Pecze Rozália Syngenta Kft Budapest Vásárváros 2012 január 27. Illegális növényvédőszerek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Advertisements

Mi a hamis gyógyszer? Fogalmi tisztázás Nemzetközi szabályozási fejlemények a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben Dr. Kontor Csaba Emberi Erőforrások.
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben
Kiemelt Ügyek Igazgatósága
Hamisított növényvédő szerek Magyarországon
A magyar húságazat 2010 tavszán
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Energia – történelem - társadalom
A GYÓGYSZERHAMISÍTÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS VETÜLETEI
BFA SPAR – A magyar áruk elkötelezett kereskedője
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
Gabonapiaci kilátások Potori Norbert AgroMash Expo,
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
KLENEN, Werle Rita Topten Egy nemzetközi projekt az energiahatékony termékekért KLENEN Mátraháza március 8. – 9. Werle Rita Topten International.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
„HUNGARIKUMOK A PARLAMENTBEN” A HERENDI PORCELÁNMANUFAKTÚRA, MINT A „MAGYAR ÖRÖKSÉG” RÉSZE szeptember 26.
Süveges László Tanárom neve: Szabóné Székely Éva
Szakterületek: • Állategészségügy és állatvédelem • Állategészségügyi diagnosztika • Állatgyógyászati termékek • Állattenyésztés • Borászat és Alkoholos.
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
CROATIA—HUNGARY U E F A EURO 2012 Pályázat. Pályázati folyamat mérföldkövei I. szakasz – Pályázati Szabályzat kiadása – Pályázati.
Az internetes gyógyszervásárlás veszélyei
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
„Vegyszerezett világ” Pál János, Levegő Munkacsoport
A BEMUTATÁSA kft.. Visszatekintés Férfi, női divatáru és munkaruházati sapkák gyártása Férfi, női divatáru és munkaruházati sapkák gyártása Cégünk a 80-as.
Két változó közötti összefüggés
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata. Megoldás: „A” vállalat: Beszerzés : 100 millió Árrés: ( 12 %) = 100 x 0,12=12 millió Nettó eladási ár =
Felelősség, termékfelelősség
A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás
A Microsoft Windows Vista gazdasági hatásai Lehetőségek az ökoszisztéma számára Microsoft Innovációs Nap november 27. Komáromi Zoltán Ügyvezető igazgató.
Kínai Áruk Kereskedelme Magyarországon
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Versenytársból partner
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Konferencia a gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Gyógyszerhamisítás - az EU egységes fellépése Dr. Szepezdi Zsuzsanna Főigazgató OGYI.
1 © kurtán sándor 2011 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban munkavállalói szervezetek.
Általános áruismeret 5. EAN-kódok
Teljes minőségbiztosítás a gyakorlati kemoterápiában
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
Az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) jelölés Éfosz TRUEFOOD szeminárium Budapest, október 21.
EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek. EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek A vegyi anyagokra és termékekre vonatkozó EU irányelvek, állásfoglalások.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Pápai Hús 1913 Kft.. A Pápai Hús 1913 Kft január 1-jén jött létre a közel százéves múltra visszatekintő jogelőd vállalat megvásárlásával. Tevékenységük:
Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást.
ÚJ EU NÖVÉNYVÉDŐ SZER SZABÁLYOZÁS József CsillaAgrár Európa Klub, január 28.
Jogérvényesítés Kínában
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
1169/2011/EU jelölési rendelet
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
kockázat risk Risiko Риск
Szoftverhez kapcsolódó jogok, felhasználási formák
Többnyelvű információ-kereső rendszerek Douglas W. Oard College of Information Studies and Institute for Advanced Computer Studies University of Maryland,
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Szakterületek: Állategészségügy és állatvédelem Állategészségügyi diagnosztika Állatgyógyászati termékek.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Digitális világ Online márkaépítés Kereskedelmi márkák és Nem kereskedelmi márkák Az óra célja: megérteni, hogyan segítik a honlapok a márkák ismertségét.
Márkanélküli okostelefonok veszélyei
MINŐSÉG BS 4778 "Egy termék vagy szolgáltatás jellemzőinek és sajátosságainak összessége, amelyek együttesen egy adott szükséglet kielégítésére képesek".
Előadó: Kujáni Lászlóné Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Kinek törték már fel az autóját?
Előadás másolata:

Pecze Rozália Syngenta Kft Budapest Vásárváros 2012 január 27. Illegális növényvédőszerek

2 Thursday, August 25, 2011 As of 12:00 AM | The Wall Street Journal Business The Wall Street Journal Classification: INTERNAL USE ONLY 2011-ben, 28 tonna peszticid érkezett Hamburgból Litvániába, Bayer, Syngenta, DuPont címkékkel. A tétel 30%-ában, az oldószer dimetilformamid, ami tiltott az EU-ban mert magzatkárosító. Veszélyezt-e valaki? 2006-ban Andalúziában termelt zöldségek, az EU-ban nem engedélyezett szerek maradékaival, kerültek európai országokba. Az zöldárút meg kellett semmisíteni. 20 mio € kárt szenvedett el a spanyol termelői kör. És mekkora kárt okozott a növényvédelem presztisének? Hamis termékek célországai: Kelet-Európa, Ukrajna. Ukrán termelők a hamisított növényvédőszerek használatával a termés 15%-át vesztették el. Elmarad a hatás ?

3 Mi az illegális? Mi a hamis? 1. Egyre összetettebb, komplexebb módszerek a hamisításban -Csomagolási, cimkézési hasonlóság az eredeti gyártóval ami megtéveszti a vásárlót -A termék összetétele, minősége „specifikációja” eltér az eredetitől Classification: INTERNAL USE ONLY ECPA definiciója 2. Illegális az a paralell import termék ami eredetiként jelenik meg de benne nem eredeti termék van. Gyakorlat : az első szállítmány eredeti terméket tartalmaz, majd áttérnek hamisítottra Ez a leggyakoribb hamisitási forma 3. Gyenge minőségű termék, gyakorta cimke nélkül, vagy silány cimkézéssel és kiszereléssel, ami nem regisztrált termék

4 Legális = Párhuzamos import (Parallel)EU Árúk szabad áramlása elvén forgalmazható  szer előállitója az eredeti gyártó  engedélyköteles  a gyártó tudomásával lehet behozni  új szabályozás: gyártási azonositó, ország eredet a címkén  szellemi tulajdon védelme, márkavédelem

5 Szinte azonos!!! de hamis árú Classification: INTERNAL USE ONLY Vizsgálat Következtetése: A fenti eredmények alapján az Actara 25 WG termék (sarzs: xx, gyártási idő: 2009/03) nem felel meg a Syngenta specifikációjának. A termékben lévő hatóanyag nem szerepel a specifikációban és nem Syngenta forrásból származik.

6 Syngenta feliratú zárófólia Oldószer megnevezés a címkén Classification: INTERNAL USE ONLY

7 Szennyezők: etanol 4% etanol XY product Reglone etanol Lobbanáspontja < 50°C Nincs etanol

8 A Vertimec-et gyakran hamisítják Syngenta bevizsgálta az Európában talált abamektin készítményeket A termékek: ●6 %-ában nem volt benne az abamectin hatóanyag ●3 %-ában magas hatóanyag túllépés vagy hiány: +60 % vagy – 80% ●30%-ban 10% feletti vagy alatti hatóanyag eltérés!!! – Szermaradék! ●A hatóanyag stabilizáló adalék 66%-ából hiányzott - Elmarad a hatás! ●Oldószer anyag eltérés 90%-ban -Toxikus oldószert tartalmazott a termékek 25%-a. Classification: INTERNAL USE ONLY

9 „Vertimec” illegális forgalmazás Classification: INTERNAL USE ONLY

10 Classification: INTERNAL USE ONLY Syngenta cimke Syngenta védjegy a címkén Összetétel nem felelt meg a syngenta termék specifikációnak

11 Sikertörténet Magyarországon A hamisítvány eltűnik az égetőműben Classification: INTERNAL USE ONLY

12 Mit tesz a Syngenta? 1.Keressük az országban a hamisitványokat 2.Gyanús kiszerelések vagy tartalmak esetén saját labor vizsgál 3.A bizonyított hamisitványok és illegális termékekkel szemben ellen jogi fellépés – a forgalmazóval szemben 4.Folyamatosan fejlesztett kiszerelések és cimke-arculat -S-pack Classification: INTERNAL USE ONLY

13 Wall Street Journal 2011 Augusztus ●400 millió- 1,2 milliárd Euro –t képvisel az illegális termék az EU-ban ●5-15%-a az össz eladásnak ●Hamis termékek eredete Kina, India ●EU szabályozási hiányosságok miatt sok peszticid import a vámon nem akad fenn, pl hamis okmányokkal ellátva. Lassú a vámfelderités ●Nehéz az eredeti gyártó jogérvényesítése mert a szállitmányok mögött fals cégek vannak.Gyakran kiterjedt illegális hálozatot működtetve. ●EU 2012-től új szabályozással gyorsitja a megsemmisitési folyamtokat a vámon Classification: INTERNAL USE ONLY

14 Termelői szempontok- illegális szerek használatának következményei ●Elmarad a hatékonyság –reklamáció a cég felé ●Felhasználó biztonsága – tűzveszélyes, maróanyag ●Bizonytalan a termény minősége - szermaradék és kisérő anyagok ●Termelőnél talált árú lefoglalása, később megsemmisítése. -Nehéz vagy lehetetlen a forgalmazótól behajtani a kártérítést -A termelő a jogi procedúráknak résztvevője, tanúként évekig beidézik a peres eljárásba Classification: INTERNAL USE ONLY