Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről 2003. szeptember.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÚJ PEDAGÓGUS ELŐMENETELI RENDSZER
Advertisements

Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Készítette: Királykuti Míra
MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Nyugdíjasok levele Orbán Viktortól Korózs Lajos Elnökségi tag.
QUO VADIS TURIZMUS? MSZP kormányzati ígéretei •Dr. Kiss Elemér Kancellária miniszter: „reálértékén megőrizzük a turisztikai támogatásokat…” május.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
NYUGDÍJVÁLTOZÁSOK.
Kamatszámítás.
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
Nyugdíj.
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
A FIDESZ-KDNP ÉVI ADÓEMELÉSEI. KORMÁNYZATI JAVASLATRA BEVEZETETT ADÓEMELÉSEK Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter NŐ A SZEMÉLYI.
SZJA PÉLDÁK ADÓJÓVÁÍRÁS
A Nemzeti Petíció Varga Mihály, április 5.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
„Nyugdíjrendszerváltás 2010” avagy jogfosztás a nép nevében Szikra Dorottya, ELTE TÁTK Lakner Zoltán, ELTE TÁTK.
Költségtani gyakorló feladatok
2007. szeptember % Idén több mint 14 milliárd forintot ajánlottak fel az adófizetők.
Kormányszóvivői tájékoztató. A gáz árának változása januárban GKM- PM tájékoztató december 14.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért A települések fejlődéséért Az önkormányzatok évi új céltámogatása.
FELÉRE CSÖKKENNEK AZ ÖZVEGYI NYUGDÍJAK KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
A munkanélküliek és a nyugdíjasok ellátása. A nyilvántartott álláskeresők száma márciusának zárónapján 563,9 ezer fő volt. A tartósan állást keresők.
Anyagok 3. feladat 168. oldal.
SZJA feladatok Gazdasági közjog. Szja 1. 1.Munkabér: Ft/hó jutalom: Ft, étkezési utalvány: 3.000Ft/hó 2. FB tag: Ft/hó 3. megbízási.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
IGÉNYLÉSTŐL AZ ELBÍRÁLÁSIG
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Tények a munkaerőpiaci helyzetről Ki veszélyezteti a foglalkoztatás stabilitását? január.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Kormányszóvivői tájékoztató Közmegbecsülés a köz szolgálatáért.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Az Európai Unió Strukturális Alapjainak magyarországi teljesítménye dr. Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli.
Kormányszóvivői tájékoztató Az egészséges egészségügyért!
Az egészségkárosodáson alapuló nyugellátásban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők ellátásainak átalakítása Jogszabály helyek ▫ évi CXCI. törvény.
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Győr város helyi adóinak áttekintése és tájékoztató az építményadó mértékének tervezett változtatásáról SIMON RÓBERT BALÁZS Győr Megyei.
KORÓZS LAJOS ÁLLAMTITKÁR SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM A Nyugdíjasokat érintő kérdésekről (2009)
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Befektetői csomag. NAGY BEVÉTELI LEHETŐSÉG! LIMITÁLT IDŐ 2011 áprilisig A MAGAS JÖVEDELEMÉRT.
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A kamatszámítás módszereinek elméleti összefüggései
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Megbecsülés az idős embereknek
Előadás másolata:

Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember 24.

A kormány mai ülésén döntött arról, hogy novemberben - januárig visszamenőleges hatállyal - további 2,2%-kal emelkedik a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások összege. Az emelés költségvetési kihatása 38,8 milliárd Ft. –Közel 3 millió nyugdíjas nyugdíja emelkedik átlagosan havi 1 100, az év egészét tekintve Ft-tal. A nyugdíjak emelése 36,8 milliárd forint kiadási többletet jelent. A nyugdíjasok novemberben már az emelt összegű ellátást kapják. Ugyancsak novemberben kerül kifizetésre a január-október hónapra visszamenőleg járó emelés egy összegben, átlagosan mintegy Ft. –A nyugdíj mellett a kormány 2 milliárd forint felhasználásával a több mint félmillió nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátás összegét is 2,2%-kal átlagosan 400, az év egészét tekintve Ft-tal emeli. A novemberben az ellátásra jogosultak már az emelt összegű járadékot kapják kézhez. Ugyancsak novemberben kapják meg az első 10 hónapra visszamenőleg kifizetésre kerülő átlagosan Ft-ot. Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Kiegészítő nyugdíjemelés

Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások növekedése Ellátás jelenlegi havi összege Ellátás havi összege november 1-től Emelés mértéke havonta Korhatár felettiek rendszeres szociális járadéka Ft Ft480 Ft Korhatár alattiak rendszeres szociális járadéka Ft Ft410 Ft Átmeneti járadék várható nyugdíj 75%-a2,2%változó Egészség-károsodási járadékkeresettől függő2,2%változó Rokkantsági járadék Ft Ft510 Ft Vakok személyi járadéka Ft Ft230 Ft politikai rehabilitációs ellátásokváltozó2,2%változó Központi szociális segély Ft Ft480 Ft Házastársi pótlék Ft Ft310 Ft Házastárs utáni jövedelempótlék9 750 Ft9 960 Ft210 Ft

A nyugdíjtörvény alapján a nyugdíjak januári emelésének mértékét a nettó keresetek és a fogyasztói áremelkedés tervezett növekedése alapján kell meghatározni. Minden év novemberében - az év első felének tényleges adatai figyelembevételével – kerül sor a nyugdíjemelés korrekciójára, amennyiben az éves várható adatok eltérnek a tervezettől. –2003. januárjában a nyugdíjak 8,4%-os emelésére a nettó keresetek 11,8%-os, a fogyasztói árak 5%-os emelkedését feltételezve került sor. Ez önmagában a nyugdíjak reálértékének 3,2%-os emelkedését eredményezte. –A mostani, novemberi 2,2%-os kiegészítést – a korábbi évek gyakorlatától eltérően – nem a fogyasztói árak tervezettnél gyorsabb növekedése, hanem az év elején tervezettnél magasabb keresetnövekedés indokolja. A kiegészítő nyugdíjemeléssel együtt a nyugdíjak reálértéke összesen 5,7%-kal nő. Az év eltelt hónapjai alapján 2003-ban A fogyasztói árak várhatóan 4,8%-kal emelkednek, a nyugdíjasok fogyasztása alapján számolt áremelkedés pedig az átlagos emelkedés alatt marad. A tervezettnél gyorsabban, várhatóan 16-17%-kal emelkednek viszont a nettó keresetek %-os nettó keresetnövekedés és 4,8%-os átlagos áremelkedés alapján számolva a nyugdíjaknak idén 10, 8%-kal kell emelkednie. Ezt biztosítja a mostani – a januári emelt összegre épülő – 2,2%-os további nyugdíjemelés. Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért A novemberi nyugdíjemelés oka és mértéke

2003. novemberében, már a most emelt összeg figyelembevételével: –Megkezdődik a 13. havi nyugdíj bevezetése. Novemberben a nyugdíjasok megkapják az egy havi emelt nyugdíjuk negyed részét, az 53 heti nyugdíjat. Ennek átlagos összege Ft lesz, és éves szinten további 2,1%-kal emeli a nyugdíjak összegét. –20%-ról 25%-ra emelkedik a saját nyugdíj mellett özvegyi nyugdíjba részesülők özvegyi nyugdíjának összege: 580 ezer özvegy nyugdíja emelkedik átlagosan Ft-tal. A mostani kiegészítő nyugdíjemelést követően a jelenlegi átlagosan 12 ezer forintos özvegyi nyugdíj összege 15 ezer forintra emelkedik. Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért További novemberi nyugdíjemelések

Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Nyugdíjemelés 2003-ban Az öregségi nyugdíjak átlagos összege 2003-ban a januári és a novemberi nyugdíjemelés együttes hatására 10,8%-kal, átlagosan havi Ft-tal emelkedik. Az 53. heti nyugdíj további 2,1%-kal növeli éves szinten a nyugdíjasok bevételét, így idén egy átlagos ellátással rendelkező nyugdíjasnak közel 13%-kal, éves szinten 73 ezer forinttal több jövedelme lesz, mint egy évvel korábban. A saját nyugdíja mellett özvegyi ellátással is rendelkező közel 600 ezer nyugdíjas idei többletbevétele még ennél is több, közel Ft, mivel az özvegyi nyugdíj összege évi közel 24 ezer forinttal nő átlagosan. A fogyasztói árak várható 4,8%-os növekedését is figyelembe véve a nyugdíjak reálértéke 2003-ban 7,7%-kal emelkedik. Egy átlagos összegű öregségi nyugdíjjal rendelkező nyugdíjának növekedése 2003-ban nyugdíj összege havonta nyugdíj összegének növekedése 2003-ban havonta éves szinten Öregségi nyugdíjak átlaga decemberében Ft január 1-i, 8,4%-os emelés után Ft3 900 Ft Ft november 1-i, 2,2%-os emelés után Ft1 110 Ft Ft 13. havi nyugdíj Ft decemberi nyugdíj Ft5 010 Ft Ft