Haltermelés és feldolgozás aktuális kérdései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Advertisements

A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
2013. év végéig kitermelt: •~ 500 felfedezett mezőből •Földgáz:229,8 milliárd m 3 •Kőolaj: 98,6 millió tonna Jelenlegi termelés a hazai földgázigények.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
LEADER Szeged LEADER pályázatok
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Dél-Alföldi régió Ivóvízminőség-javító Program Mórahalom, július 02.
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-Program megvalósításának tapasztalatai a KLIK Debreceni Tankerületében Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató Dr. Pakurár.
 5600 Békéscsaba, Jókai u. 34.   5600 Békéscsaba, Jókai u. 34. 
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
Nyugat-magyarországi Egyetem M M EZŐGAZDASÁG - és É LELMISZERTUDOMÁNYI K AR K É Alapképzési (BSc) szakok Alapképzési (BSc) szakok2010. Mosonmagyaróvár.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Versenytársból partner
1 Megújuló villamosenergia arányát tekintve: Új befektetések a fenntartható energiarendszerekbe Technológiánként: Értékben: Régiónként: Forrás:
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
„Az EU keretköltségvetése” és élelmiszergazdasága előtt álló közös kihívások Éder Tamás.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
turizmusért felelős helyettes államtitkár
Az idegenforgalom lehetőségei a határmenti régióban Dobis Ildikó, Győr,
A napelemes (PV) hálózatra termelő villamos erőművek helyzete a világban, és Magyarországon.
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Trendlakás&Design lakberendezési és életmód magazin Ahol az elképzelések életre kelnek és ahol az otthon utat talál! Médiaajánlat 2011.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Vállalkozói mikrohitelek
Termelői csoportok tájékoztatója Eredmények és lehetőségek B udapest, február 10. dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár.
A kerékpáros turizmus előnye, haszna közvetlen EU-s támogatások, EuroVelo-hálózat Balatonkenese, Csikai Mária
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Az értékkategóriák.
Erőforrás- és költséghatékonyabb termelés szelekciós tenyésztéssel Bjarne Gjerde Nofima, Norvégia.
Vállalkozásfejlesztés Kazincbarcika térségében Wächter Balázs.
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
Regionális termékek az élelmiszer-kiskereskedelemben Szente Viktória és Szűcs Andrea Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem.
A MAHOP végrehajtásának bemutatása
Márkakereskedői helyzetkép
Előadás másolata:

Haltermelés és feldolgozás aktuális kérdései FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Haltermelés és feldolgozás aktuális kérdései Dr. Urbányi Béla Tanszékvezető, egyetemi tanár

FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Előadás felépítése Az akvakultúra jelentősége: általános áttekintés, Magyarország haltermelési mutatószámai, Halfogyasztásunk jellemzői, Jövőbeli lehetőségek és kihívások.

Akvakultúra jelentősége: általános áttekintés FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Akvakultúra jelentősége: általános áttekintés

Hal- és akvakultúra jelentősége 1. FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Hal- és akvakultúra jelentősége 1. Állati eredetű fehérjeellátásban a világon jelenleg 15% a hal szerepe, 2050-re meghaladja a 30%-ot, A fejlődő világ fehérjeigényét (összfehérje) 40%-ban a hal fedezi, 1 milliárd ázsiainak az egyedüli fehérjeforrása a hal, Jelenleg 4 millió halászhajó van, és kb. 200 millió ember megélhetése függ a halászattól, Az EU halászati termékekből nettó importőr (termékek 65%-a nem EU-s tagországból származik),

Hal- és akvakultúra jelentősége 2. FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Hal- és akvakultúra jelentősége 2. A maximálisan fenntartható tengeri termelés 100 millió tonna, Évente 78.000 tonnával nő a halkereslet, Jelenleg a világ halellátásának 53%-át az akvakultúra adja. Millió tonna Hal Hús Forrás: FAO, 2009

Globális állati termék előállítási növekedés (átlag: 1,6%) FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Globális állati termék előállítási növekedés (átlag: 1,6%)

Húspreferenciák egységnyi vásárlóerőre vetítve FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Húspreferenciák egységnyi vásárlóerőre vetítve Forrás: Novus Analyis, 2010

Európa hús-és halfogyasztása FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Európa hús-és halfogyasztása Forrás: FAO, 2009

Akvakultúra kilátásai az EU-ban FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Akvakultúra kilátásai az EU-ban „Az akvakultúra fontos gazdasági tevékenység az EU bizonyos tengerparti és szárazföldi térségeiben.„ (EU Akvakultúra Stratégia 2009.) „Ha az akvakultúra nem létezne, nekünk kellene feltalálni.” (Maria Damanaki biztos, Tengerügyi és Halászati Főigazgatóság) „A legerősebb növekedés a tenyésztett halak és a csirkehús fogyasztása esetében várható, és éppen ezen állati fehérjeforrások termelése hagyja maga után a legkisebb karbon-lábnyomot.” (Jacques Diouf, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója)

Az EU édesvízi akvakultúrájának jövőképe FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Az EU édesvízi akvakultúrájának jövőképe Ponty Harcsa Angolna Egyéb Tok Tilápia Pisztráng Összes növekedés tonnában: 136.000 (41%); Összes növekedés M€-ban: 337 (39%)

Magyarország haltermelési mutatószámai FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Magyarország haltermelési mutatószámai

Az akvakultúra haltermelése hazánkban (2002-2012) FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Az akvakultúra haltermelése hazánkban (2002-2012) Forrás: AKI, 2012. év: előzetes adatok

Tógazdaságban termelt étkezési halfajok megoszlása (2012) FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Tógazdaságban termelt étkezési halfajok megoszlása (2012) Forrás: AKI

FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Ágazati helyzetkép Forrás: Szűcs I., 2013

Halfogyasztásunk jellemzői FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Halfogyasztásunk jellemzői

FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Hazai halfogyasztás 2007-ben

FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Halételek kedveltsége Az iskolai végzettséget tekintve, a magasabb végzettséggel rendelkezők nagyobb arányban válaszoltak pozitívan, mint az alacsonyabban kvalifikáltak, A kor előrehaladtával párhuzamosan, nőt a halételek kedveltsége. A bajai válaszadók nagyobb arányban válaszolták azt, hogy szeretik a halételeket, mint a többi válaszadó.

A hal elutasításának oka FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   A hal elutasításának oka

FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Termőhely megítélése Minőségi szempontból Biztonsági szempontból

FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Pontyvásárlási kritériumok

FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Halfogyasztási szokásaink A legtöbb ember alapjában véve kedveli a halat, A szálkásság és az erős halszag, ami a legtöbb vásárlót eltérít a vásárlástól, A fogyasztók jelentős részének a halfajismerete, ár/érték arány ítélete nem kielégítő, A busa sok esetben jelentősen alul van pozícionálva a potenciális lehetőségeihez képest, A fogyasztók többsége igényli a biztonságos és nyomonkövethető haltermékeket, A hazai fogyasztók a halat az egészséges élelmiszerek közé sorolják, A bio-minősítésű hal iránti igény markánsan megfogalmazódott, Az idősebb emberek inkább az ízéért, a hagyományoktól, megszokásoktól vezérelve fogyasztják a halat, míg a fiatalabbak inkább az egészséges életmódra való törekvés miatt, A hal kedveltsége elsősorban nem az anyagi helyzettől függ, annak ellenére, hogy ez a látszat, csak éppen a jobb módúak azok, akik megengedhetik maguknak rendszeres fogyasztását.

Jövőbeli lehetőségek és kihívások FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Jövőbeli lehetőségek és kihívások

FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Lehetőség: ÁFA kérdése (2012)

Talán nincs innovációs ötletük a vállalkozóinknak? FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Talán nincs innovációs ötletük a vállalkozóinknak? Elnyert támogatás ágazati szinten: 1.230.000.000 Ft

Kritika a gyakorlat felé FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Kritika a gyakorlat felé A hazai halászati szektorban innovatív fejlesztésekkel 10-12 vállalkozás foglalkozik pályázati szinten vs. EHA/HOP II. tengely pályázatai (50-60 pályázat/felhívás). Teljesítménykényszer és jelentési kötelezettség „nem szeretem” kategóriába tartozik a szektor szereplői számára. Együttműködési szándék alacsony szintje: mindent „magam” akarok megvalósítani. Területalapú támogatás mekkora %-a fordítódott fejlesztésre?

FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Konklúzió A múlt tapasztalatiból (hibáiból) és a külföldi jó példákból (best practice) tanulni kell, Az új (2014-2020) időszakban a HOP intézkedései közül az innovációs és marketing programot elsők között szükséges indítani, Szemléletváltás mind a kutatói, mind a vállalkozói szféra soraiban: egymásra vagyunk utalva, kölcsönös érdekek mentén előre tudunk lépni, Gyakorlat orientált kutatási projektek, Dilemma: termék vagy fajválaszték bővítés? Valós tech- és tudástranszfer külföldre.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged   Köszönöm a megtisztelő figyelmet!