Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
Helyes táplálkozás.
Sportolás hatása szervezetünkre
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
Gyermekkori sajátosságok
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Az Országos Alapellátási Intézet sajtótájékoztatója a magyar egészségügyi helyzet javításáról július 15.
Horváth Krisztián A Vitamin.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Témakör: Az elhízás veszélyei Az elhízás veszélyeiCím: Iskolám tanulóinak táplálkozási szokásai „ Egyél, hogy élj, de ne azért élj hogy egyél” (Ceaciliws.
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az egészséges életmód és a stressz
Szívünk napja- a Szív Világnapja
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
Szív és érrendszeri betegségek Agyi érrendszeri betegségek Magas vérnyomás Rák Felnőttkorban szerzett cukorbetegség Csontritkulás Elhízás.
A helyes táplálkozás.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Egészségnapja május 31.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Egészségkultúra 9. évfolyam
Egészséges életmód, helyes táplálkozás
Táplálkozási szokások és hatásaik az egészségügyi állapotra
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár
Az éhezés.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly

Az elhízás A túlsúly és az elhízás a jövő egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Az elhízás szinte minden szervrendszerben előnytelen folyamatokat indít el. Egyes adatok szerint a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után. A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Csak Európában és az USA-ban jelenleg több mint 70 millió ember elhízott, ezen felül további 163 millióan túlsúlyosak.

Elhízottak aránya az európai felnőtt lakosság körében

Magyarországon még ennél is nagyobb mértékű a túlsúly és elhízás előfordulása.

Miért foglalkozzunk ezzel a témával? Fokozott figyelemre van szükség, mert: Az idült betegségek egyre korábbi időpontban alakulnak ki Ezek tartós megmaradásának veszélye fennáll Javításra van esély (táplálkozás, életmód), de kevésbé túlsúly/elhízás esetén Minél később alakul ki az elhízás a serdülőkorban, annál valószínűbb a megmaradása

Az elhízás okai és következményei Leegyszerűsítve azt szokták mondani, hogy az elhízás fő oka, hogy túl sokat eszünk és túl keveset mozgunk. Milyen következményei vannak az túlsúlynak? - koleszterinszint megnövekedése, - érrendszeri betegségek, - plakkok keletkezése az érfalon, - izületi fájdalmak, - májnagyobbodás, - elzsírosodott máj, - magas vérnyomás, - szívbetegségek, - keringési problémák, - vesebetegségek

A reklámok befolyása amit kellene ennünk amit reklámoznak A gyermekeknek szóló reklámok túlnyomórészt olyan élelmiszerek fogyasztására buzdítanak, melyeket a táplálkozási ajánlások szerint nem vagy csak nagyon ritkán lenne szabad fogyasztaniuk. Zsíros, cukros készítmények Tej, hús, hal Zöldség, gyümölcs Gabonakészítmények

Gyorsétermek Tudósok azt állítják, hogy a gyorséttermekben való étkezés az agy szabálytalan működéséhez vezethet, ami a gyerekek rosszabb tanulmányi eredményeihez és egyéb különféle zavarokhoz vezethet. Az ilyen ételekből ugyanis a vitaminok mellett a zsírsavak és ásványok is hiányoznak, amelyek az agy működésében döntő szerepet játszanak. Az efféle tápláléktól való jóllakottság ugyanakkor korlátozza a tápláló anyagok bevitelét, amelyek a koncentrálóképességben elengedhetetlenek. (Az ilyen ételeket üres kalóriáknak nevezzük)

Üres kalóriák és tápanyaghiányok Az üres kalóriákkal nemcsak az a baj, hogy növelik az elhízás veszélyét, hanem az is, hogy elfoglalják az egészség megőrzéséhez fontos táplálékok helyét és ez tápanyaghiányokhoz vezet!

A helyes táplálkozás