Nukleáris biztonság és tűzvédelem Siófok, Hotel MAGISTERN TSZVSZ közgyűlés 2011.04.14-15.Bokor László.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Tevékenysége az OTSZ 5
Advertisements

Számítógépes Szimuláció
Gadó JánosNukleáris biztonság - 4 Az atomerőművek környezeti hatásainak elemzése.
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
Radó Krisztián1, Varga Kálmán1, Schunk János2
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG
Tűzvédelem a kereskedelemben
SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM
Atomreaktorok anyagai Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, 2009/2010. II. félév Dr. Trampus Péter egyetemi tanár ATOMREAKTOROK.
Tárolótartályok tűzoltási fejlesztésének irányai
Az Atomenergia.
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 6. előadás
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus
Kiürítés a valóságban és a papíron
TSZVSZ Nemzetközi Konferencia - Hajdúszoboszló
CSARNOKÉPÜLETEK TŰZSZAKASZOLÁSÁNAK ÉPÜLETSZERKEZETI KÉRDÉSEI BUILDING CONSTRUCTIONS OF FIRE COMPARTMENTATION AT INDUSTRIAL BUILDINGS Takács Lajos Gábor.
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához október 8. Dobogókő Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
PASSZÍVHÁZAK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI
GTE-TSZVSZ Országos Tűzvédelmi Konferencia
Az OTSZ új követelményei
2009. december 3. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató
HABBAL OLTÓ BERENDEZÉSEK Hatások a tűzre: A szabad levegő mozgás akadályozása A levegő kiszorítása Hőelvonás Határréteg kialakulása Hősugárzás.
NYITOTT SZÓRÓFEJES VÍZZEL OLTÓ BERENDEZÉSEK
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához november 13. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
tűzvédelmi tapasztalatai
A tűzálló kábelrendszerek beépítésének feltételei Horváth Lajos tű. alezredes OKF Tűzvédelmi és Polgári Védelmi Hatósági, Piacfelügyeleti Főosztály.
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
17. tétel.
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
TSZVSZ konferencia Vecsés 1 Minősített kivitelezők az építéstechnikai tűzvédelem területén Előadó: Dr. Bánky Tamás.
A tűzmegelőzési tevékenységek végzésének egységes szabályairól
TSZVSZ nemzetközi tűzvédelmi konferencia Hajdúszoboszló május 27. A homlokzati tűzterjedés szabványos minősítő vizsgálata és fejlesztésének irányai.
Munkahelyi egészség és biztonság
Nagy rendszerek biztonsága
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL
Csiha András: Egy energiaaudit tanulságai 170 önkormányzati intézmény (iskola, középiskola, szakközépiskola, kollégium, óvoda…) épületeinek energetikai.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM 2006/2007. tanév II. félév MEBIR. Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók,
1 „KIS” GÁZNYOMÁS-SZABÁLYOZÓ ÉS MÉRŐÁLLOMÁSOK MÁRKAKERESKEDŐK TALÁLKOZÓJA Nagykanizsa, június 29. Előadó: Németh Richárd ügyvezető.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
CONNECT ”Az ITS rendszerek értékelési irányelveinek előkészítése, Magyarországi szempontok.”
Wagner Károly tű. alezredes
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Az új OTSZ-ről Kiürítés
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK KONFERENCIA RÉSZTVEVŐIT !
Mérnöki módszerek alkalmazása a tervezői folyamatokban az új OTSZ szerint.
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID
HACCP rendszer.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
Atomerőmű. Működése A reaktor térben maghasadást idéznek elő amely, magas hő leadással jár. Ezzel az energiával vizet melegítenek fel melynek gőzével.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) szerint. AZ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZŐKET ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK.
Tűzvédelmi Szabályzat
Kockázati osztályba sorolás
A NUBIKI Nukleáris Biztonsági Kutatóintézet Kft. részvétele a
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Az SZMBK Intézményi Modell
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

Nukleáris biztonság és tűzvédelem Siófok, Hotel MAGISTERN TSZVSZ közgyűlés Bokor László

Tartalom Mélységi védelem a tűzvédelem területén A mélységi védelem érvényesülése Determinisztikus tűzkockázatelemzés Tűzkockázatelemzés főbb szempontjai Tűzkockázatelemzési módszertan Pakson A FIVE módszertan vázlata Biztonságnövelő intézkedések képekben Összefoglaló

Mélységi védelem a tűzvédelem területén A mélységi védelem alapelve a tűzvédelem területén az alábbiakra terjed ki: meg kell előzni a tűzesetek keletkezését a keletkezett tüzek érzékelése és oltása a lehető legrövidebb idő alatt történjen meg, ezzel is csökkenve a kár értékét intézkedéseket kell tenni a még el nem oltott tüzek terjedésének megakadályozására, ezzel is csökkentve hatásukat az erőmű alapvető biztonsági funkcióira

A mélységi védelem érvényesülése A biztonság szempontjából fontos épületszerkezetek, rendszerek és rendszerelemek tervezése, elhelyezése az egyéb biztonsági szempontok betartása mellett olyan legyen, hogy minimalizálja azon belső tüzek és robbanások hatását, amelyek akár külső akár belső események hatására bekövetkezhetnek. A biztonságos leállítás, a remanens hő elvonása és a radioaktív anyagok kikerülésének megakadályozása, az erőmű állapotának monitorozása biztosítva kell, hogy legyen tűz esetén is. Ezen követelmények teljesüléséhez megfelelő redundáns elemek, fizikai elválasztások és megfelelő hibatűrő rendszerek szükségesek

Determinisztikus tűzkockázatelemzés A tűzkockázatértékelés alapját a következő dokumentumok képezték: IAEA 50-SG-D2 Fire protection in NPP-s IAEA 50-P-9.Evaluation of fire hazard analyses for NPP-s IAEA 50-P-11Assessment of the overall fire safety, Arrangements at NPP-s

Tűzkockázatelemzés főbb szempontjai A tűzkockázat értékelésének főbb szempontjai a következők: meg kell határozni a biztonság szempontjából fontos rendszereket, rendszerelemeket és azok elhelyezkedését, tűzszakaszokhoz rendelten. meg kell határozni a tűz hatását a biztonság szempontjából fontos rendszerekre és rendszerelemekre. Az alkalmazott metodikában a peremfeltételeket rögzíteni kell. meg kell határozni a tűzszakaszok tűzállósági paramétereit. Meg kell határozni a szükséges aktív és passzív tűzvédelmi eszközöket. Meg kell határozni azon eseteket, ahol kiegészítő tűzvédelem szükséges, így például a közös okú meghibásodások esetében, amikor biztosítani kell a biztonságos leállításhoz szükséges rendszerek funkció megtartását a tűz közben és után is.

Tűzkockázatelemzési módszertan pakson A paksi atomerőműben az EPRI FIVE módszertan került alkalmazásra, egy tűzmodellező programmal kombinálva, egyúttal elvégezve a tűzszakaszok integrításvizsgálatát és a tűzvédelmi rendszerek egyszeres hibatűrésvizsgálatát is A kockázatelemzésel szemben megfogalmazott célok a következők voltak: Bemutatni, hogy a biztonsági rendszerek tűz esetében is képesek leállitani és hűtve tartani a reaktort, megakadályozva radoaktív anyagok környezetbe jutását, Meghatározni azon biztonságnövelő intézkedések körét, amelyek megvalósításával biztosítható a szükséges rendszerek funkciójának megtartása tűz esetén is.

A FIVE módszertan vázlata A biztonságos leállításhoz szükséges rendszerek meghatározása Ezen rendszerek elemeinek elhelyezésére szolgáló tűzszakaszok meghatározása Redundancia vizsgálat ezen tűzszakaszokban Tűzkeletkezés valószínűsége ezen tűzszakaszokban A kritikus tűzszakaszok meghatározása Biztonságnövelő javaslatok a kritikus tűzszakaszokban Peremfeltétel:A reaktor leállítása és 24 órán át a „hot shutdown” állapot biztosítása

Biztonságnövelő intézkedések Tűzgátló nyílászárók cseréje

Biztonságnövelő intézkedések2 A szellőzőrendszerek új tűzgátló csappanyúi, csővezetékek passzív tűzvédelme

Biztonságnövelő intézkedések3 A tűzjelző rendszer új elemei

Biztonságnövelő intézkedések4 Vízköddeloltó berendezések

Biztonságnövelő intézkedések5 Lokális gázzaloltó berendezések

Biztonságnövelő intézkedések6 Turbinaasztal acél tartószerkezeteinek passzív tűzvédelme

Biztonságnövelő intézkedések7 kerülőág kézi müködtetésű armatúrával, a vizes oltórendszeren

Biztonságnövelő intézkedések8 Több területen felmerült a redundáns rendszerek elemeinek nem kielégítő elválasztása is

Összefoglaló Jelen előadás keretében igyekeztem rávilágítani egy speciális szakterület, a tűzvédelem kapcsolatára a nukleáris biztonsággal. Reményeim szerint sikerült röviden bemutatni, milyen elvek mentén, milyen módszerekkel vizsgáltuk meg a Paksi Atomerőmű tűzbiztonságát a nukleáris biztonság tükrében, továbbá melyek voltak azok a főbb hiányosságok, amelyek a tűzkockázat értékelés alapján megszüntetésre kerültek.

Kérdések Köszönöm a figyelmüket!