ETR generáció váltás Tanterv konverzió előkészítés Tanterv konverzió (ösvényesítés)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Oktatásszervezési változások. Mintatantervi változások.
A többfokozatú képzés kezelésének problémái a TVSZ-ben László Gyula.
Interaktív táblák Bevezetés.
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Tájékoztató a kötelezően választható szakirányokról és specializációkról Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék.
2007. március 22.DE TEK TTK Földtudományi BSc - szakirányválasztás Március óra I. terem Szakirány választás rendje a Földtudományi BSc szakon.
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Tanügyi tapasztalatok és jövőkép IV. ETR konferencia Viszket Anita Budapest, január
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
V. ETR konferencia április Fogalomrendszer: ETR & ETN Kodácsy Tamás etn at kodasoft.hu.
Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű.
ERASMUS Pályázat 2013/2014. KAPCSOLAT ERASMUS Iroda Pinizsi Andrásné Kecskeméti utca IV. emelet 420. Fogadó óra: hétfő-kedd-szerda-csütörtök:
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
ELTE Bologna Szeminárium február 7.. „A”- szekció kérdései I. 1. Hogy értendő a mesterképzés 35%-os hallgatói létszáma? Minek a 35%-a ez, illetve.
9:00-10:30: Munkaasztal 10:30-11:00 Szünet 11:00-11:30: Admin, Személykezelés, Dolgozókezelés (óraterhelés) 11:30-12:00: Kérdezz-felelek 12-13: Ebédszünet.
Szervező, kurzusóra => kurzus A kurzus az adott ciklusban (heti gyakoriságú, féléves, …) időponttal, hellyel és oktatóval meghirdetett képzési alkalom.
ETR Tanügy DEXTER Informatikai kft.. ETR Képesítési követelmények Tantervek Oktatási Tevékenység Oktatási folyamat Szervezése, lebonyolítása Erőforrások.
Bolognai oklevél nyomtatása ETR-ből
A BSC tantervek várható struktúrája szakok, képzések a hallgatóknál – ETR3 A hallgató jelentkezik a felvételi tájékoztatóban meghirdetett szakra, és felveszik.
Személyes adatok (hallgatói, oktatói adatok egy felületen) Szakok kezelése Új funkcióik.
Helyzetfelmérés Helyzetfelmérés elemzése, értékelése
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Eseményalgebra, kombinatorika
Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola tanévnyitója Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola szeptember 11.
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
Felvételi pontszámítás. A pontszámítás alapját a középiskolai eredmények és az érettségi teljesítmény adják, amelyek például emelt szintű érettségiért,
Konferencia január 25.SZTE, Homor, Makay1 BA/Bsc tantervi struktúrák a Szegedi Tudományegyetemen Dr. Homor Géza, Dr. Makay Árpád.
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Készségfejlesztő és viselkedésmódosító csoportok tervezési modellje I. I. A csoporttagok fejlődésének tervezése 1.Mérd fel, hogy milyen deficitekkel és/vagy.
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
VÉGES AUTOMATA ALAPÚ TERVEZÉSI MODELL
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
1 A Kreditmonitoring oktatókra vonatkozó eredményei, tanulságai Dóka Ottó NYME, az OKT tagja.
OKJ A szakmai vizsgák. Szakmai vizsga I. Fogalmak II. A szakmai vizsga időtartama és keretei III. A szakmai vizsga feladatai, tevékenységei, és.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
Termelő-fogysztó modell. A probléma absztrakt megfogalmazása: informális leírás. Adott egy N elemű közösen használt tároló, N  1. Adott a folyamatoknak.
Vállalkozók új EBK oktatási rendszere
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Szilágyi Szilvia1 A szakmai gyakorlat szabályai.
A tanárképzés szerkezete
Környezettan BSc Diploma előtt
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Az egyetem létrehozásának célja
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
Némethné Kárpáti Nóra mb. tanulmányi osztályvezető
A projektmunka jelentősége Minőségjavítási elvárások A minőségbiztosító ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
Oktatási és tanulmányi kérdések a Gazdaságtudományi Karon
Fejlesztések, változások a kérvény modulban. Részletfizetési kérvény változások Új rendszerparaméter: PU_RKERVENYEZETTKIRASBEFIZETES S zabályozza, hogy.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
FIR fejlesztések, változások március 17.. Új verzió változásai Márciusi verzióval új, FIR 4.1 xsd Új adatkör: o Juttatások, o Térítések.
Adatellenőrzési szabályok OSAP statisztika FIR optimalizáció
FELVÉTELI A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁKBAN A 2014/2015. TANÉVBEN A 2014/2015. tanévben lezajlott eljárás 1.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
Specializáció választás
Specializáció választás
Útmutató a click4suppliers easy használatához
TÉMAVEZETŐI TÁJÉKOZTATÓ KMDI ÚJ KÉPZÉSI RENDJE
Nappali mesterszakjaink
Hiányzó kreditek (30-60) MBA és Számvitel mesterszak
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
Előadás másolata:

ETR generáció váltás Tanterv konverzió előkészítés Tanterv konverzió (ösvényesítés)

Az ösvényes tantervek jellemzői A követelmény rendszer variánsainak elkülönített megjelenítése Olyan tanulmányi útvonal, ahol a végcél ismeretében az ahhoz szükséges elemek kötelező lépéssorként jelennek meg a hallgatónak Csoportba szervezhető közös elemek, egyértelműen megfogalmazott, optimalizált variánsokkal. Ismétlés mentesség (tantárgyak csak egyszer szerepelnek a struktúrában). Az elágazásnál meghozott döntést követően csak a saját ösvény mutatásának lehetősége.

A jelenlegi tantervek nem kompatibilis komponensei Egy tanterven belül több mérföldkőbe becsatolt tantárgy jelenléte Kitöltetlen, vagy hibásan kitöltött mérföldkő jellemzők A követelmény rendszerben lehetőségként megjelenített rejtett kötelezőség.

Tantervi ismétlések MK-1 –tantárgy 23 MK-2 –tantárgy 23 Ilyen nem lehet! Létre kell hozni kiemeléssel a közös elemeket egy további mérföldkőben. A többes becsatolás oka az, hogy alternatívákat kínáltunk fel. Az ösvény ezeket az alternatívákat teszi egyértelművé. Az alternatívák közös elemei minden ösvényben szerepelni fognak, de a konvertálás nem fut le ismétlések jelenlétében.

Hibás mérföldkő megfogalmazások A mérföldkő hierarchia hibája Főmérföldkőként szerepeltetett olyan követelmények, amelyek egymásnak alternatív megoldásai, pl. szakirányok. Ezeket egy főmérföldkő alá kell szervezni, és jelezni a választási kötelezettséget a főmérföldkő jellemzőinél. Mérföldkő jellemzők hibája Ki kell tölteni az elvárt almérföldkő számot. A minimális kredit értéke is legyen kitöltött, és tükrözze az elvárást. Az elvárt szemafor szám helyesen szerepeljen.

A követelmény rendszerben lehetőségként megjelenített rejtett kötelezőség. Választhatónak jelzett mérföldkő olyan esetben, amikor nincs alternatíva, de a KPR teljesítéséhez mindenképpen teljesíteni kell valamennyit ebből a mérföldkőből. A KPR–ben szövegesen megfogalmazott elvárások, melyek nincsenek strukturálisan megfogalmazva (naiv tantervi elemek). Ilyenek lehetnek speciális helyzetként jelölve.

Ösvényes tantervek típusai Egyösvényes tantervek Ezekből van a legtöbb. Minden esetben ilyen képződik, ha új ösvény nyitásának nem fogalmaztuk meg a feltételeit. Akkor helyes ezek létrejötte, ha nem volt szándékunk alternatív elvárások közti választási kényszert kötelezően megfogalmazni. Többösvényes tantervek Alternatív ösvény nyitásának négy előfeltétele van

Ösvény nyitás előfeltételei Legyen a mérföldkő alatt almérföldkő, mert csak almérföldkövek válhatnak szét ösvényekké (egyébként egy triviális ösvény keletkezik) A mérföldkőben az elvárt almérföldkő szám egyel nagyobb legyen, mint a kötelező almérföldkövek száma. A választható almérföldkövek száma nagyobb legyen egynél A mérföldkő elvárt kreditszámának teljesítéséhez legalább egy választható mérföldkő teljesítésére szükség legyen Ha mind a négy teljesül, a konvertáló program kiszámítja és létrehozza a megfelelő számú tantervi variánst, azaz az ösvényeket.

Hány ösvény nyílik? Ahányféleképpen a feltételt teljesíteni lehet. Vagyis a nem kötelező almérföldkövek számától és a minimálisan elvárt almérföldkő számtól függ.

Mi lesz az ösvények tartalma? A főmérföldkő minden új ösvénynek része lesz a kötelező almérföldköveivel együtt, a nem kötelező almérföldkövei pedig a lehetséges csoportosításokban kerülnek be egy-egy ösvény alá. Ha van a főmérföldkő mellett nem kötelező mérföldkő, akkor az minden ösvénynek része lesz, de ebben nem lehet olyan követelmény, ami része a képzésnek. Abban az esetben, ha a KPR követelményekben magasabb kreditszámot írunk elő, mint a kötelező főmérföldkőben, a választható mérföldkő teljesítését is előírtuk, de nem tudom, hogy a kiértékelésnél mit okoz.