Haltermelés és feldolgozás aktuális kérdései FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Haltermelés és feldolgozás aktuális kérdései Dr. Urbányi Béla Tanszékvezető, egyetemi tanár
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Előadás felépítése Az akvakultúra jelentősége: általános áttekintés, Magyarország haltermelési mutatószámai, Halfogyasztásunk jellemzői, Jövőbeli lehetőségek és kihívások.
Akvakultúra jelentősége: általános áttekintés FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Akvakultúra jelentősége: általános áttekintés
Hal- és akvakultúra jelentősége 1. FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Hal- és akvakultúra jelentősége 1. Állati eredetű fehérjeellátásban a világon jelenleg 15% a hal szerepe, 2050-re meghaladja a 30%-ot, A fejlődő világ fehérjeigényét (összfehérje) 40%-ban a hal fedezi, 1 milliárd ázsiainak az egyedüli fehérjeforrása a hal, Jelenleg 4 millió halászhajó van, és kb. 200 millió ember megélhetése függ a halászattól, Az EU halászati termékekből nettó importőr (termékek 65%-a nem EU-s tagországból származik),
Hal- és akvakultúra jelentősége 2. FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Hal- és akvakultúra jelentősége 2. A maximálisan fenntartható tengeri termelés 100 millió tonna, Évente 78.000 tonnával nő a halkereslet, Jelenleg a világ halellátásának 53%-át az akvakultúra adja. Millió tonna Hal Hús Forrás: FAO, 2009
Globális állati termék előállítási növekedés (átlag: 1,6%) FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Globális állati termék előállítási növekedés (átlag: 1,6%)
Húspreferenciák egységnyi vásárlóerőre vetítve FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Húspreferenciák egységnyi vásárlóerőre vetítve Forrás: Novus Analyis, 2010
Európa hús-és halfogyasztása FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Európa hús-és halfogyasztása Forrás: FAO, 2009
Akvakultúra kilátásai az EU-ban FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Akvakultúra kilátásai az EU-ban „Az akvakultúra fontos gazdasági tevékenység az EU bizonyos tengerparti és szárazföldi térségeiben.„ (EU Akvakultúra Stratégia 2009.) „Ha az akvakultúra nem létezne, nekünk kellene feltalálni.” (Maria Damanaki biztos, Tengerügyi és Halászati Főigazgatóság) „A legerősebb növekedés a tenyésztett halak és a csirkehús fogyasztása esetében várható, és éppen ezen állati fehérjeforrások termelése hagyja maga után a legkisebb karbon-lábnyomot.” (Jacques Diouf, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója)
Az EU édesvízi akvakultúrájának jövőképe FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Az EU édesvízi akvakultúrájának jövőképe Ponty Harcsa Angolna Egyéb Tok Tilápia Pisztráng Összes növekedés tonnában: 136.000 (41%); Összes növekedés M€-ban: 337 (39%)
Magyarország haltermelési mutatószámai FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Magyarország haltermelési mutatószámai
Az akvakultúra haltermelése hazánkban (2002-2012) FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Az akvakultúra haltermelése hazánkban (2002-2012) Forrás: AKI, 2012. év: előzetes adatok
Tógazdaságban termelt étkezési halfajok megoszlása (2012) FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Tógazdaságban termelt étkezési halfajok megoszlása (2012) Forrás: AKI
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Ágazati helyzetkép Forrás: Szűcs I., 2013
Halfogyasztásunk jellemzői FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Halfogyasztásunk jellemzői
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Hazai halfogyasztás 2007-ben
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Halételek kedveltsége Az iskolai végzettséget tekintve, a magasabb végzettséggel rendelkezők nagyobb arányban válaszoltak pozitívan, mint az alacsonyabban kvalifikáltak, A kor előrehaladtával párhuzamosan, nőt a halételek kedveltsége. A bajai válaszadók nagyobb arányban válaszolták azt, hogy szeretik a halételeket, mint a többi válaszadó.
A hal elutasításának oka FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged A hal elutasításának oka
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Termőhely megítélése Minőségi szempontból Biztonsági szempontból
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Pontyvásárlási kritériumok
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Halfogyasztási szokásaink A legtöbb ember alapjában véve kedveli a halat, A szálkásság és az erős halszag, ami a legtöbb vásárlót eltérít a vásárlástól, A fogyasztók jelentős részének a halfajismerete, ár/érték arány ítélete nem kielégítő, A busa sok esetben jelentősen alul van pozícionálva a potenciális lehetőségeihez képest, A fogyasztók többsége igényli a biztonságos és nyomonkövethető haltermékeket, A hazai fogyasztók a halat az egészséges élelmiszerek közé sorolják, A bio-minősítésű hal iránti igény markánsan megfogalmazódott, Az idősebb emberek inkább az ízéért, a hagyományoktól, megszokásoktól vezérelve fogyasztják a halat, míg a fiatalabbak inkább az egészséges életmódra való törekvés miatt, A hal kedveltsége elsősorban nem az anyagi helyzettől függ, annak ellenére, hogy ez a látszat, csak éppen a jobb módúak azok, akik megengedhetik maguknak rendszeres fogyasztását.
Jövőbeli lehetőségek és kihívások FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Jövőbeli lehetőségek és kihívások
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Lehetőség: ÁFA kérdése (2012)
Talán nincs innovációs ötletük a vállalkozóinknak? FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Talán nincs innovációs ötletük a vállalkozóinknak? Elnyert támogatás ágazati szinten: 1.230.000.000 Ft
Kritika a gyakorlat felé FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Kritika a gyakorlat felé A hazai halászati szektorban innovatív fejlesztésekkel 10-12 vállalkozás foglalkozik pályázati szinten vs. EHA/HOP II. tengely pályázatai (50-60 pályázat/felhívás). Teljesítménykényszer és jelentési kötelezettség „nem szeretem” kategóriába tartozik a szektor szereplői számára. Együttműködési szándék alacsony szintje: mindent „magam” akarok megvalósítani. Területalapú támogatás mekkora %-a fordítódott fejlesztésre?
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Konklúzió A múlt tapasztalatiból (hibáiból) és a külföldi jó példákból (best practice) tanulni kell, Az új (2014-2020) időszakban a HOP intézkedései közül az innovációs és marketing programot elsők között szükséges indítani, Szemléletváltás mind a kutatói, mind a vállalkozói szféra soraiban: egymásra vagyunk utalva, kölcsönös érdekek mentén előre tudunk lépni, Gyakorlat orientált kutatási projektek, Dilemma: termék vagy fajválaszték bővítés? Valós tech- és tudástranszfer külföldre.
Köszönöm a megtisztelő figyelmet! FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged Köszönöm a megtisztelő figyelmet!