Békés, 2006. március 18. Vedd ki a részed! Minden, amit az EU és a civilek egymásért tehetnek Civilek és önkormányzatok Civil Kerekasztal Békésen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kommunikáció az egyetemen – I. konferencia
Advertisements

Kulturális vidékfejlesztés
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Készítette: Reményi László1 Pátyi Szent Imre Templom, Plébánia és Közösségi Ház Építési engedélyezési terve.
TISZATÉR LEADER EGYESÜLET célterületei és eljárásrend 2011.
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Fenyő utcai és Béketelepi játszóterek építése
Bemutatkozik a Kecskeméti Ifjúsági Kerekasztal
ISKOLASZÖVETSÉGTŐL A KÖZKINCSIG (EGYMÁST GENERÁLÓ KULTURÁLIS HÁLÓZATOK KOM.-EGOM. MEGYÉBEN) DÉR GUSZTÁV Farkasgyepü, ELŐADÁSOMBAN EGYMÁST.
A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
Önkormányzat és civilek együttműködése Illyefalván Benedek Erika.
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
Zalai Falvakért Egyesület Zala megyei Önkéntes Centrum.
Szja % APEH Sajtótájékoztató dr. Juhász István elnökhelyettes Budapest, szeptember 15.
ÖNKORMÁNYZAT, GAZDÁLKODÁS, SZOLGÁLTATÁS Az előadás elhangzott a Megyei Jogú Városok Szövetségének Költségvetési Bizottságának ülésén Miskolc, október.
Közigazgatási alapismeretek
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
ELSZÁRMAZOTTAK TALÁLKOZÓJA VIII. MADZAGFALVI NAPOK SZEPTEMBER 9.
Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás SÁSD, június 28.
KÖRNYEZET ÉS TÁRSADALOM Preferenciák és lakossági értékrendek önkormányzati kutatások alapján Az előadás elhangzott a Megyei Jogú Városok Szövetségének.
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala Miniszterelnöki Hivatal Dr. Kolber István, államtitkár Az első Nemzeti Fejlesztési Terv.
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
Piller Rudolf SzélerőVép Kht.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Jogszabályi háttér Alaptörvény Alaptörvény átmeneti rendelkezései
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság munkája, tapasztalatai Budapest, május 21.
A Magyar Vöröskereszt ben jött létre – 132 éve működik! -Kiterjedt vöröskeresztes nemzetközi kapcsolatok: 186 országban van jelen -Kiemelten közhasznú.
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. A TÁMOP projekt szerepe és feladatai Nyugat-dunántúli régióban.
 Alakuló ülés időpontja: február 16.  Dokumentumok benyújtása: március 03.  Bejegyzés: április 28.  Nyilvántartási szám: TT 700.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
„New Hungary” Rural Development Programme Győr, április 27–28. Gönczi Zsolt Ügyvezető igazgató A vidék fejlesztésének titka – a civil szerveződés.
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a közoktatás lehetőségei Gönczi Tamás Nemzeti Fejlesztési Hivatal Önfejlesztő iskolák egyesülete Szolnok.
Határtalan Civil Nap Pestújhely Menyhért Péter Demokrácia kellék– társadalmi harmónia: 10 éves a csepeli civil együttműködés Ötlet megszületése:
CÉL BÁRKI, BÁRHONNAN RÉSZESE LEHESSEN A HAZAI KÖNYVTÁRI RENDSZER SZOLGÁLTATÁSAINAK KSZR = AZ ODR KIEGÉSZÍTÉSE, AMELY BIZTOSÍTJA AZ ORSZÁGOS SZOLGÁLTATÁSOK.
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
14.30 Regisztráció Köszöntő – Vértes Tibor, elnök Megnyitó – L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely intézkedései 1. Mikrovállalkozások létrehozásának.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
A mi jövőnk a mi kistérségünk Civilek Együtt A Kistérségért Szövetség.
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Mozduljunk meg! Let’s move! HU-12-E R3 Projekt indító rendezvény Általános ismertető.
Az új képviselő-testület megalakulását követő feladatok szeptember 17.
Hajdu István Bükk-Térségi LEADER Egyesület : A HVS felülvizsgálat, HPME javaslatok gyűjtésének meghirdetése a 16/2013. ÚMVP IH közlemény alapján.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Norvég Civil Alap A Norvégia, Izland és Liechtenstein által az Európai Unió gyengébben fejlett tagállamainak felzárkóztatásához nyújtott támogatás keretében.
Kormányszóvivői tájékoztató. A fejlesztéspolitika új intézményrendszere Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos július 7.
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
1 PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI - SPORTHÁZ ÉS KÖNYVTÁR CSEPREG.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
Projektzáró rendezvény
TOP vas megyei aktualitásai
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
Előadás másolata:

Békés, március 18. Vedd ki a részed! Minden, amit az EU és a civilek egymásért tehetnek Civilek és önkormányzatok Civil Kerekasztal Békésen

Békés, március 18. A „civil” Békés A Civil Szervezetek Háza az országban elsőként nyitott meg, mint civil intézmény 1998-ban A Civil Szervezetek Háza az országban elsőként nyitott meg, mint civil intézmény 1998-ban Békés Város Képviselő-testülete 2000-ben meghatározta a civil szervezetek támogatásának főbb elveit Békés Város Képviselő-testülete 2000-ben meghatározta a civil szervezetek támogatásának főbb elveit Önkormányzat bizottságaiba véleményezési jogkörrel állandó meghívottak a civilek delegáltjai Önkormányzat bizottságaiba véleményezési jogkörrel állandó meghívottak a civilek delegáltjai 2002-ben megnyílt a Nyugdíjasok Háza 2002-ben megnyílt a Nyugdíjasok Háza áprilisában megalakult a Civil Kerekasztal áprilisában megalakult a Civil Kerekasztal

Békés, március 18. Civil Kerekasztal megalakítása - Adategyeztetés, adatbázis aktualizálása - Civil szervezetek csoportosítása Tevékenységi körCivil szervezetek, közösségek száma Delegálható személyek száma Óvodai alapítványok81 Iskolai szervezetek131 Ifjúsági szervezetek51 Kulturális szervezetek111 Egészségügyi és szociális szervezetek212 Nyugdíjas szervezetek81 Mezőgazdasági, horgász, vadász szervezetek 141 Sport és szabadidős szervezetek273 Egyéb szervezetek273 Összesen13414

Békés, március 18. Civil Kerekasztal működése A Civil Kerekasztal mandátuma megalakulásától számított 2 évre szól A Civil Kerekasztal mandátuma megalakulásától számított 2 évre szól A Civil Kerekasztal elnöke Békés Város Polgármestere, tagja a civil szervezetek által delegált 14 fő. Minden tag egy szavazattal bír. A Kerekasztal titkára Békés Város Polgármesteri Hivatalának kijelölt munkatársa A Civil Kerekasztal elnöke Békés Város Polgármestere, tagja a civil szervezetek által delegált 14 fő. Minden tag egy szavazattal bír. A Kerekasztal titkára Békés Város Polgármesteri Hivatalának kijelölt munkatársa A Civil Kerekasztal ülése határozatképes, ha a megválasztott tagok több mint fele jelen van. A döntés érvényességéhez a jelenlévők több mint felének igen szavazata szükséges A Civil Kerekasztal ülése határozatképes, ha a megválasztott tagok több mint fele jelen van. A döntés érvényességéhez a jelenlévők több mint felének igen szavazata szükséges A Civil Kerekasztal üléseit az elnök hívja össze, évente legalább 2 alkalommal A Civil Kerekasztal üléseit az elnök hívja össze, évente legalább 2 alkalommal

Békés, március 18. -A Civil Kerekasztal javaslattevő, véleménynyilvánító, koordináló szervezet - Véleményét ki kell kérni: A város társadalmi, gazdasági életét jelentősen befolyásoló kérdésekben függetlenül attól, hogy az az önkormányzat hatáskörébe tartozik, vagy sem A civil szervezetek támogatása elveinek kialakításában A civil szervezetek számára kiírandó helyi pályázatok témaköreiben, tartalmában - Véleményt nyilváníthat, állásfoglalást adhat, kérdést intézhet az önkormányzathoz minden olyan kérdésben: mely a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozik melyben a város érdekelt mely a civil szervezetek működőképességét befolyásolja - A Civil Kerekasztal működésének feltételeit Békés Város Önkormányzata biztosítja.

Békés, március 18. Első feladata volt a civil szervezetek önkormányzati támogatási kereteinek meghatározása a Képviselő- testületnek. Első feladata volt a civil szervezetek önkormányzati támogatási kereteinek meghatározása a Képviselő- testületnek. Alapelvek főbb pontjai: - csak bejegyzett szervezet kaphat támogatást - minimum 1 éves működés - politikamentesen működik - előző évi támogatással elszámolt az önkormányzatnak - tevékenységét Békésen végzi - csak működésre, illetve pályázati önerőre használható fel a támogatás

Békés, március 18. Támogatások megítélése Január 15-ig kell beadni az igénylést, meghatározott adatlapon Január 15-ig kell beadni az igénylést, meghatározott adatlapon Delegáltak saját területükről beérkező pályázatokat megismerik, javaslatot tesznek a támogatás nagyságára Delegáltak saját területükről beérkező pályázatokat megismerik, javaslatot tesznek a támogatás nagyságára Civil Kerekasztal ülésén megtárgyalja a javaslatokat Civil Kerekasztal ülésén megtárgyalja a javaslatokat A kerekasztal elnöke előterjeszti a javaslatot a képviselő-testületnek A kerekasztal elnöke előterjeszti a javaslatot a képviselő-testületnek A képviselő-testület március 31-ig dönt a támogatásokról A képviselő-testület március 31-ig dönt a támogatásokról

Békés, március 18. Önkormányzati támogatások fajtái Civil szervezetek közvetlen anyagi támogatása (2006-ban ezer forint. Beérkezett igény: ezer forint.) Civil szervezetek közvetlen anyagi támogatása (2006-ban ezer forint. Beérkezett igény: ezer forint.) Ebből: Ebből: - kb % 3 kiemelt szervezeté (Városi Polgárőrség, Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Különleges Mentőszolgálat) - kb % 3 kiemelt szervezeté (Városi Polgárőrség, Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Különleges Mentőszolgálat) - kb % többi igénylő civil szervezet - kb % többi igénylő civil szervezet Civil Szervezetek Háza és Nyugdíjas Ház fenntartási költségei Civil Szervezetek Háza és Nyugdíjas Ház fenntartási költségei A két ház munkatársainak foglalkoztatása (6 fő) A két ház munkatársainak foglalkoztatása (6 fő) Eseti támogatások (pl. rendezvények, kiemelt programok, pályázatokhoz önerő) Eseti támogatások (pl. rendezvények, kiemelt programok, pályázatokhoz önerő)

Békés, március 18. Civil önkormányzatok- önkormányzati civilek Körösök Völgye Natúrpark Közhasznú Egyesület

Békés, március 18. Alapító tagok: - Békéscsaba, Békés, Gyula, Mezőberény, Vésztő, Bélmegyer, Doboz, Köröstarcsa, Tarhos települések önkormányzatai - Békési Civil Szervezetek Egyesülete - BÁÉV Rt. - White Club Békéscsaba - Városvédő és Szépítő Egyesület, Békéscsaba - Jelenleg 22 rendes tag - (Támogatói tag státusz – „mesterséges fék” )

Békés, március 18. Nyertes EU-s pályázatok Pályázat Előkészítő Alap (PEA) Pályázat Előkészítő Alap (PEA) „Körösök lágy ölén” Ökoturisztikai fejlesztés 6 településen (ROP 1.1.), közel 1 milliárd forint értékben LEADER+: Körösök Völgye Akciócsoport. Elnyert támogatás: 100 millió forint LEADER+: Körösök Völgye Akciócsoport. Elnyert támogatás: 100 millió forint PHARE - INTERREG: Magyar-román mintaértékű turisztikai vállalkozásfejlesztési modell kialakítása a Körösök-völgyében. Elnyert támogatás: 24,5 millió forint PHARE - INTERREG: Magyar-román mintaértékű turisztikai vállalkozásfejlesztési modell kialakítása a Körösök-völgyében. Elnyert támogatás: 24,5 millió forint

Békés, március 18. Köszönöm figyelmüket! Salamon Anikó sajtóreferens Polgármesteri Hivatal 5630 Békés, Petőfi u. 2.