  A XV. kerületi Önkormányzat intézményfenntartói minősítésében elkötelezett híve az egészséges életmód minőségi fejlesztésében és a vidék-város kapcsolat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Advertisements

Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-Program megvalósításának tapasztalatai a KLIK Debreceni Tankerületében Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató Dr. Pakurár.
Pácsonyi Imre tankerületi igazgató
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben.
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben
GÖDÖLLŐI HELYI ÉLELMISZER TANÁCS: együttműködés a lokális élelmiszertermelés és -fogyasztás elősegítésére augusztus 30. csütörtök Balázs Bálint Környezeti.
A magyar fogyasztói szegmensek egészségvásárlása
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Napocska Napköziotthon
Országos Egészségfejlesztési Intézet Életciklus Osztály szeptember előtt és után.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Negyedik előadás Március 11
Környezeti szemléletformálás
Mosonmagyaróvár november 25.
Családi napközi.
Változások az utóbbi évtizedekben
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
A GYEMSZI közbeszerzési feladatai 1.GYEMSZI saját közbeszerzései 2.GYEMSZI irányítása alatt lévő intézmények közbeszerzéseinek ellenőrzése, felügyelete.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Oktatás kiemelkedő fontossága
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
TÁMOP b-14/ „határokon túl-ha/tár”
Az egészséges életmód és a stressz
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
Iskolakert.
Iskolakert.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Nagykanizsa július – HEP munkatalálkozók tapasztalatainak összegzése- a szervezetek szemével Közös fellépési lehetőségek a tapasztalok.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Az éhezés.
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Szeretettel köszöntjük
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

  A XV. kerületi Önkormányzat intézményfenntartói minősítésében elkötelezett híve az egészséges életmód minőségi fejlesztésében és a vidék-város kapcsolat újraértelmezésében egyaránt. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásáról biztosította egy olyan mintaprogram kidolgozását, amely tartalmazza a közétkeztetés reformjának, a vidék-város kapcsolat intenzívebbé tételének, a termelői piacok támogatásának, a közvetlen élelmiszer beszerzésnek megvalósítását a saját közintézményi konyhaüzemekben.  A mintaprogramban megfogalmazott alapvető célkitűzések:  a közétkeztetés minőségének javítása  a nagyváros-falusi/kisvárosi térségek közötti kapcsolat újraértelmezése  közvetlen termelői-fogyasztói kapcsolatok kiépítése  termelői piacok, helyi termékek, valamint az egészséges táplálkozás és életmód népszerűsítése. „K isváros a nagyvárosban” program

 1.Egészséges életmódra nevelés, egészséges táplálkozás 2.A közétkeztetés étlapjának átalakítása, étlapjavaslatok 3.Az önkormányzati intézmények illetve civil szervezetek és a mezőgazdasági termelőhelyek közötti kapcsolat kialakítása 4.Termelői piac és kulturális rendezvény 5.Az önkormányzati intézményi konyhaüzemek átvilágítása 6.A közétkeztetés jelenlegi beszerzési viszonyainak áttekintése 7.A közétkeztetésben részt vevők fogyasztási szokásainak áttekintése Megvalósult programok

 Egészséges életmódra nevelés, egészséges táplálkozás  Az egészséges táplálkozásról sokat hallunk mostanában és nem mindig tudunk kiigazodni a sok információban. Nincs egészségtelen étel, csak helytelen táplálkozási szokás.  Vannak ételek, amikből többet és vannak, amikből kevesebbet kell fogyasztani.  Továbbá minél változatosabb alapanyag választással és minél sokrétűbb ételkészítéssel, konyhatechnológia alkalmazásával tehetjük az étrendünket egészségessé.

 Egészségnapok, tankertek  Óvodákban, iskolákban foglalkozások, előadások az egészséges táplálkozás jegyében. Korosztályi sajátosságok.  Tankertek nevelési-oktatási intézményekben.  Városi Kertek Egyesülete: kerületi kiskertek létrehozása (közösségteremtő értéke 90%, termelés 10%).  Óvodai tetőkert, értelmi fogyatékosok levendulakertje.  Szemléletformálás.

 A közétkeztetés étlapjának átalakítása, étlapjavaslatok  Az iskolai közösségi étkeztetésben közel fél millió gyermek vesz részt, közülük a legtöbben általános iskolások. A korszerű, egészséges ételek felszolgálása nem csak szemlélet, hanem szakmai hozzáértés és pénz kérdése is. Szomorú tény, hogy az étlapkészítésben az iskolák mindössze 10 százalékában vesz részt dietetikus.  Étlaptervezésnél figyelembe kell venni „A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás- egészségügyi ajánlás közétkeztetők számára” című ajánlást, amit az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tett közzé augusztus 01-én.  Étlapjavaslatok minden korosztály számára.  Közétkeztető cégek étlapjainak folyamatos ellenőrzése

 Mezőgazdasági termelőhelyek megismerése  A fogyasztói társadalom arra nevel, hogy eltávolodjunk a természeti valóságtól, elfelejtsük hagyományainkat, amelyek megőrzésére nem elegendő a tantermi foglalkozás.  Tanyák, termelőhelyek látogatása  Szociális nyári gyermekétkeztetés 2012: közvetlen nyersanyag beszerzés.  Termelői nyersanyag beszerzés előnyei, hátrányai

 Termelői piacok és kulturális rendezvények  Folyamatos városi piacok szervezése kulturális rendezvénnyel összekapcsolva ( Csokonai Művelődési Központ 2 hetente termelői piac, Zsókavár III. projekt: közösségi étteremhez kapcsolva időszakos szabadtéri piac, rendezvények)

 Önkormányzati intézményi konyhaüzemek átvilágítása  Kerület főzőkonyháinak, tálalókonyháinak átvilágítása: önköltségszámítások, étkeztető cégek ellenőrzése, felügyelete.  Konyhaüzem kapacitásbővítése.  Bölcsődei konyhák eszközbeszerzése.

 6. A közétkeztetés jelenlegi beszerzési viszonyainak áttekintése  Konyhaüzemek nyersanyag beszállítóinak áttekintése.  A jelenlegi beszállítói körben egy vállalkozás szerepel, aki őstermelőtől, kistermelőtől vásárol közvetlenül. Őstermelő és kistermelő nem szerepel a beszállítói körben.  Kistermelők regisztrálása.

 A közétkeztetésben részt vevők fogyasztási szokásainak áttekintése  Óvodások, iskolások táplálkozási szokásainak felmérése (18 kérdésből álló kérdőív).  A kutatás fő célja a gyerekek életmódbeli szokásainak feltérképezése.

 Óvodások étkezési szokásai  A gyermekek közel fele (47,9%) csak egy alkalommal, mégpedig az óvodában kap meleg ételt hétköznaponként, ami kiemeli a közétkeztetés mennyiségi és minőségi felülvizsgálatának, és szükség esetén javításának jelentőségét.  Zöldséget, gyümölcsöt a gyermekek csak háromnegyede (74,1%-a) eszik napi rendszerességgel.  Tejet, tejterméket szintén csak háromnegyedük (77,7 %) fogyaszt minden nap.  A gyermekek csaknem 13%-a legalább heti rendszerességgel, további egyharmaduk (31,9%) hetente vagy ritkábban fogyaszt szénsavas üdítőitalt, valamint csaknem egyötödük (23,8%) naponta, további egyharmaduk (35,8%) heti 3-4 alkalommal nassol.

 Iskolások étkezési szokásai  Felmérésünk eredményeként azt tapasztaltuk, hogy az alsó tagozatos tanulók közel fele csak négy alkalommal étkezik naponta. Habár ez pozitív elmozdulás az előző évekhez képest, még mindig van tennivaló a táplálkozási alapismeretek oktatása terén. A kor előrehaladtával az étkezések gyakorisága fokozatosan csökken, a felnőtté válás küszöbén a gyermekek közel 5-10%-ánál napi kettőre redukálódik.  Az élelmiszer-fogyasztási gyakoriságra vonatkozó kérdésekre adott válaszok alapján megállapítható, hogy az iskolás gyermekek zöldség- és gyümölcs-, tej- és tejtermék-, valamint halfogyasztása nem éri el a kívánatos mértéket, amely hosszútávon tápanyaghiányos állapotok, betegségek kialakulásához vezethet. Ezzel szemben mindhárom iskolás korcsoport rendszeresen iszik üdítőitalt és hetente többször nassol, amely „luxuskalóriaként” a test zsírraktárainak növekedéséhez, hosszútávon az elhízással összefüggésbe hozható krónikus betegségek kockázatának növeléséhez vezet.

  Amíg Nevelési-oktatási Központok (NOK) voltak, minden intézmény saját hatáskörében intézte a közbeszerzési eljárásokat. Ezeken belül a legjelentősebbek a közétkeztetés közbeszerzési eljárásai voltak. Minden intézmény saját hatáskörében választotta ki a szolgáltatókat és kötött velük szerződéseket. Ezért alakult úgy, hogy napjainkban hat szolgáltató látja a saját fenntartású és saját üzemeltetésű konyhák mellett a kerület étkeztetési szolgáltatását. A kerület közétkeztetésének a helyzete, nehézségei

  A konyhák, tálalókonyhák megismerésével megállapítható, hogy az intézmények nincsenek tisztában a közösségi étkeztetés területén lévő jogszabályokkal, ajánlásokkal, így szakmai szempontból sem tudják értékelni az étlapokat, azt ételek minőségét. Csupán a gyermekek ízlésére, íz világára korlátozódott a szolgáltatók minősítése. A közösségi étkeztetés területén nincs hatályos rendelet, jogszabály, ami az étlaptervezésre, szolgáltatásra ad iránymutatást, csak egy ajánlás van, ami viszont nem kötelező érvényű a közösségi étkeztetés szereplői részére. Az étlapokat nem dietetikus értékelte. A kerület közétkeztetésének a helyzete, nehézségei

  A gyermekek egészsége közös feladatunk, szülőként, pedagógusként és a közétkeztetési szolgáltatást nyújtó vállalkozásként ugyanaz a cél kell, hogy vezéreljen bennünket. Közös feladatuk jó minőségű, az egészséges táplálkozási irányelveknek megfelelő étrendet étkezési időben szolgáltatni a gyermekek számára. Összegzés

 Köszönöm a figyelmet!