A lipidek
Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű anyagok, de Oldhatóságukban megegyeznek: vízben nem, csak poláros oldószerekben oldódnak Pl: éter, kloroform, benzin Nagy energiatartalmúak (39,5 kJ/g) Fő alkotóelemei: C, H, O Csoportjai: Neutrális zsírok Zsírszerű anyagok
A neutrális zsírok (trigliceridek) Glicerinnek hosszú szénláncú zsírsavakkal alkotott észterei A leggyakoribb zsírsavak: Palmitinsav: C15H31-COOH Sztearinsav: C17H35-COOH Olajsav: C17H33-COOH – 1 db kettős kötés Linolénsav: C17H29-COOH – 3 db kettős kötés Képződésük: kondenzáció Bomlásuk: hidrolízis, a szervezetben enzimek (lipáz) segítségével megy végbe
Biológiai jelentőségük: Egy molekulán belül a zsírsavak lehetnek azonosak, de lehetnek különbözők is. Halmazállapotuk: Szilárd: ha több telített zsírsav – zsírok Folyékony: ha több telítetlen – olajok Biológiai jelentőségük: Tartalék tápanyag (zsírszövet, madvak) Hőszigetelés Mechanikai védelem (tenyér, talp) Vitaminok oldószere Másodlagos nemi jellegek kialakítása Avasodás: A hosszabb ideig levegőn álló zsírok és olajok telítetlen kötései eloxidálódnak
A foszfatidok Glicerinből, két zsírsavból és egy foszforsavból állnak – ez a foszfatidsav A foszfatidsav maradék két hidroxil csoportjához is kapcsolódhat molekula – így jönnek létre a foszfatidok A foszfatidok molekulája apoláris és poláris részt is tartalmaz Apoláris: zsírsav rész – hidrofób Poláris: glicerin +foszforsav – hidrofil A molekula amfipatikus (felületaktív)
Hogyan viselkedik vízben? Poláris rész:víz felé fordul és H-kötést alakít ki Apoláris rész:víztől kirekesztődik Biológiai jelentőség: Határhártyák kialakítása Fontos foszfolipid: lecitin - tojássárgájában
A karotinoidok Izoprén származékok Szénvázukban nagy számú kettős kötés van A telítetlen kötések két C-atomonként ismétlődnek – konjugált kettőskötés rendszer A kettős kötések elektronjai könnyen elmozdulnak, ezért ezek a molekulák színesek Példák: Karotin: narancssárga - sárgarépa Likopin: piros – paradicsom, csipkebogyó Xantofill: sárga – őszi levelek A-, E-, K-vitamin Rodopszin (látóbíbor) – A-vitamin származék
Szteroidok Alapvázuk szteránváz Előfordulás: Koleszterin: membránok kialakítása és a D-vitamin előanyaga Epesavak: zsírok emulgeálása a felületi feszültség csökkentésével Hormonok: mellékvesekéreg, here, petefészek hormonjai
Egyéb lipidek Viaszok: Glikolipidek: Hosszú szénláncú karbonsavak és hosszú szénláncú alkoholok észterei Szerep: Párologtatás csökkentése Építőanyag (méhkaptár) Fagy elleni védelem Glikolipidek: Glicerin + 2 zsírsav + 1 cukormolekula amfipatikus