A tanítás tanulásának üzenetei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanári munka értékelése
Advertisements

Kulcsárné dr. Papp Enikő:
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
A koragyermekkori nevelésről
Digitális technika, digitális áramkörök
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Antalné Szabó Ágnes: A mentor szerepei és feladatai
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
A SZOCIÁLIS KÉSZSÉGEK ÉS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSE
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
Pedagógus szerepek a XXI. században
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
NEVELÉSELMÉLET.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Két ország, egy cél, közös siker! Dr. Kovács Ferencné.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A szaktanácsadó segítő szerepe
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Pedagógusok egy nemzetközi tanárvizsgálat (OECD TALIS) tükrében
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt SCHMERCZ.
IGAZGATÓI BESZÁMOLÓ 2006/07 I. FÉLÉV. TARTALMI VÁZLAT AZ ISKOLA STATISZTIKAI MUTATÓI A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRA VALÓ ÁTTÉRÉS TAPASZTALATAI AZ INTEGRÁCIÓS.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Reflektív gondolkodás
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Szegedi Tudományegyetem
EKE NTDI-DIGITÁLIS PEDAGÓGIA PROGRAM 2017
pedagógusképzés kihívásai „A tanítás művészete és tudománya”
Kompetencia alapú szakoktatás
Előadás másolata:

A tanítás tanulásának üzenetei Fáyné dr. Dombi Alice Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképzési Kar Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Tanszék 2008

„Az iskola dolga: hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse tudás iránti vágyunk, hogy megtanítson bennünket az alkotás izgalmára, hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.” - Szent-Györgyi Albert-

Pedagógiai gondolkodók a nevelői hivatásról Comenius, Erasmus, Vives Rousseau Apáczai Csere János „Aki erre a feladatra rátermett, azt elég drágán megfizetni nem lehet.” „Én… inkább nevelőnek s nem tanítónak nevezem e tudomány mesterét.” „Csak azért lettek fuvolások, mert lantosok nem lehettek.”

A kutatás főbb adatai Longitudinális vizsgálat Elővizsgálat 1980-as évek (200 hallgató) Nyomonkövető vizsg.: 1990-1998 (n=100 ) Kontroll vizsgálat: 2000- (n=100) Feltáró-fejlesztő kutatás Pedagógiai és kommunikációs fejlesztő program

A vizsgálat Tanárjelöltek nevelési attitűdjei és tanári mintáik hatása Hogyan hatott a tanítási szerepek megtanulására a pedagógus minta (előzetes nézeteik, képzés során szerzett gyakorlatuk) Milyen mértékben jelent meg a tanárjelöltek hatékony tanulás -szervezési metódusában a mintakövető magatartás

A kutatás kiindulási alapjai A pedagógus a nevelési folyamat kulcstényezője Az „új tanárság” jellemzői között alapvető a szerepviselkedés-biztonság, a rugalmas és gazdag viselkedés repertoár Az ismeretátadó szerepek rendszere a változó gyermekkép, iskolakép függvénye

A kutatás célkitűzése A nevelői minták szerepe a pedagógussá válás folyamatában A pedagógusmodell tanítási stratégiái (saját tapasztalaton alapuló nézet – gyakorlat átszőtte vélekedés) A tanítás tanulásának facilitáló és gátló tényezői

A módszerek Kérdőív (a hatékony tanár jellemzői) Fogalomtérkép Szövegelemzés Metafora kutatás Életesemény-elemzés Tanítási stratégia elemzés Mikrotanítási gyakorlat Portfolio készítés Pedagógus életút-elemzés

„ Az oktatás nem más, mint a gyermek személyiségének irányított tanulás útján történő céltudatos formálása, képességeinek optimális fejlesztése” - Nagy Sándor -

Néhány összefüggés A tanítás tanulása sokdimenziós folyamat. A pedagógusjelöltek a képzés elején sok esetben hamis, vagy egyoldalú nézetekkel rendelkeznek a tanítás mikéntjéről Nézeteik tanári mintáik tanítási stílusának, saját tapasztalataiknak függvényei A képzés során a tanítás tanulása a feladatokkal való szembesülés és a tudatosodás folyamata A tanítás tanulásának kompetenciái feltáró-fejlesztő folyamat eredményei. Az egyéni tanítási stílus tudatosult minták és a személyiség összhangba kerülésének eredménye.

A szakmai énkép és a tanítási stratégia összefüggései A hivatásszerep meghatározó eleme a tanítási szakértelem A szakmai énkép kulcsterülete a tanítási stratégia. Az elképzelt tanítási stratégiát a tanári minták meghatározták. (Nézetek) A gyakorlatban megvalósult tanítási stratégia kialakulása több tényező függvénye. (Hétköznapi tudás)

A tanári minták mint előzetes viselkedési sémák jelennek meg (Hunyady Györgyné) A hallgatók nézetei (szubjektív elmélet) viselkedési sémákat indikálnak (Falus Iván) A hétköznapi tudás integrált pedagógiai elméletté alakul, amely a gyakorlatot átszövi (M. Nádasi Mária)

A vizsgálatok markáns eltérései Az 1. vizsgálatban részt vevő hallgatók a nevelés és tanítás összefüggésében értékelik tanítási tudásukat. (Társadalmi szükséglet) A 2. vizsgálatban szignifikánsan magasabb átlagértékekkel jelenik meg a tanítási kompetencia. (Tudásalapú társ., gazdasági kényszer) A 3. vizsgálat a speciális tanítási kompetenciák szükségességét hangsúlyozza. (Sajátos szükségletű gyerekek)

„Csak attól tanulunk, akit szeretünk” –Goethe- „A gyermekek nem tanulnak azoktól, akit nem szeretnek” - Thomas Gordon -

„Hagyd, hogy csináljam és megtanulom” „Segíts, hogy magam csinálhassam” - M. Montessori -

„Azért vagyok pedagógus, hogy a természetnek nyers gyémántját szép vigyázattal csiszoljam kristállyá” - Nagy László – „Taníts, értess, ne kápráztass” - Németh László -

„Nekem azt súgja az ösztönöm, hogy aki a gyerekhez közeledik, még a zörgő kulcscsomót is hajítsa el, amivel a megszokás szekrényét nyitogatjuk” - Karinthy Frigyes -

A tanítás tanulásának újraértelmezése A tanítás tanulása tudományos alapú, gyakorlatorientált képzési terepet kíván A szakmai énkép integráns része a tanítási stratégia mibenléte A pedagógussá válás szakaszaiban a tanítási eredményesség feltétele az egyéni nevelési stílus kialakulása Az eredményesség feltételezi a nézetek és a hétköznapi tanítási módszer-együttesek összhangját A hatékony tanulásszervezés folyamatos módszertani megújulást igényel

„Nincs olyan munkakör, amelyből művészetet ne lehetne csinálni” -Németh László -

Köszönöm megtisztelő figyelmüket

„Minden kisgyerek okos, a legtöbb ember ostoba”-Móra Ferenc-

Köszönöm megtisztelő figyelmüket