2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A backtracking nem rekurzív változata, azaz az iteratív alakja p←1; st[p] ← 0; amíg p>0 végezd el kezdet ha akkor kezdet st[p] ← ha akkor meghív kiír_vagy_elment_mátrixba_vagy_vektorba_vektor.
Advertisements

Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
I. előadás.
5. A reklám Megszületett a reklám törvény: évi LVIII. törvény (ami már megjelenése előtt is heves vitákat váltott ki) A törvény hatálya kiterjed,
OXIDOK TESZT.
Táblázatkezelő - EXCEL Office WordPowerpointExcel.
Tanyapedagógia Gazdálkodási gyakorlat a magyar iskolai oktatásban.
Kirándulás. Szép időben maciék kirándulni mennek a szabadba.
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
Információ és közlemény
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE 2/  További programozási tételek További programozási tételek 
MATEMATIKA 100. ÓRA MAJOROS MÁRK.
Dominók és kombinatorika
MI 2003/7 - 1 Az egyesítési algoritmus Minden kapitalista kizsákmányoló. Mr. Smith kapitalista. Mr. Smith kizsákmányoló.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
Most van a nyulak hónapa!!!
A nemzetközi konkurencia árának feléért ajánljuk ugyanazt a minőséget! Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma! Monor, Ipar utca.
Vonatok ütközése Tárnok, március 14. Rózsa János
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Lineáris programozás Definíció: Olyan matematikai programozási feladatot nevezünk lineáris programozási feladatnak, amelyekben az L halmazt meghatározó.
INDIGO Egy digitális gyűjtemény munkafolyamatai Pásztor Gyula OSZK-MEK Networkshop 2007, Eger.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 10. óra.
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
Fejmozgás alapú gesztusok felismerése Bertók Kornél, Fazekas Attila Debreceni Egyetem, Informatikai Kar Debreceni Képfeldolgozó Csoport KÉPAF 2013, Bakonybél.
2012. február 15. Paulik Áron. i:=0 CIKLUS AMÍG i
A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány „1%-os” kampányának bemutatása Budapest, január 30.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
2012 Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.
Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2013.
Ember-központú ágens kommunikáció Ambiens Intelligens környezetekben Ambiens Intelligencia (AmI) Számítástechnikai intelligencia beleolvad a lakott terek.
Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2013.
Intelligens felderítő robotok Készítette: Györke Péter Intelligens rendszerek MSC szakirány Konzulens: Kovács Dániel László Méréstechnika és Információs.
Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2013.
III.4. A VEZETŐ SZEREPE ”... tudomásunk szerint minden sikeres minőségi forradalom a felső menedzsment részvételével történt EGYETLEN KIVÉTELT sem ismerünk.”
1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Célkitűzés: Információk téma-specifikus, különböző típusú forrásokból (internet, intranet.
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
Információ, adat, jel, kód
Festéktüsszentő Hapci Benő
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Többváltozós adatelemzés
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
(nyelv-családhoz képest!!!
Valós idejű adaptív útvonalkeresés
Anytime algoritmusok az információ-átvitelben Írta Benedecsik Csaba Konzulens Dr. Várkonyiné Kóczy Annamária.
A kommunikáció tényezői
2012 Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.
2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.
I. előadás.
Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 8. előadás.
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
(REFLEXIONES) Auto. show Caño Cristales – Kolumbia.
Útkeresések.
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 8.2/  További programozási.
Csoportkeresési eljárások Vassy Zsolt. Tematika Girvan Newman klaszterezés Diszkrét Markov lánc: CpG szigetek Rejtett Markov lánc ADIOS.
Gráf szélességi bejárása. A szélességi bejárás elmélete Célja egy véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő.
INFOÉRA Gráfok, gráfalgoritmusok II. (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
1 Függvények használata – az első függvénynél a formulát háromszor be kell írni, rendre az x, x+h, x-h argumentumokkal, – a második függvénynél az új (feltételes.
Projektirányítás elmélet - teszt
Informatikai alapfogalmak
Zoli Zoli születésnapját! születésnapját! Ünnepeljük együtt
SZFP II Kompetenciamérés
Kakusziné Körtvélyesi Anikó
Gondolatolvasás.
Előadás másolata:

2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012

2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 2 Kis HF-1: Iteratív VH protokoll implementálása Iteratív VH protokollban menedzser ágens újszerű módon ismételten dekomponálja a feladatot és ír ki versenytárgyalást, ha nem elégedett az eddig beküldött ajánlatokkal. A protokollban 1 db MA menedzser- és 3 db SA1…3 vállalkozó ágens vesz részt. A feladat egy egységnyi hosszúságú bot átfestése 1, 2, vagy 3 színre, és a dekompozicíója egy (a%, a-szín, b%, b-szín, c%, c-szín) vektor. Minden vállalkozó rendelkezik valamilyen színű festékkel (több vállalkozó ugyanilyen festékkel is rendelkezhet), ami a bot legfeljebb 40%-nak megfestésére elég. Egy ajánlás elfogadható, ha színben egyezik és elegendő a kívánt botszakasz megfestésére. Megjegyzés: - Legyen egy-egy SA ágens „képessége”, hogy milyen színű feladattal képes elbánni. Ez el van raktározva az ágens hiedelmei között, pl. tud(Piros). tud(Kék). - Az MA ágensnek nem a feladata egy „optimális” dekompozicíót megtanulni. Elegendő csupán, hogy észrevegye, hogy a felajánlások számára nem jók és egy másik (akár random módon) feladatbontással kísérletezik. Elvárható határidő: február 15.

2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 3 Kis HF-2: Elosztott következtetés 1 db. szervező SA és 3 db. következtető KA ágens következtet közösen együtt. KA1 azt tudja, hogy: ha nyuszi-kicsi és nyuszi-egeszseges, akkor nyuszi-ok. KA2 azt tudja, hogy: ha erkely-van és kert-van, akkor lakas-ok. KA3 azt tudja, hogy: ha nyuszi-ok ÉS lakas-ok, akkor allattartas-ok. A szervező meghirdet SA ágensek felé néhány tényt a premisszákban előforduló tényekből és vagy egy üres kérdést tesz fel, vagy valamelyik konkrét következményre rákérdez. Üres kérdés esetén az SA ágensek kötelesek előrefelé láncolva következtetni, a keletkező következményeket egymásnak átadva, amíg haladás tapasztalható. Nem üres kérdés esetén az SA ágensek kötelesek a kérdéstől hátrafelé láncolva Következtetni és a kívánatos premisszákat feladatul tovább adni, amíg az ismert tényekig nem jutnak el. Ilyenkor a felismerés láncát a kérdés felé kell pörgetni, hogy a kérdést felvető ágens bebizonyosodjon a válasz helyességéről. Minden következtetési és kommunikációs lépést kiíratással kell követhetővé tenni. Ötlet: a helyes kommunikáció kialakításához legjobb a folyamatot először papíron végig követni. Elvárható határidő: február 22.