A szénhidrátok
C, H, és O alkotja molekuláikat A bioszféra szerves anyagának fő tömege, fotoszintézis során keletkezik Nyitott vagy gyűrűs forma Egyéb atomokat is tartalmazhatnak N: kitin S: heparin Jelentőségük: Energiaszolgáltatók Raktározott tápanyag Építőanyag
Felosztásuk: Funkciós csoport szerint Aldóz: glükóz Ketóz: fruktóz Alapegységek száma szerint Monoszacharidok – 1 egység Diszacharidok – 2 egység Oligoszacharidok – 4-20 egység Poliszacharidok – 20-nál több egység
A monoszacharidok Csoportosításuk a C atomok száma szerint Triózok: 3 C atom Glicerin-aldehid Glicerin-aldehid-foszfát Köztes termékek Pentóz: 5 C atom (6.14 ábra) Ribóz C5H10O5 – nukleotidok, RNS Dezoxiribóz C5H10O4 – DNS
Hexóz: 6 C atom (6.15. ábra) Glükóz C6H12O6 Leggyakoribb cukor a sejtekben, sejtközötti járatokban A vér a szénhidrátokat glükóz formában szállítja Nyílt és gyűrűs forma is D- vagy L-glükóz α- vagy β- glükóz Fruktóz C6H12O6 A glükóz izomerje – gyűrűje 5 tagú Legédesebb cukor – méz, gyümölcsök
Diszacharidok Két monoszacharidból éterkötés kialakulásával jönnek létre Maltóz vagy malátacukor C12H22O11 Két α-D glükózból áll 1-4 kötéssel jön létre Görbült alak A keményítő bomlási terméke Önállóan csírázó magvakban fordul elő
Cellobióz C12H22O11 Laktóz, tejcukor Szacharóz Két β-D glükózból áll 1-4 kötéssel jön létre egyenes alak, mert az egyik molekula 180˚-kal elfordul A cellulóz bomlási terméke, önálló molekulaként nem fordul elő Laktóz, tejcukor β-D glükózból + β-D galaktózból áll tejben Szacharóz α-D glükózból + β-D fruktózból áll 1-2 kötéssel jön létre a glikozidos OH-csoportok között Cukorrépa, cukornád
Poliszacharidok Óriásmolekulák, egyszerű cukrokból jönnek létre vízkilépéssel Keményítő Cellulóz Glikogén Állati keményítő Máj, izom raktározott tápanyaga Sok elágazás Kitin Pektin (sejtfalban)
Keményítő Cellulóz Monomer Monomer száma: Diszacharidja szerkezete szerepe Bomlás
Tartalék tápanyag (gumók, magvak) Keményítő Cellulóz Monomer α- glükóz β- glükóz Monomer száma: néhány száz több ezer Diszacharidja maltóz cellobióz Szerkezete amilóz +amilopektin egyenes szálak Szerepe Tartalék tápanyag (gumók, magvak) Vázanyag Bomlás Amiláz enzim, nyál Baktériumok segítik