. 1/12 Az egészségügy átalakításának új szakaszáról Budapest, 2004. Január 22. Dr. Kökény Mihály.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Advertisements

ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
A magyar egészségügy reformja június Dr. Kincses Gyula ESKI Főigazgató.
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Dr. Matejka Zsuzsanna Országos Egészségbiztosítási Pénztár Az Irányított Betegellátási Rendszer évi változásai.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Siófok szeptember 17.
Stratégiai tervezés.
Egységes egészségügyi információrendszer
Egészségpolitika.
Az informatika az egészségügyben ma és holnap
Az egészségügy ma és a távlatok
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
A régió kapacitásának bemutatása
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
A Magyar Köztársaság kormánya
Az OEP regionalizációja
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
1 A rendelkezésre álló mindenkori források hatékonyabb, szükségletalapú elosztási rendszere SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK JÖVŐKÉPE június 21. Czibere.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
. 1/24 A „modell” öt éve, hatása az egészségügyi rendszerre Dr. Kincses Gyula veresi lakos február.
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
A hippokratészi eskü értelmezése
A szakképzés helyzete Magyarországon
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
Vision Consulting Az egészség szolgálatában Misszió Egészségügyi Központ Kht. Koczok Judit Ribárszki Anikó Csibi Ferenc Erdős Attila március 11.
Egészségbiztosítási rendszer
A betegellátás keretei és rendszere
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Nem a forrás hiányzik, hanem a döntés… Csató András MKSZ Kongresszus – április 23. WWW. ETOSZ. ORG.
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
Családtámogató ellátások
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
„Út a munkához” program tapasztalatai
Szakmapolitikai fórum
Menedzsergyakorlatok a gazdasági vezetők szemszögéből
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Kórházátalakítási pályázat
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

. 1/12 Az egészségügy átalakításának új szakaszáról Budapest, Január 22. Dr. Kökény Mihály

. 2/12 A valós kérdések Jó ez így? Elégedettek a szereplők az egészségügyben tapasztalható állapotokkal ? A válasz: nem. Szükség van átfogó változásokra? A válasz: igen. Megérett a helyzet a valódi átalakításra? A válasz: igen!

. 3/12 Előzmények között az - úgynevezett - egyintézményes önálló egészségbiztosítás kialakítása. 1993: a normatív teljesítmény-finanszírozás (teljeskörű DRGs adaptáció) bevezetése től a GP fundholding és a Managed Care magyarországi adaptációjának kísérleti bevezetése (IBM) : lehetőség intézményi átalakulásra, tőkebefektetésre és közcélú magánbefektetésre től az IBR kiterjesztése, együttes finanszírozási és szerkezeti változások elindítása.

. 4/12 Az átalakítás célja Tovább éljünk. Ez a népegészségügyi vállalások teljesítésétől is függ. Növekedjen az életünk folyamán egészségesen eltöltött idő. Minden szereplő érdekelt legyen abban, hogy minél hosszabb ideig éljünk betegségek nélkül: –a lakosság –a szolgáltató –az IBR –az önkormányzat, stb.

. 5/12 AZ ÁTALAKÍTÁS ÚJ SZAKASZA Markáns, az eredményesség érdekében a szükséges konfliktusokat is felvállaló lépések. Együttes átalakítás a szerkezetben és a finanszírozási rendszerben. Az átalakítás központi szervező ereje az Irányított Betegellátási Rendszer (IBR), - új néven Gyógyítás- Szervezés -, de a reform több. Az IBR az a váz, amely –markánsan megjeleníti az alap-üzeneteket és célkitűzéseket –keretet ad a változásoknak.

. 6/12 Alapvető, rendszer-meghatározó feladatok Olyan érdekeltségi rendszert kell teremteni, ahol az imént említett szereplők (ellátók, ellátottak, finanszírozók) a „minél tovább éljünk egészségesen” értékrend szerint végzik feladataikat és jutnak jövedelemhez. Költségérzékeny magatartás: a szereplők felelősséggel gazdálkodjanak az OEP pénzével, és ezért a költségérzékenység minden szereplőnek tulajdonsága legyen. Jöjjön létre a különböző források és szereplők helyi integrációja, a ténylegesen egészség- központú ellátás-szervezés.

. 7/12 MI AZ IBR (GYÓGYÍTÁS- SZERVEZÉS)? A kistérségben működő szolgáltatók önkéntes társulása, minimum 75 ezer lakosnak a tényleges szükségletekhez igazodó egészségfejlesztésének és ellátásának hatékony megszervezésére. Lényege: a társult szolgáltatók az OEP-nél fejkvóta alapján nyilvántartott összegből gazdálkodnak, az elvi folyószámlán képződő megtakarításaikat fejlesztésre, ösztönzésre felhasználhatják.

. 8/12 A KÓRHÁZAK ÉS AZ ELLÁTÁS- SZERVEZÉS VISZONYA Az ellátás-szervezés nem a kórházak ellen irányul, HA a kórházak időben felismerik az érdekeiket, és részt vesznek az ellátás- szervezésben. Ha a kórház részt vesz az ellátás-szervezésben, akkor –teljesítménynövelés nélkül képes biztosítani a gazdasági stabilitását –érdekelt a járóbeteg-ellátás, a kórházon kívüli ellátások erősítésében, szervezésében, mert szereplőként osztozik a megtakarításon, a többi érdekelttel –a felesleges terhelés csökken, végrehajthatók a szerkezeti ésszerűsítések.

. 9/12 VÁRT HATÁSOK A szolgáltatásvásárló szerep decentralizálásával lehetővé válik a társadalombiztosítás átalakítása; Átalakul az egészségügyben dolgozók és az intézmények érdekeltségi rendszere oly módon, hogy az IBR sajátjaként gazdálkodik az E-Alap pénzével; Az intézményrendszer átalakulása után nő a szolgáltatók pénzügyi stabilitása; Megteremtődnek a kiegészítő biztosítások és magánforrások bevonási lehetőségei; Lehetővé válik az OEP-pel szerződésben nem álló, de ÁNTSZ engedéllyel rendelkező magánszolgáltatók fokozatos bevonása a rendszerbe, biztosítva a szolgáltatói versenyt, a minőségjavulást.

. 10/12 CSATLAKOZÓ PROGRAMOK (AZ IBR CSAK A KERET, NEM ÖNMAGÁBAN A PROGRAM) A sürgőségi ellátás reformjával összekötött regionális szemléletű fejlesztéspolitika és intézményrendszerének kialakítása Az ápolás-biztosítás lépcsőzetes kialakítása (először feladatok egybeszervezése a modellekben) Szakmapolitika és ellenőrzés intézmény-rendszerének megerősítése –az országos szakmai intézetek átalakítása, –szakfelügyeleti rendszer megerősítése és megújítása –a technológia-értékelés intézményrendszerének, eljárásrendjének megteremtése A képzés megerősítése, humán erőforrás tervezés Az informatikai megalapozottság fejlesztése

. 11/12 Kételyek és válaszok Érintik-e a változások a társadalombiztosítást? –a tb alaprendszere, a betegek jogosultsága, a térítésmentes kör nem szűkül, a hatékonyság viszont javul. Spórolnak-e a beteg kárán? –Nem, a rendszer egyaránt véd az alul- és a túlkezelés ellen. –A szükséges ellátás megtagadása, anyagilag sem érdeke a szervezőknek. Lehet-e megtakarítani ennyi pénzből? –Igen, mert változni fog az ellátórendszer és az igénybevétel szerkezete. Mi lesz a kórházakkal? –Válhatnak akár szervezővé is. –A cél nem a kórház, hanem a betegek és a dolgozók védelme.

. 12/12 Ütemezés Társadalmi vita: január-április. Jogszabály-előkészítés: májusig. Parlamenti vita: legkésőbb kora ősszel. Felkészülés: ősszel.