Csapatépítés gyakorlata az ontológiai coaching vonatkozásában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nehéz ügyfél-e a fiatalkorú?.  Fegyelmi eljárások  Elhúzódhat  Kérdéses a hatékonysága  Büntet  Tanult tehetetlenség  „Alternatív költsége van”
Advertisements

Coach az egészségügyben
Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány LIFE –ontological- COACH KÉPZÉS Kulcsszavak: coach, coahing, coachee, coach képzés, life coaching,
Szociális munka a börtönben
A tanári munka értékelése
Csoport munka.
Könnyid István KETEG Alumni
„Ezt egy életen át kell játszani”
Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány LIFE –ontological- COACH képzés Jövőképek, szcenáriók készítése közös gyakorlat Kulcsszavak: coach, coachee,
„Légy az, aki lehetsz!” A mentalitás szerepe a tanácsadásban
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Minőségmenedzsment alapelvek
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
A TÁRGYALÁS Mint a versengés és az együttműködés közötti egyensúlyozó tevékenység.
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Családi vállalkozás.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Együtt egymásért és magunkért
A fejlesztő értékelés.
A kulturális intelligencia
Soft skills.
Pannon Egyetem, Szervezési és Vezetési Tanszék
Az iskolai csoportok sajátosságai
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
A CSOPORTOK Dr. Dinnyés János professor emeritus Vezetéstudományi tanszék.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
JÖVŐKÉPEK, SZCENÁRIÓK GYAKORLAT KULCSSZAVAK: COACH, COACHEE, COACHING, COACH KÉPZÉS Saját jövőkép készítése, átalakítása és átkeretezése Magyar Coachszövetség.
Mit jelentenek számomra a Jövőképek scenariók c. tantárgy keretében elhangzottak az ontológiai coaching vonatkozásában Berta Anikó február 7. Life.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Szervezeti viselkedés Bevezetés
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
A vállalkozás indításának előnyei és veszélyei korosztályonként.
Az ütközések fejlesztő ereje -
Nevelés és nevelői attitűdök
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A családi támogatás hálója megtart, fenntart, benn tart vagy behálóz? Dr. Purebl György SE Magatartástudományi Intézet.
Mindennapi veszteségeink
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Érzelmi intelligencia
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Személyközpontú gondozás
RÁCZ ANDREA DEBRECENI EGYETEM, SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK Hatékonyságmérések a gyermekvédelmi szakellátásban.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Nemi sajátosságok a vállalkozói készségekben
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
ÖNISMERET.
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
A diszfunkcionálisan működő család
A teljesítménymenedzsment stratégiai kérdései
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

Csapatépítés gyakorlata az ontológiai coaching vonatkozásában Life –Ontological- Coach képzés I. félév záródolgozata Csapatépítés gyakorlata az ontológiai coaching vonatkozásában Kuróczi Krisztina 2009.02.07.

Csapat: holonikus rendszer Holon: nyílt, önszabályozó rendszer, egyszerre autonóm egész és függő rész Az egész mindig egy nagyobb teljesség része, míg a rész egy kisebb egésze. (Ami fönt, az lent…) Holonikus csoport szerepei: vezető, tag, multi-tag, kívülálló Ember és környezet: holonikus rendszer („holisztikus” gondolkodásmód a gyógyításban)

Csapat: holonikus rendszer Család: szuper holon, amely 3 holonikus csoportból áll: szülő-holon társ-holon gyerek-holon. Nem a személyeket, hanem a viselkedésmintákat jelentik(pl. gyermeki kreativitás használata problémamegoldáshoz)!

Csapat: holonikus rendszer Család holon személyesebb rendszeres érintkezés kölcsönös bizalom erős viselkedés-befolyásolás erős összetartás gyakori kontroll kisebb mozgástér Munka holon személytelenebb formális kapcsolatok univerzális kölcsönös bizalom gyengébb konformitás lazább szerveződés szabályokon alapuló ellenőrzés nagyobb mozgástér

Csapat: holonikus rendszer Egyensúly: az autonómia és az alkalmazkodási készség egyensúlyban van Krízis, válság: egy holon nem a hierarchiában elfoglalt helyéhez igazítja viselkedését (olyan problémát akar megoldani, amihez nincsenek meg a képességei). Pl.: hibás menedzser a megoldatlan problémákat „karanténolja”, bezárja (rossz otthoni szex: máshol keres örömet). mechanizálódás foka meghaladja a rendszerben betöltött szerepet.

Emberi kapcsolatok dilemmái Empátia Egymásra utaltság elfogadása Szükségletek (sajátomé, környezetemben élőké) felismerése; kifejezése(érzések); kielégítése Mi az, amire a másik „igen”-t mondana? Kompromisszumok keresése az erő alkalmazása helyett (gyereknevelés, kamasz a családban).

Emberi kapcsolatok dilemmái Kinek az értékrendje szerint élünk? Döntéseinket az értékeink irányítják Jutalmazás (motiváció) – büntetés szóbeli erőszak (a bántalmazó és a bántalmazott ontológiája) a „jóság” a személy méltóságának a része és fordítva arányos a büntetettség tényével. a motiváció az elvárt teljesítményhez mért aránya adja a hatékonyságát önértékelés erősítése a gyermekeknél (kommunikáció módja: önbizalmat erősítő, dicsérő, határokat kijelölő, választás képességét fejlesztő)

Coach holon A holonikus rendszerben a „Vezető” mellett áll egy különleges holonikus egység, a coach Cél: hatékonységnövelés a szerveződésen belül az adott hierarchikus szinten Azaz: tudatosság növelése (helyesnek vélt viselkedésmintázatok kiválasztása, előállítása) igények, elvárások felismerése, kielégítésük módja rögzült, de nem adekvát magatartásformák javítása.

Coach holon Módszerek: tudatosság növelése (helyesnek vélt viselkedésmintázatok kiválasztása, előállítása, azaz: helyre kell állítani a felsőbb szintek működési mechanizmusait – rugalmas reziliencia) „a szabadság szubjektív élményének egyre intenzívebbé válása” – ez a cél igények, elvárások felismerése, kielégítésük módja rögzült, de nem adekvát magatartásformák javítása.

Coach holon A coach és a coachee holont alkot ráhangolódás coachee feltérképezése (figyelem, elemzés, visszejelzés, befolyásolás) - Coachee elhelyezése a holonikus rendszerben („kedvenc gondolat”); metaforák használata - az ontológiai szintek konzisztenciájának vizsgálata (illeszkedik-e a személy ontológiája az önmagától és mások által elvárthoz); ellentmondások keresése, kompetenciák felmérése (360˚ fokos felmérés, feedback funkciója)

Coach holon tanácsadás autonómia és kooperáció egyensúlyba hozása kreatív destrukció paradoxtechnikák a válság megoldása maga is egy nehézség (rombolás – építés). Holonikus mesteriskola: az én vezérelt állapot kialakítása. Cselekedeteket a vágyott jövő határozza meg. („Titok” módszer, agykontroll, stb. – vizualizáció.)

Csapatban Holonok együttműködése: adott halmazuk közös (mindenki számára elfogadható) tervet dolgoz ki, majd azt végrehajtja. Holonikus egységek kialakulása - egymás jelenlétének felismerése - célok elérése hatékonyabb együttműködéssel.

Csapatban Kísérletek: az egyéni teljesítmény változása mások hatására csoporton belüli viselkedés csoportok közötti kapcsolatok, viselkedésminták Versengés és együttműködés fogolydilemma – nem szabad elsőként versengeni

Csapatban Az egyén szerepe a csapatban Csapatépítés (célok, kapcsolatok, a feladathoz való hozzáállás, reagálás a külső hatásokra) A düh negatív (kezelendő) és pozitív vonatkozásai (tudatosan használt eszköz) Vödrök – visszahúzó erők és léggömbök – segítő erők