ISKOLAI TESTNEVELÉS ÉS EGÉSZSÉG

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
Advertisements

Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Mi a SPORT? Meghatározott szabályok szerint, időtöltésül vagy versenyszerűen folytatott testgyakorlás.
BALOGH GÁBOR Magyar Diáksport Szövetség Elnök
Mindennapos testnevelés a köznevelési törvény tükrében
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
az általános iskolákban
testi-lelki feltöltődést eredményező szabad felhasználású idő. Fajtái: aktív és passzív.
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
Az iskolai egészségfejlesztési normatíva terve A Népegészségügyi Tárcaközi Bizottság május 22-i és november 11-i határozata értelmében Dr. Somhegyi.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű.
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
Országos Egészségfejlesztési Intézet Életciklus Osztály szeptember előtt és után.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Iskola Tagjai: RFKB Támogatások Iskola 1500 fő Képzési irány, arány Önkormányzati fenntartó Szakképzés szervezési társulás (költségvetési szerv) mint.
A kerettantervek fejlesztése
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
TÁMOP /08/1 vizsgaanyag Támogatható tevékenységek: A kompetencia alapú oktatás implementációja A hátrányos helyzetű és SNI-s tanulók esélyegyenlőségének.
Változások a közoktatásban és szakképzésben Setényi János 2011 Naszály-Galga TISZK, Vác.
Schulek Frigyes Két tanítási nyelvű Építőipari Szakközépiskola
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Szakképzési dokumentumok
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
A szakképzés helyzete Magyarországon
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
A szaktanácsadás támogatása között
A tanárképzés szerkezete
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből Rozner Gábor.
Az iskola lehetőségei az egészségnevelés/prevenció terén a jogi szabályozási közoktatási környezetben november 16. Brassói Sándor Oktatási és Kulturális.
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

ISKOLAI TESTNEVELÉS ÉS EGÉSZSÉG Prof. Istvánfi Csaba 2008.

Az iskolai testnevelés sajátos műveltségtartalommal, cél, eszköz, követelmény és értékelési rendszerrel rendelkező kötelező tantárgy. Célja az egészségfejlesztés és az egészséges, sportos életvitelre való felkészítés. Legfontosabb értékközvetítő hatásai: élettani, egészségügyi, szocializáló, jellemformáló és érzelmeket szabályozó, feszültségoldó pszichikai hatások. Az egészség a teljes fizikális, mentális és szociális jólét állapota, nem pedig pusztán a betegségek, fogyatékosságok hiánya (WHO, 1986)

A NEMZET EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA ELKESERÍTŐ A népességszám csökken: Termékenyégi ráta 2,5 helyett 1,2 (OECD, 2007.) Az élettartam rövid: Férfiak: EU 75,7 év, MO: 69,03 év (KSH, 2006.) Nők: EU 81,9 év, MO: 77,35 év (KSH, 2006.) Az élők betegek: „A lakosság egészségi állapota romlik.” (EüM, 2002.) A fiatalok életvitele aggasztó: Nikotin, alkohol, drog, korai szex, mozgáshiány.

AZ ELHÍZÁS JELENTŐS BETEGSÉGFORRÁS Elhízott, túlsúlyos felnőttek Az elhízás hazánkban 2 millió felnőttet érint. A lakosság 40%-a túlsúlyos, óránként 7 ember hal meg elhízással kapcsolatos kórképben, ami kb. 30 milliárd többlet kiadást tesz ki.

Elhízott, túlsúlyos gyerekek A helytelen táplálkozásból és a mozgásszegény, ülő életmódból fakadó elhízás hazánkban, de az EU tagállamaiban is olyan probléma, amely a gyermekek 20-25%-át érinti. Sajnos ez az állapot romló tendenciát mutat, súlyos egészségi problémákat, valamint költségvetési kiadásokat vonz. Gyengíti a humán erőforrást

A MOZGÁSSZEGÉNY, ÜLŐ ÉLETMÓD A JELLEMZŐ A tanulók 70-80%-a testnevelésórán kívül jelentős fizikai aktivitást (sport) nem végez. Jellemző a TV, számítógép, játékautomatákhoz kapcsolódó ülő életmód. (Nemzeti Sportstratégia, 2007.) Becsült adatok A kormányzat egészségfejlesztési stratégiájának a közoktatatásban részt vevő jelenleg 823 ezer (OKM statisztika, 2007) fiatalnak arra a kb. 70-80%-ára kellene irányulnia, akik a mentális túlterhelés és a jellemző ülő életforma mellett csak testnevelésórán részesülnek fizikai terhelésben.

MIVEL TÖLTJÜK A SZABADIDŐNKET? A rendszertelen és egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a hiányos higiéniai körülmények miatt a népesség és ezen belül a tanulóifjúság egészégi állapota, életvitele elkeserítő képet mutat.

MIT MOND A KÖZOKTATÁSI TÖRVÉNY? A közoktatás 1-4. évfolyamain: „A mindennapos testmozgás a helyi tantervekben meghatározott, LEGALÁBB heti három testnevelésóra és a játékos testmozgás keretében valósul meg.” (2003. 52.§ (3)).* A törvény háromnál több testnevelésórát enged meg, de NEM KÖTELEZ! A testnevelésórát „pótló” játékos testmozgás kritikájáról tájékoztattuk az oktatási minisztert.

ROLE OF SPORT IN EDUCATION 2007. február 28., Brüsszel

A TESTNEVELÉS IDŐKERETE NÉHÁNY EU TAGORSZÁGBAN A testnevelés tantárgy percekben kifejezett heti minimális és maximális tantervi időkerete 1-4. évfolyamokon jelentős eltérést mutat a 27 EU-s tagország viszonylatában a 2006. évi adatok alapján. (Ken Hardmann, 2007.) Ország Minimum/Perc Maximum/Perc Ausztria 50 200 Szlovákia 45 135 Franciaország 90 240 Magyarország 90 225 A törvény által megengedett 225 perc heti 5 testnevelés órát jelent. Több iskolafenntartó önkormányzat él is ezzel a törvényi lehetőséggel. (pl. Debrecen, Hódmezővásárhely, Szolnok).

A testnevelés az egyetlen tantárgy, amely kifejezetten a testi fejlődésre, a pszichomotoros kultúra fejlesztésére, a higiéniára összpontosít. Kiemelt fejlesztése ezért indokolt!

AZ OKTATÓK KÉPZETTSÉGE AZ ALSÓ TAGOZATBAN (6-10 ÉVES KOROSZTÁLY, 1-4. évfolyamok) Az EU Tanács ajánlása: A képzés minden szintjén testnevelő tanárokat alkalmazzunk. Hazánkban kb. 90%-ban nem testnevelésre szakosított tanítok oktatják a testnevelést. Amíg szakképzetlen tanítók oktatják a testnevelésre a 6-10 éves tanulókat, addig nincs reális remény egy egészségesebb, edzettebb magyar ifjúság felnevelésére!

STRATÉGIAI CÉLOK, JAVASLATOK: Az iskolák pedagógiai programjában első helyre kerüljön az EGÉSZSÉG! Az 1-4. évfolyamokon valósuljon meg a mindennapos tanórai testnevelés. Az oktatás színvonaláról nyert visszajelentések érdekében szaktanácsadói rendszer kapja vissza az ellenőrzési jogosítványait. Az 1-4. évfolyamokon csak a műveltségterületre képzettek oktathassák a testnevelést. A testnevelés műveltségterületi képzésében résztvevők számának növelése a tanítóképző főiskolákon. A testnevelést oktató tanítók részére akkreditált továbbképzési programok szervezése a TF Továbbképző Intézetének keretében. A felsőoktatásban a „TESTNEVELŐ-EDZŐ” 3 éves (BSc) akkreditált alapképzési szak (2400 óra), adjon jogosítványt a közoktatás alsó tagozatában a testnevelés tanítására.

MOTTÓ: História est magistra vitae! 1920. Karafiáth Jenő, országgyűlési képviselő, az Országos Testnevelési Tanács elnöke: „ A betegségek elleni védekezésnek egyik leghatásosabb eszköze a megfelelő testnevelési rendszer alkalmazásában rejlik. A népegészségügy feljavításához tehát elkerülhetetlenül szükséges a testnevelési rendszer helyes megválasztása, a testnevelés jól elgondolt központi megszervezése és vezetése.” (Magyar Sport Almanach, OTT. Budapest. 1926. 5.p)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!