ALGORITMUSOK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az algoritmus.
Advertisements

Programozási feladatok
83. (1 pont) A felsorolt végeredmények, hatások közül karikázza be a mondatszerű leírással (szöveggel) megadott algoritmus eredményét jelölő betűt, ha.
Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
Bevezetés a programozásba - Az algoritmusok leírása
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Algoritmusok.
Adatelemzés számítógéppel
Algoritmusleíró eszközök
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Algoritmus Az algoritmus problémamegoldásra szolgáló elemi lépések olyan sorozata, amely: véges – azaz véges számú lépés után befejeződik, és eredményt.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Programozási alapismeretek 1. előadás
Programozás alapjai.
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Programozás módszertan
Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.
Java programozási nyelv 2. rész – Vezérlő szerkezetek
Algoritmusok Tusnádi István
1 Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat 1. Bevezetés Miskolc, 2004.
Vizuális és web programozás II.
ISZAM III.évf. részére Bunkóczi László
A problémamegoldás lépései
Ismétlő struktúrák.
Az algoritmusok áttekinthető formában történő leírására szolgáló eszközök Páll Boglárka.
Ismétlés.
Kifejezések. Algoritmus számol; Adott összeg; összeg:=0; Minden i:=1-től 5-ig végezd el Ha 2 | i akkor összeg:=összeg+2*i Ha vége Minden vége Algoritmus.
Ciklusok: 2. Előltesztelő ciklus
Feladatok: Algoritmusok Pszeudokódban
Az algoritmusok áttekinthető formában történő leírására szolgáló eszközök Páll Boglárka.
Átalakítás előltesztelő ciklusból hátultesztelő ciklusba és fordítva.
Algoritmusok.
ALGORITMUS.
Algoritmusok.
ismétlődő (azonos vagy hasonló) tevékenységek megvalósítására szolgál
Algoritmusok és készítésük
Programozási nyelvek.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Algoritmusok.
A PLC programozási nyelvek bemutatása
Algoritmus szerkezetek
Java programozási nyelv Vezérlési szerkezetek
Algoritmusok.
Az algoritmuskészítés alapjai
Egyágú elágazás Szintaxis: if (feltétel)
Programozás, programtervezés
Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas.
Mintapélda Készítsünk programot, amely beolvas egy egész számot, és eldönti arról, hogy prímszám-e. Készítsünk programot, amely beolvas egy egész számot,
Ciklusok 1 Számlálós (léptető) ciklus Szintaxis: for ( i=1; i
Algoritmizálás és programozás tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Az algoritmuskészítés.
Összeállította: Sashalmi Tibor
Algoritmizálás, adatmodellezés
Halmazok Érettségi követelmények:
Szélességi bejárás. Véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő sorrendben Egy csúcsot egyszer járunk be Egyenlő.
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Alapvető programozási tételek megvalósítása Czigléczky Gábor 2009.
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Algoritmusok Tusnádi István
Programozási alapok.
Programozási alapismeretek
Compiler illetve interpreter nyelvek
Algoritmizálás.
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Számítógépes algoritmusok
Algoritmusok szerkezete
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

ALGORITMUSOK

Az algoritmus a feladat lépésenkénti leírása Az algoritmus elemi lépésekből álló utasításokat tartalmaz Legyen: könnyen áttekinthető követhető bárki számára világos, egyértelmű végrehajtható véges Az algoritmus programozási nyelvre fordítását kódolásnak nevezzük

Folyamatok elemi részekre bontása. Algoritmus: Folyamatok elemi részekre bontása. Utasítások véges számú és pontos leírása Utasítások meghatározott sorrendben legyenek Algoritmus leíró eszközök: Mondattal (szöveges) Mondatszerűen (vázlat jellegű) Grafikusan (rajzos, képes) Folyamatábrával (különböző geometriai idomok használata) Struktogram

Szöveges A feladat megoldás menete matematika órán: Adatok felírása, kigyűjtése Képlet felírása Behelyettesítés a képletbe Elvégezni a műveleteket Szöveges válasz írása, mértékegység jelölése

Folyamatábra (flowchart): Alapelemeit Neumann dolgozta ki. Az egyes szerkezeti elemek között nyilakkal jelöljük a végrehajtási sorrendet. Alakzatai: ellipszis – kezdet és vég téglalap - értékadó utasítás vagy eljárás rombusz - elágazás paralelogramma - adatáramlás; (I/O tevékenységek) nyilak – haladás iránya START STOP UTASÍTÁS I H FELTÉTEL INPUT/OUTPUT

Struktogram Folyamatábra

Az algoritmus utasítások leíró eszközei Szekvencia: sorban egymás után való végrehajtás. Elágazás (szelekció): elágazik, de továbbra is előre megy. Ciklus (iteráció): elágazik, és ismétli a ciklusmagban megadott tevékenységet.

Szekvencia

Elágazás igaz hamis Feltétel Feltétel1 Utasítás 1 Utasítás 1

tevékenységek megvalósítására szolgál CIKLUS Ismétlődő (azonos vagy hasonló) tevékenységek megvalósítására szolgál Működési módjukat tekintve három alaptípusba sorolhatók aszerint, hogy hányszor futnak le: ezek az elöltesztelő, a hátultesztelő és a számlálós ciklus.

Elöltesztelő ciklus A ciklusmagban lévő utasítások csak akkor hajtódnak végre, amíg a feltétel igaz. hamis igaz Az elöltesztelő ciklus tehát először megvizsgálja, hogy a feltétel fennáll-e. Ha igen, akkor lefuttatja a ciklusmagot, és újból kezdődik; ha nem, akkor a program a ciklus utáni ponton folytatódik, azaz a ciklusmag kimarad. Lehetséges tehát, hogy az elöltesztelő ciklus egyszer sem fog lefutni.

Feltétel Ciklus 1. utasítás Ciklus n. utasítás

Hátultesztelő ciklus A ciklusmagban lévő utasítások addig hajtódnak végre, amíg a feltétel igaz. Mivel a feltételvizsgálat a ciklusmag után áll, ezért a hátultesztelő ciklus legalább egyszer mindenképpen lefut. Ciklus 1. utasítás igaz hamis Ciklus n. utasítás Feltétel

Számlálós ciklus A számláló ciklus általánosságban olyan előltesztelő ciklust jelent, amely egész számok adott intervallumán léptet végig. nagyobb kisebb, egyenlő Számláló utasítás Ciklus 1. utasítás Ciklus n. utasítás