobb része: - az autóipar beszállító bázisa, - a villamos energia ipar, - az élelmiszeripar, - a textilipar, valamint - az erősen konjunktúra érzékeny építőipar. Október 13. és november 14 közötti időszakban rögzített adatok 4500 főt érintő, később realizálódó elbocsátási döntésekről adnak előrejelzést, ebből októberben 1090 fő bejelentése valósult meg. Egyébként érdekesség, hogy az év első tíz hónapjában a csoportos elbocsátások által érintett létszám fő volt, míg egy évvel korábban ez a szám fő volt.

A PÉNZÜGYI VÁLSÁG KÖVETKEZTÉBEN VÉGREHAJTANDÓ KÖLTSÉGVETÉSI TAKARÉKOSSÁG MIATT, FOGLALKOZTATÁSI SZEMPONTBÓL, ELVILEG ÉRINTETT TERÜLETEK LEHETNEK. Mindazok amelyek költségvetésből gazdálkodnak (van kormányzati ígéret,hogy nem lesz előírt létszámcsökkentés), Amelyek valamilyen rendszeres költségvetési támogatással működnek (bértámogatás, költségtámogatás). Azok a társaságok és intézmények, amelyek önkormányzati megrendeléseket teljesítenek.

A RECESSZIÓ LEHETSÉGES FOGLALKOZTATÁSI HATÁSA TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE - A RECESSZIÓ HATÁSA JELENTKEZHET AZOKNÁL A CÉGEKNÉL, AHOL VAN ÉPÍTŐIPARI TEVÉKENYSÉG. - AMELYEK ÖNKORMÁNYZATI MEGRENDELÉSRE VÉGEZNEK SZOLGÁLTATÁSOKAT..

ELVÁRHATÓ KORMÁNYZATI LÉPÉSEK VÁLSÁGKEZELÉS ÉS GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉS, MUNKAHELY MEGTARTÁS ÉS MUNKAHELY BŐVÍTÉS, UNIÓS FORRÁSOK HATÉKONYABB FELHASZNÁLÁSA, A HOZZÁJUTÁS KÖNNYÍTÉSE, FOGLALKOZTATÁST VESZÉLYEZTETŐ INTÉZKEDÉSEK MELLŐZÉSE.

Világgazdasági környezet és kihívások Gyors innováció és technológiai változások Folyamatos gazdasági szerkezetváltás Erősödő globalizációs folyamatok Alkalmazkodóképességi verseny a munkaerőpiacon Rugalmasság és biztonság egyensúlyának megteremtése Szociális partnerek növekvő szerepe A világ gazdaságában történő negatív változások

Átfogó kormányzati célok Makrogazdasági egyensúly megteremtése: a tartós növekedés és a foglalkoztatás bővítésének alapja Tartós gazdasági növekedés feltételeinek kialakítása (reformok, strukturális intézkedések) Növekedés és foglalkoztatás (a foglalkoztatás és aktivitás növelése uniós források felhasználásával) Szociális ellátórendszer átalakítása a munkára ösztönzés erősítése érdekében Rövidtávú prioritás a világgazdasági recesszió hatásainak ellensúlyozására

Rövidtávi prioritás a világgazdasági recesszió foglalkoztatási hatásainak mérséklésére Gyors előrejelzési rendszer kiépítése Foglalkoztatási garanciaalap létrehozása Csoportos bértámogatás Új Magyarország Fejlesztési Terv intézkedéseinek dinamizálása KKV+ munkahelybővítő program Átmeneti részmunkaidős foglalkoztatás támogatása Állami forrásokhoz jutás könnyítése 1) A „DE MINIMIS” szabály felfüggesztése 2) Szankciók enyhítése közbeszerzési szabályoknál Infrastruktúra fejlesztése, beruházások felgyorsítása

Válságkezelő és gazdaságélénkítő kormányzati tervezett csomag(?) 1400 milliárd közvetlen forrás a vállalkozásoknak, munkahely megvédéséhez hozzájárulás, új munkahely létrehozását segítik, 2000 milliárd gazdaságélénkítő beruházás, Versenyképes üzleti környezet, Foglalkoztatás bővítés, Szerkezeti reformok, Hitelprogramok UNIOS forrásból. Köszönöm a türelmet!!!!!!