KARBON ALAPOK, BEFEKTETÉSI RENDSZEREK Dr. Fogarassy Csaba SZEI Egyetemi Klímatanács Főtitkára.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Állóeszköz-gazdálkodás
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
ÖKO Zrt. Budapesti Corvinus egyetem
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Nemzeti Innovációs Hivatal
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
BUDAPEST, Pénzügyi eszközök a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP)
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére június 12.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Vállalati pénzügyek alapjai
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Műszaki ellenőrképzés
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Piac és Profit - Pénzek a régióban február 7. Nézd meg kivel kötsz üzletet!
Piac és Profit Pénzünknél maradva! Követeléskezelés eredményesen! Megbízható partnerállomány és követeléskezelés az Opten segítségével!
Piac és Profit - Pénzek a régióban március 21. Nézd meg kivel kötsz üzletet!
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
KOCKÁZAT – HOZAM.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A BESZÁLLÍTÓI BEFEKTETŐ RT. TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Hogyan bocsátanak ki értékpapírokat a vállalatok? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew.
Az országonkénti kibocsátási ráták meghatározása, ellenőrzése, a nemzetközi kibocsátási kvótakereskedelem első tapasztalatai Kontó Sándor.
Kormányszóvivői tájékoztató Public Private Partnership Átfogó hatékonyságjavítási és befektetési-aktivitás növelési program.
JEREMIE Programok módosulásai
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Dr. Makra Zsolt projektvezető
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
Zsembery Levente vezérigazgató
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 2. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Részvények.
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 1.
Bankmérleg, forrás oldal
Okos pénzt az okos egészségügynek – kockázati tőkebefektetések az élettudományok területén április 29. Zsembery Levente vezérigazgató X-Ventures.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Vállalati pénzügyek alapjai
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. Határon átnyúló tőkeprogramok kis- és középvállalkozások számára Márk Péter Igazgató.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
1 Kockázati tőke a megújuló energia finanszírozásában Zsembery Levente HVCA Oktatási Bizottság.
(Megújuló) energetikai projektek finanszírozási lehetőségei szeptember 12. Előadó: Papadimitropulosz Alexander a megújuló energia.
Európai pénzügyi intézményrendszer
A bankrendszer.
Vállalati pénzügyek II.
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Pályázatmenedzselő és dr. Papp József, vezérigazgató
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A nemzetközi tőkeáramlások
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Előadás másolata:

KARBON ALAPOK, BEFEKTETÉSI RENDSZEREK Dr. Fogarassy Csaba SZEI Egyetemi Klímatanács Főtitkára

Bevezetés BEFEKTETÉS ÉS KOCKÁZAT- MEGOSZTÁS A befektetési alapok a kockázatmegosztás elve alapján működnek. Egy befektetési alap ügyfelei pénzét más befektetők pénzével együtt számos értékpapírba fekteti. Az egyes értékpapíroknak nem egyszemélyes tulajdonosa lesz, hanem az értékpapírokat, közösen birtokolják. Az európai nemzetközi gyakorlatban egyre több olyan, főként a befektetői környezet javítására irányuló pénzügyi konstrukciót találunk, melyek elsődleges célja a klímaváltozást csökkentő, az emisszió kibocsátást minimalizáló projektek finanszírozása.

Karbon Befektetési Alap EURÓPAI KARBON ALAPOK A Karbon Befektetési Alapokhoz kötődő finanszírozási konstrukció lényege, hogy minden jelentősebb (kb. 5 ezer tonna/év feletti ) emissziót elkerülő, vagy megtakarító projekt a finanszírozási konstrukción keresztül elszámolhassa emisszió megtakarításait, és azzal a pénzügyi megtérülési mutatóit javíthassa.

Karbon Alapok működése LEG- GYAKORIBB KARBOPIACI SZEREPLŐK A „karbon alap” vagy „karbon beszerzési eszköz” egy kollektív befektetési eszköz, amely befektetőktől kap pénzt, hogy ezekből karbon kvótákat vásároljon, vagy üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentő projektekbe fektessen, így például az ENSZ Tiszta Fejlesztési Mechanizmus (CDM) vagy Együttes Végrehajtás (JI) projektjeibe. Egy meghatározott idő múlva a karbon alap emissziós egységeket termel, az azok révén realizált bevételeket pedig átadja a befektetőknek.

Karbon Alapok fajtái Climate Change Capital Carbon Fund I. & II. Biocarbon Fund Carbon Fund for Europe Japan Carbon Facility Netherlands European Carbon Facility Danish Carbon.dk A karbon alapokat tipikusan fejlesztési bankok, kormányzati ügynökségek, privát pénzügyi intézetek vagy tanácsadó cégek indítanak. A befektetők összetétele alapján három típusa van a karbon alapoknak (ICF alapján):  privát befektetői hátterű  vegyes alapok (multi-részvényesek)  kizárólag kormányzati hátterű.

Befektetett tőke és eloszlási arány PRIVÁT ALAP VEGYES ALAP ÁLLAMI ALAP

Karbon Alapok beágyazódása

Javaslatok, összefoglalás HAZAI ALKALMAZÁS FŐKÉNT A BIENERGETIKAI SZEKTORBAN JAVASOLT A Karbon Alap esetében, a befektető szerkezet összeállítása során főként azt kell szem előtt tartani, hogy az alapba befektető vállalkozások érdekeltsége az egyes akcióprogramok, illetve a finanszírozott projektek esetében, direkt vagy indirekt módon érvényre juthasson. A Karbon Alapokból finanszírozásra kerülő emisszió elkerülést megvalósító projektek pénzügyi kockázatainak csökkentése, illetve a projektek pénzügyi nyomon követése akkor a legkönnyebben megvalósítható, ha a csökkentéshez kapcsolódó emisszió elszámoláson keresztül követjük azokat. Az emisszió elkerülési teljesítmény nyomon követése tehát megbízható indikátora lehet a sikeres projekttevékenységeknek.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!