Budapesti közvélemény-kutatási eredmények 2013 júliusi adatfelvétel alapján.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok Készítette: ELTE Társadalomtudományi Kar Módszertani Kutatóközpont.
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
Kik azok a liberálisok és találnak-e pártot maguknak? A Republikon Intézet konferenciája, február 28. Előadó: Závecz Tibor.
A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)

Napfényen a „rejtőzködő szavazók” Mérők klubja április 24.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Humánkineziológia szak
Mellár János 5. óra Március 12. v
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Béres Egészség Hungarikum Program Egészségrecesszió Kutatás Sajtótájékoztató április 23.
Amíg a mérésből előrejelzés lesz Mérők Klubja, április 24. Előadó: Závecz Tibor.
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Védőgázas hegesztések
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka III. évfolyam Témavezető:
4. A nyilvánosság – a civil társadalom éltető kerete. Civilség és közhasznúság.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Tiltják? Tűrik? Támogatják? Hogyan viszonyulnak a szülők gyermekük internethasználatához?
Veszélyes webes világ? Aggódnak-e a szülők gyermekük internethasználata miatt?
szakmérnök hallgatók számára
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A fülke magánya Minden, amit a rejtőzködő választói magatartásról tudni lehet Mérők Klubja, október 26. Előadó: Závecz Tibor.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Nyugat-Mecseki TIT területi kutatás Összefoglaló 2005.április.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Budapesti liturgiai felmérés 2012 Válaszadók száma: 26 fő.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
A nőnek nem kell más, csak legyél neki:
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről február 21. Domokos Tamás.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Kompetenciák tartalmi értékelése : A Természetvédelmi Mérnök és Környezetgazdálkodási Agrármérnök BSc szakok megítélése a munkaadók körében.
A HAZAI VÁLLALKOZÁSOK ÉS A VÁLLALKOZÓK LAKOSSÁGI MEGÍTÉLÉSE, NEGATÍV SZTEREOTÍPIÁK VIZSGÁLATA LAKOSSÁGI KVANTITATÍV FELMÉRÉS KUTATÁSI RIPORT JÚLIUS.
Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Előadás másolata:

Budapesti közvélemény-kutatási eredmények 2013 júliusi adatfelvétel alapján

Vélemény Budapestről A budapestiek relatív többsége, 45%-a szerint Budapest egy fejlődő város képét mutatta az elmúlt egy évben. Majdnem ugyanennyien vannak ugyanakkor, akik szerint Budapest nem lépett előre tavalyhoz képest – 39% szerint megtorpantak a városi fejlesztések. Budapest helyzetét egyértelműen egyre pozitívabban ítélik meg a megkérdezettek, a fővárost – ellentétben az országgal – a relatív többség sikeresnek tartja.

Közhangulat és anyagi helyzet Személyes anyagi helyzet: Míg az elmúlt három évben a városlakók csupán 15%-nak javult az anyagi helyzete, a válaszadók majdnem fele (45%-a) állítja, hogy nehezebben él meg, mint korábban. A nehezebb helyzetbe kerülő és a változatlan körülmények között élő budapestiek együttesen a válaszadók 84%-át adják. A bizonytalan szavazók egyértelműen negatívan ítélik meg saját helyzetüket, pontosan felük szerint romlott, 42 százalékuk szerint változatlan az anyagi helyzetük.

Közhangulat és anyagi helyzet 2. Feltehetően a rezsicsökkentés hatása, hogy a szegényebb dél-pesti kerületek lakói számolnak be leginkább javuló anyagi körülményekről. A válaszadók háromnegyede nem bízik sorsának jobbra fordulásában: 40%-uk szerint 2014-ben is változatlan anyagi körülmények között fog élni, míg 33%-uk tart pénzügyi helyzetének romlásától. Optimizmusra csak a budapesti lakosok 18%-a lát okot, 9%-uk pedig tartózkodik attól, hogy jóslatokba bocsátkozzon anyagi helyzetének alakulását illetően.

Kórházak és egészségügy

Hajléktalanok és közbiztonság A hajléktalanokkal kapcsolatos intézkedések tekintetében két egyforma táborra osztva a főváros lakossága, majdnem ugyanannyian ellenzik a kitiltást, mint amennyien támogatják. A bizonytalan szavazók 45 százaléka ellenzi csupán a tiltást. A lakók 39%-nak személyes megítélése szerint Budapest utcái 2013-ban ugyanannyira biztonságosak, mint a korábbi években. A közelmúltat neutrálisan megítélő, relatív többséget alkotó csoport mögött nagyjából egyenlő arányban oszlanak meg a közbiztonság állapotának alakulását pozitívan (29%) és negatívan (30%) értékelők.

Közlekedés a fővárosban A legtöbb – 67%-nyi – fővárosi lakos elsősorban a tömegközlekedésre támaszkodik. A tömegközlekedés tehát továbbra is a legfontosabb ügye lehet a fővárosi politikusoknak, míg a biciklisták érdekképviselete csak egy nagyon szűk réteg számára lehet fontos. A BKK megítélésének javulását mutatja, hogy az amúgy szinte minden kérdésben kiábrándult, pesszimista bizonytalan szavazók körében is többen vannak azok, akik pozitívan ítélik meg a tömegközlekedés változását (19 százalék), mint akik negatívan (17 százalék). A javulása oka: az új buszpark,és az Alstom-metrókocsik lehetnek.

A budapestiek értékrendje A gyakran a felvilágosult, haladó gondolkodás magyarországi helytartóiként is számon tartott budapestiek körében is meglepően nagy népszerűségnek örvendenek a rendpárti, autoriter eszmék, miközben alacsony az egyéni felelősség gondolatának és a modern család modelljének támogatottsága. A válaszadók többsége inkább (38%) vagy teljesen (27%) egyetért azzal, hogy a gyerek legfontosabb feladata, hogy engedelmességet és tekintélytiszteletet tanuljon. Csupán 13% mondta, hogy egyáltalán nem ért egyet azzal a felfogással, ami szerint a férfi dolga, hogy pénzt keressen, míg a feleségnek a gyerekekkel és a háztartással kell foglalkoznia. A Kádár-kori autoritarizmus öröksége ma abban nyilvánul meg, hogy a városlakók fele szívesen feláldozná a joguralom eszméjét, ha egy karizmatikus politikus ragadná magához a hatalmat.

A budapestiek értékrendje II. A budapestiek továbbá bizalmatlanok a szabadversenyen alapuló piacgazdasággal szemben: a gazdagokat gyanakvással figyelik (51%-uk szerint törvénytelen úton szerezték a vagyonukat), a szegényeket pedig a körülmények áldozatainak tekintik (59%). A város lakói az állami beavatkozás (33% nem támogatná a veszteséges gyárak bezárását) és a szolidaritás (41% inkább vagy teljesen a nagy jövedelmi különbségek tiltása mellett van) hívei.

A budapestiek értékrendje III. A budapestiek önmeghatározásában a jobboldallal azonosított értékek dominanciáját figyelhetjük meg. A két, legtöbbször első helyen rangsorolt változó az erős nemzeti érzés (19%), valamint a rendhez és stabilitáshoz való ragaszkodás (17%). A baloldali értékek népszerűsége nem sokkal marad el a jobboldali értékekétől. Amennyiben az önmagukat leginkább baloldaliságukkal vagy szociáldemokrata elkötelezettségükkel azonosító budapestieket összeadjuk, úgy kijelenthetjük, hogy ugyanannyian (19%) tarják fontosnak ezeket az értékeket, mint amennyien első helyen nemzeti érzésűnek vallották magukat. A válaszadók 15%-a tartja a legfontosabb identifikációs jellemzőjének liberális elkötelezettségét, a két körben megadott válaszok összesítése alapján a liberális, szabad gondolkodású emberek 26%-ot kitevő csoportja a harmadik legnépesebb a fővárosban. A rendet és stabilitást a bizonytalan szavazók 40 százaléka említette önidentifikációjában, a konzervativizmust 35 százaléka, a környezetvédelmet, 31 százaléka, a liberalizmust és a nemzeti érzelmet 22 százaléka. A baloldali értékeket 14 százalék vallotta magénak a bizonytalan szavazók között.

Kormányváltást szorgalmazók aránya Felmérésünk szerint a fővárosiak abszolút többsége 52%-a szeretné, hogy 2014 után ne Orbán Viktornak hívják az ország miniszterelnökét. A kormányváltás iránt legelkötelezettebb társadalmi csoportok a 45 évnél idősebbek és a diplomások. A bizonytalan szavazók 50 százaléka szeretne egyértelműen kormányváltást, 36 százalékuk bizonytalan ebben a kérdésben is.

Boros Tamás Policy Solutions Köszönöm a figyelmet!