Tűzoltó készülékek hulladékainak kezeléséről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
Advertisements

A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet változása A rendelet.
TÜV NORD-KTI Kft. Beszámoló EU tevékenység december – március.
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Elektronikus hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Csomagolási hulladék kibocsátás és hasznosítás Magyarországon ( )
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
Veszélyes anyagok és készítmények kezelése és használata 2.
Előadó: Dr. Szőcsné Varga Ilona
Munkahelyi egészség és biztonság
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Zalaegerszeg december 13.
A kibocsátási jelentések elkészítésével kapcsolatos tapasztalatok a Holcim Hungária Zrt. Hejőcsabai cementgyáránál június 27.Balatoni István.
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
A tűzvédelmet érintő jogszabályok változásainak aktuális helyzete
Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
A tűzmegelőzési tevékenységek végzésének egységes szabályairól
A hulladékká vált gépjárművek kezelésének egyes kérdései A hulladékká vált gépjárművek kezelésére több magyar jogszabály is vonatkozik, amelyek az Európai.
Vasútszabályozási Osztály
Felszíni vizek minősége
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Térfigyelő rendszer Baján
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
Adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelem területén
Az igénybevevői nyilvántartás
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Felszíni vizek minősége
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Általános rendelkezések
A kémiai biztonságról közérthetően
OLTÁSI MÓDOK: Éghető anyag eltávolításán alapuló
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
A tűzoltás szabályai A tűzoltás általános szabálya:
Általános rendelkezések
Energiahatékony épületgépész rendszerek, rendszerelemek és alkalmazásuk Az EU energiahatékonysági rendeletének hatása a hazai gázkészülékek installációs.
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
1 ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft Kós Szabina Környezetvédelmi mérnök.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
TŰZVÉDELMI ISMERETEK. 2 Tűzvédelem – alapfogalmak.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Előadás másolata:

Tűzoltó készülékek hulladékainak kezeléséről Nagy Gréta DANDELION Kft. 2011.11.17. DANDELION Kft.

Dia cím Hulladékgazdálkodási jogszabályok 2000. évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet a veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről 16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet a hulladékok jegyzékéről 164/2003. (X.18.) Korm. rendelet a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről 271/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról DANDELION Kft.

Tűzoltó készülékek kiválasztása Alkalmas legyen: A tűz oltására Az oltóanyag: más anyagokkal ne reagáljon feszültség alatt lévő berendezések esetén alkalmas legyen Készülékek oltási teljesítményét be kell vizsgáltatniA és B tűzosztályokra DANDELION Kft.

Tűzoltó készülékek típusai OLTÓANYAG ALAPJÁN Vízzel oltó készülék Porral oltó készülék Habbal oltó készülék Széndioxiddal oltó készülék Egyéb gázzal oltó készülék halonnal oltók (csak a kritikus alkalmazási helyeken) halont helyettesítő gázzal oltók DANDELION Kft.

Dia cím Élettartam típus szerint Készülék típusa Élettartam Porral oltó, vizes oltóanyag-bázisú habbal és vízzel oltó 20 év Törőszeges porral oltó Gázzal oltó Valamennyi szén-dioxiddal oltó A vonatkozó műszaki követelmények szerint Az MSZ 1040 szabványsorozat alapján gyártott tűzoltó készülékek (szén-dioxiddal oltó kivétel) 20 év, de legkésőbb 2014.12.31-ig DANDELION Kft.

Mi történik, ha lejárt a szavatosság? Dia cím Mi történik, ha lejárt a szavatosság? A szén-dioxiddal oltó és a hajtóanyag palack kivételével a tűzoltó készülékek és alkatrészek élettartama nem haladhatja meg a 20 évet. A 25 kg és az annál nagyobb töltettömegű tűzoltó készülék esetén az élettartam a 20. évtől számítva kétszer öt évvel hosszabbítható meg. Selejtezés Használt tűzoltó készüléket visszaakasztani nem szabad, fel kell töltetni! Tulajdonos feladata – készüléket kiüríttetni és roncsolással használhatatlanná tenni Az eltávolított oltóanyag és a roncsolt készülék sorsáról a hulladékkezelésre vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kell gondoskodni. DANDELION Kft.

Oltóanyagok hatásai Oltási módok: - Éghető anyag eltávolításán alapuló - Oxigén elvonáson alapuló (lezárás, felhígítás, elválasztás) - Hőmérséklet csökkentésén alapuló (hűtés, kémiai reakció csökkentése) Oltóhatások: - hűtőhatás - fojtó hatás - kémiai reakció DANDELION Kft.

Gázzal és habbal oltók Habbal oltó összetevők: Szerves oldószerek (R 36, 38, 41) Polipeptid oldatok Glikolok (R 20, 21, 22) NH4, Zn, tenzidek Hulladék besorolás: 14 SZERVES OLDÓSZER-, HŰTŐANYAG- ÉS HAJTÓGÁZ HULLADÉKOK (kivéve 07 és 08) 14 06 szerves oldószer-, hűtőanyag- és hab/aeroszol hull. 16 A JEGYZÉKBEN KÖZELEBBRŐL NEM MEGHATÁROZOTT HULLADÉKOK 16 03 az előírásoknak nem megfelelő és ezért nem használható termékek DANDELION Kft.

Porral oltók Porral oltó összetevők: Na-H-karbonát Ammónium-foszfát (R 36, 37, 38) Ammónium-szulfát (R 36, 37, 38) Timföld-hidrát Perlit Ca-sztearát- szilikonpor- nedvesedés gátló! Hulladék besorolás: 06 SZERVETLEN KÉMIAI FOLYAMATOKBÓL SZÁRMAZÓ HULLADÉKOK 06 03 sók és azok oldatai, valamint fémoxidok termeléséből, kiszereléséből, forgalmazásából és felhasználásából származó hulladékok 06 09 foszforvegyületek termeléséből, kiszereléséből, forgalmazásából és felhasználásából, valamint foszforvegyületekkel végzett műveletekből származó hulladékok 06 10 nitrogén vegyületek termeléséből, kiszereléséből, forgalmazásából és felhasználásából, valamint nitrogén vegyületekkel végzett műveletekből származó hulladékok DANDELION Kft.

Oltóanyag hulladékká válása Habbal, gázzal oltó összetevők Általában biológiailag lebonthatókb. 20 nap szennyvíztisztítás Gyártó visszavétele? Gázok: halonok: halonbank, HCFC: veszélyes hulladék! égetés Porok Kezelés: lerakás, mezőgazdaság? DANDELION Kft.

Adatszolgáltatás, nyilvántartás Adatszolgáltatás vonatkozik164/2003.(X.18.) Korm. rendelet a hulladékok nyilvántartásáról és adatszolgáltatásáról) Telephelyi nyilvántartásAdatszolgáltatás HT, HB és HK lapokon Adatszolgáltatásra – a szállító kivételével – a hulladék kezelője és az a termelő kötelezett, akinél az alkalmazotti létszám eléri a 10 főt, vagy az évenkénti keletkezett hulladékok mennyisége meghaladja a veszélyes hulladék esetében a 200 kg-ot, vagy nem veszélyes hulladék esetében a 2000 kg-ot, vagy építési és bontási hulladék esetében az 5000 kg-ot. Határidő A keletkezett hulladékról évente a tárgyévet követő év március 1. napjáig, Az adatszolgáltatásra kötelezett adatszolgáltatását a telephely szerint illetékes felügyelőségnek teljesíti. DANDELION Kft.

Magyarországon használt Oltóanyagként alkalmazott fluortartalmú üvegházhatású gázok (F-gázok) Magyarországon használt Kisebb szén-dioxid és más üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentése Forgalomba hozatali tilalma F-gázok Berendezés Tilalom kezdete Perfluor karbonok CEA-308 CEA-410 Tűzvédelmi rendszerek és tűzoltó készülékek 2007. július 4. Kiotói Jegyzőkönyv 842/2006/EK rendelet – egyes fluortartalmú üvegházhatású gázokról DANDELION Kft.

Rendelet szerinti kötelezettségek F-gázokat tartalmazó berendezésekre 1. Üzemeltető, forgalmazó, gyártó: a szivárgás megelőzése, minimalizálása, ellenőrzése; az F-gázok visszagyűjtése; a berendezések szervizelését végző szakemberek képzése; adatszolgáltatás; az F-gázokat tartalmazó termékek és berendezésék címkézése (7.cikk); az F-gázok felhasználásának tilalma (8. cikk); az F-gázokat tartalmazó termékek és berendezésék forgalmazásának tilalma (9. cikk). DANDELION Kft.

Rendelet szerinti kötelezettségek F-gázokat tartalmazó berendezésekre 2. Üzemeltetőre: megfelelő képesítéssel rendelkező személyzet által szivárgási szempontból ellenőrzésének ütemezése: a 3 kg vagy annál több fluortartalmú üvegházhatású gázt tartalmazó alkalmazások12 havonta a 30 kg vagy annál 6 havonta a 300 kg vagy annál több 3 havonta A szivárgás megjavítása után egy hónapon belül ellenőrzés: javítás eredményes volt-e. Felelősek a helyhez kötött berendezések gázainak képzett személyzet által megfelelő visszanyerését szolgáló intézkedések meghozataláért: Újrahasznosítás Regenerálás vagy Ártalmatlanítás érdekében DANDELION Kft.

Dia cím Ártalmatlanítás 1. 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról ELSŐ RÉSZ: TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK I. FEJEZET TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK KARBANTARTÁSA 10. Karbantartás 28. § A halon, HCFC, HFC, és a környezeti elemekre, különösen a légkörre káros töltetű tűzoltó készülék a légkörbe nem üríthető ki. A töltési és lefejtési műveletek az oltóanyag visszanyerésére alkalmas, zárt rendszerű eljárás alkalmazásával történik, szükség esetén az ilyen oltóanyag regenerálásával vagy ártalmatlanításával. DANDELION Kft.

Dia cím Ártalmatlanítás 2. A lefejtett töltetet veszélyes hulladékként kell kezelni! EWC kódok 14 SZERVES OLDÓSZER-, HŰTŐANYAG- ÉS HAJTÓGÁZ HULLADÉKOK (kivéve 07 és 08) 14 06 Szerves oldószer-, hűtőanyag- és hab/aeroszol hulladékok 14 06 01* klór-fluor-szénhidrogének, HCFC, HFC 16 A JEGYZÉKBEN KÖZELEBBRŐL NEM MEGHATÁROZOTT HULLADÉKOK 16 05 Nyomásálló tartályokban tárolt gázok és használatból kivont vegyszerek 16 05 04* nyomásálló tartályokban tárolt, veszélyes anyagokat tartalmazó gázok (ideértve a halonokat is) 3. Ártalmatlanítás módja (általában): égetés DANDELION Kft.

Köszönöm a figyelmüket! DANDELION Kft.