A lipidek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Advertisements

Oldatok témakör.
Eukarióta sejtek Maghártyával határolt sejtmag Sejtszervecskék
Wilhelmy- és Langmuir-típusú filmmérlegek
Táplálékok, tápanyagok
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Lipidek – zsírszerű anyagok
,,Az élet forrása”.
A takarmányok zsírtartalma
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
Az élő szervezeteket felépítő anyagok
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
LIPIDEK.
LIPIDEK.
A takarmányok zsírtartalma
A LIPIDEK ANYAGCSERÉJE
Lipidek szerkezete és funkciója
A sejt kémiája MOLEKULA C, H, N, O – tartalmú vegyületek (96,5 %).
A sejtmembrán és sajátoságai
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Étkezési zsiradékok.
Az észterek.
Észterek.
Szappanok és mosószerek tisztító hatása
Trigliderid és foszfolipid szintézis és lebontás
Nukleotidok.
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
FELÜLETI HÁRTYÁK (oldhatatlan monomolekulás filmek) Amfipatikus molekulákból létesül -Vízben való oldhatóság csekély -Terítés víz-levegő határfelületen.
Kémiai baleset egy fővárosi gimnáziumban, öten megsérültek
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Egészségügyi Mérnököknek 2010
A víz.
Több kettőskötést tartalmazó szénhidrogének
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
Az oldatok.
A sejtalkotók I..
Táplálékok , tápanyagok
Takarmányok zsírtartalma
A lipidek táplálkozási jelentősége
Margarinok telítetlenségének vizsgálata
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Biokémia Fontolva haladóknak
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Takarmányok zsírtartalma
Lipidek.
Aromás szénhidrogének
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Szerves vegyületek. 21. lecke A lipidek Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű anyagok, de Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
Biokémia Fontolva haladóknak
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
A zsírok emésztése, felszívódása és anyagcseréje
melléklet: Észterek1 diasor
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
Kristályrács molekulákból
22. lecke A szénhidrátok.
Másodrendű kötések molekulák között ható, gyenge erők.
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
Wilhelmy- és Langmuir-típusú filmmérlegek
Foszfolipidek 1. foszfogliceridek: Kolin 1.
Takarmányok zsírtartalma
Nukleotidok.
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
OLDATOK.
Előadás másolata:

A lipidek

Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű anyagok, de Oldhatóságukban megegyeznek: vízben nem, csak poláros oldószerekben oldódnak Pl: éter, kloroform, benzin Nagy energiatartalmúak (39,5 kJ/g) Fő alkotóelemei: C, H, O Csoportjai: Neutrális zsírok Zsírszerű anyagok

A neutrális zsírok (trigliceridek) Glicerinnek hosszú szénláncú zsírsavakkal alkotott észterei A leggyakoribb zsírsavak: Palmitinsav: C15H31-COOH Sztearinsav: C17H35-COOH Olajsav: C17H33-COOH – 1 db kettős kötés Linolénsav: C17H29-COOH – 3 db kettős kötés Képződésük: kondenzáció Bomlásuk: hidrolízis, a szervezetben enzimek (lipáz) segítségével megy végbe

Biológiai jelentőségük: Egy molekulán belül a zsírsavak lehetnek azonosak, de lehetnek különbözők is. Halmazállapotuk: Szilárd: ha több telített zsírsav – zsírok Folyékony: ha több telítetlen – olajok Biológiai jelentőségük: Tartalék tápanyag (zsírszövet, madvak) Hőszigetelés Mechanikai védelem (tenyér, talp) Vitaminok oldószere Másodlagos nemi jellegek kialakítása Avasodás: A hosszabb ideig levegőn álló zsírok és olajok telítetlen kötései eloxidálódnak

A foszfatidok Glicerinből, két zsírsavból és egy foszforsavból állnak – ez a foszfatidsav A foszfatidsav maradék két hidroxil csoportjához is kapcsolódhat molekula – így jönnek létre a foszfatidok A foszfatidok molekulája apoláris és poláris részt is tartalmaz Apoláris: zsírsav rész – hidrofób Poláris: glicerin +foszforsav – hidrofil A molekula amfipatikus (felületaktív)

Hogyan viselkedik vízben? Poláris rész:víz felé fordul és H-kötést alakít ki Apoláris rész:víztől kirekesztődik Biológiai jelentőség: Határhártyák kialakítása Fontos foszfolipid: lecitin - tojássárgájában

A karotinoidok Izoprén származékok Szénvázukban nagy számú kettős kötés van A telítetlen kötések két C-atomonként ismétlődnek – konjugált kettőskötés rendszer A kettős kötések elektronjai könnyen elmozdulnak, ezért ezek a molekulák színesek Példák: Karotin: narancssárga - sárgarépa Likopin: piros – paradicsom, csipkebogyó Xantofill: sárga – őszi levelek A-, E-, K-vitamin Rodopszin (látóbíbor) – A-vitamin származék

Szteroidok Alapvázuk szteránváz Előfordulás: Koleszterin: membránok kialakítása és a D-vitamin előanyaga Epesavak: zsírok emulgeálása a felületi feszültség csökkentésével Hormonok: mellékvesekéreg, here, petefészek hormonjai

Egyéb lipidek Viaszok: Glikolipidek: Hosszú szénláncú karbonsavak és hosszú szénláncú alkoholok észterei Szerep: Párologtatás csökkentése Építőanyag (méhkaptár) Fagy elleni védelem Glikolipidek: Glicerin + 2 zsírsav + 1 cukormolekula amfipatikus