1 Pályázati lehetőségek civil szervezeteknek Észak-Magyarországi régióban Stehlik Ágnes Eger, 2008. február 13. 1 Előadó:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Fejlesztéspolitika a verseny- képesség szolgálatában Dr. Tétényi Tamás Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának ügyvezető elnöke A közgazdaságtudomány.
Magyarország fejlesztési forrásai Aktuális hírek •2006. október 16. –OP társadalmi egyeztetése •2006. október 17. –ÚMFT parlamenti vitája.
Magyarországi fejlesztések, EU támogatások
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A foglalkoztatás és növekedés programja Az Új Magyarország Fejlesztési Terv ágazati és regionális programjai március 13.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
Egy főre jutó regionális GDP
HU Áttekintés Regionális politika EURÓPAI BIZOTTSÁG 2004 December HU 1 A kohéziós politika és pénzügyi eszközei
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Regionális Gazdaságtan Tanszék
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Fejlesztéspolitika, regionális politika szekció Lehmann Kristóf Ecostat.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
szakmérnök hallgatók számára
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A közreműködő szervezetek szerepe a közbeszerzési döntési mechanizmusban Dr. Nyikos Györgyi vezérigazgató-helyettes VÁTI Kht.
Magyarország észak és dél között – régiós fejlesztések március 29. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
A kohéziós politika jövője
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Új prioritások, alapelvek, átalakulóban a fejlesztési politika Előadó: Schneider Gábor Corvinus Egyetem, Budapest.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Európai Unió regionális politikája. Az EU alapító atyjai Jean Monnet ( ) Robert Schuman ( )
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Pályázatírás módszertana
Projekttervezési és pályázatírási technikák
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
A Nemzeti Fejlesztési Terv
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
HU Regionális politika EURÓPAI BIZOTTSÁG Harmadik jelentés a kohézióról február Konvergencia, versenyképesség és együttműködés.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális politika EURÓPAI BIZOTTSÁG 2004 December HU Szabályozás 1 Kohéziós politika ( ) A Bizottság új rendeleteket érintő javaslata július.
Magyarország és az Európai Unió. A csatlakozáshoz vezető út első hivatalos kapcsolatok (árgarancia- megállapodás) 1970-es évek – 3 multilaterális.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
Regionális gazdaságtan 6.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere Az Európai Unió Stukturális Alapjai A Nemzeti Fejlesztési Terv és az Operatív Programok.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

1 Pályázati lehetőségek civil szervezeteknek Észak-Magyarországi régióban Stehlik Ágnes Eger, február Előadó:

2 Általános definíció: Egy térség elmaradott területi egységeinek (földrajzi, igazgatási, tervezési, statisztikai) a térség többi, fejlettebb egységéhez viszonyított (számszerűsíthető) lemaradását csökkenteni szándékozó koncepciók, intézkedések, eljárások összessége. Ha a térség = EU: Az Európai Unió regionális politikája a régiók közötti fejlettségbeli különbségek felszámolását célozza, ezzel is segíti a Közösség gazdasági és társadalmi kohézióját. 2 Regionális politika

3 1. Konvergencia: azon régiók részesülnek támogatásban, ahol az egy főre jutó GDP nem éri el a közösségi átlag 75%-át. 3 A strukturális és kohéziós politika célkitűzései között 2. Versenyképesség és foglalkoztatás: a konvergencia célkitűzéshez nem tartozó, a közösség többi régiója tartozik a támogatottakhoz. 3. Európai területi együttműködés: földrajzi értelemben a határ menti ill. a transznacionális együttműködési területen található régiók támogathatók.

4 4 ● fejlődés (minőségi változás) Mit jelent a konvergencia? ● fejlettség szintje (termelési tényezők színvonala) ● elosztható javak (megtermelt produktum volumene) A régió felzárkózását egy viszonyítási alaphoz gazdaságának pozitív irányú változásai által: ● növekedés (mennyiségi változás)

5 5 A kohéziós politika céljai és forrásai 2007 – 2013 Konvergencia célkitűzés 81,54% a legkülső régiók és térségek speciális programjait is ideértve (263,53 milliárd euró) Programok és pénzügyi eszközök TámogathatóságPrioritásokElőirányzatok Regionális és nemzeti programok ERFA ESZA Kohéziós Alap Az EU25 átlagának 75%-a alatti GDP/fő mutatójú régiók Statisztikai hatás: Az EU15 átlagának 75%-a alatti és az EU25 átlagának 75%-a feletti GDP/fő mutatójú régiók Az EU25 átlagának 90%-a alatti GNI/fő mutatójú tagállamok innováció környezetvédelem/ kockázat-megelőzés elérhetőség infrastruktúrák emberi erőforrások közigazgatási kapacitás közlekedés (TEH) szállítás környezetvédelem megújuló energiaforrások 67,34% = 177,8 md euró 8,38% = 22,14 md euró 23,86% = 62,99 md euró

6 6 Európai Területi Együttműködés célkitűzés 2,52% (13,2 milliárd euró) Regionális Versenyképesség 15,95% és Foglalkoztatottság célkitűzés (57,9 milliárd euró) Regionális programok (ERFA) és nemzeti programok (ESZA) A tagállamok javasolják a régiók listáját (NUTS1 vagy NUTS2) Fokozatos bevezetés: A 2000 és 2006 között az 1. célkitűzés alá tartozó, a Konvergencia célkitűzés alá nem tartozó régiók Innováció környezetvédelem/ kockázat-megelőzés elérhetőség európai foglalkoztatási stratégia 83,44% = 48,31 md euró 16,56% = 9,58 md euró Határon átnyúló és transznacionális programok és hálózatok (ERFA) Határ menti régiók és nagy transznacionális együttműködési régiók innováció környezetvédelem/ kockázat-megelőzés elérhetőség kultúra, oktatás 35,61%: határon átnyúló 12,12%: ESZPE 47,73%: transznacionális 4,54%: hálózatok Programok és pénzügyi eszközök TámogathatóságPrioritásokElőirányzatok A kohéziós politika céljai és forrásai 2007 – 2013

7 7 Allokáció Magyarország számára a közötti időszakban TámogatásokMillió euro Kohéziós Alap7 589 Konvergencia Regionális versenyképesség és foglalkoztatás (Közép-Magyarország)1 860 Területi együttműködés344 Összesen Forrás: Európai Bizottság

8 8 Új Magyarország Fejlesztési Terv szegmensei 2007 – 2013

9 9 Operatív programok közti forrásmegosztás Operat í v programok Ö sszesen (Mrd Forint) % Gazdas á gfejleszt é s OP 674,039,80 K ö zleked é s OP 1721,4725,04 T á rsadalmi meg ú jul á s OP 933,2913,57 T á rsadalmi infrastrukt ú ra OP 538,957,84 K ö rnyezet é s energia OP 1053,5615,32 Nyugat-dun á nt ú li OP 128,251,87 K ö z é p-dun á nt ú li OP 140,462,04 D é l-dun á nt ú li OP 194,992,84 D é l-alf ö ldi OP 207,053,01 É szak-alf ö ldi OP 269,643,92 É szak-magyarorsz á gi OP 249,913,63 K ö z é p-magyarorsz á gi OP 430,296,26 Á llamreform OP 40,610,59 Elektronikus k ö zigazgat á s OP 99,491,45 V é grehajt á s OP 94,881,38 Nemzeti teljes í tm é ny tartal é k 98,381,43 Ö sszesen 6875,27100,00 Forrás: NFH

10 Forrás: Európai Bizottság Az Észak-magyarországi régió Operatív Programjának prioritásai és forrásai ( ) Prioritási tengely Forrás (Mrd.Ft) Versenyképes helyi gazdaság megteremtése20 A turisztikai potenciál erősítése60 Településfejlesztés82 Humán közösségi infrastruktúra fejlesztése62 Térségi közlekedés fejlesztése26 Technikai segítségnyújtás10 Összesen 260

11 A PROJEKT „VALAMI, AMI TÖRTÉNT, MIELŐTT VALAMI MÁST MEGTESZÜNK” VÉGREHAJTÁS TERVEZÉS ERŐFORRÁSOK PROJEKTMENEDZSMENT

12 11 Releváns (jelentős, fontos) ■ Kereslet-vezérelt (pozitív hatású) ■ Cél-orientált (stratégiai szemléletű) ■ Támogatható (anyagilag: megfelel a pályázati kiírás feltételeinek, erkölcsileg: megfelel az érintettek igényeinek) A jó projekt

13 12 Megvalósítható ■ Munkaterve logikus, következetes ■ Eredményei mérhetőek (objektíven is!) ■ Költségvetése reális, megalapozott ■ Munkamegosztása világos ■ Kockázatai minimálisak és ismertek A jó projekt

14 13 A jó projekt Fenntartható ■ A projekt által létrehozott előnyök a fejlesztés után is biztosíthatóak ■ A további működtetés nem ütközik külső ill. belső akadályokba (pl.: szabályozók változása, működtetési források, likviditás, személyi feltételek, stb.)

15 14 Hazai pályázati lehetőségek Forrás:

16 15 Külföldi pályázati lehetőségek Forrás: internet

17 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!