Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Szakterületi trendek, kilátások, jellemző foglalkozások és munkaerő- piaci igények Dzubay László Május 03. Pécs.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Munkanélküliség.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet Az inaktívak és aktívak létszámának előrejelzése ágazati és foglalkozási.
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.2. Intézkedés Kutatási alkomponens zárókonferencia Demográfiai alapú prognózis a munkaerő-piaci kínálat alakulására.
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Modell program a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására Dunaújvárosban TÁMOP / Kedvezményezett:
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
Az osztrák-magyar határtérség demográfiája és tudástőkéje
Nyugdíjrendszer átalakítása?
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolása __________________________ Kámán István.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése HEFOP 1.2. Intézkedés Kutatási Alkomponens ZÁRÓKONFERENCIA Budapest, március Javaslat a megalapozottabb.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Munkaerő-piaci helyzetkép a Lenti kistérségben. A népesség csoportosítása gazdasági aktivitás, foglalkoztatás és munkanélküliség szerint Népesség Munkaképes.
Dávid János: A munkaerő szakmaszerkezetének keresleti előrejelzése, a munkaerő-kereslet és –kínálat egybevetése Hozzászóló: Varga Júlia Budapesti Corvinus.
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
Mire jók a munkapiaci előrejelzések a világban? Nemzetközi tapasztalatok és tanulságok Gács János, MTA-KTI
Tárgy A foglalkoztatás növekedése hét európai országban A változások értékelése az előrejelzési kockázatok szempontjából Nem célja megmagyarázni,
Heves megye munkaerő-piaci helyzete
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
Cseres-Gergely Zsombor
AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ és HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE
Munkaerő-piaci helyzetkép A munkaerőválság makrogazdasági okai
„Első lépés” a Zemplénben TÁMOP C-09/
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
MAGYARORSZÁG ÉS A BALATONI MEGYÉK GAZDASÁGA ÉS MUNKAERŐPIACI HELYZETE
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
„Út a munkához”program
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat, 2001-2016 Hablicsek László – Kutas János Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Magyarország népességének korpiramisa, 2001, 2021 Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27. Bemondó Minden álláshirdetés tudakolja az iskolai végzettséget és a szakképzettséget A statisztikai rendszerben és a társadalomkutatásban vagy nem kap szerepet vagy a „futottak még” kategóriába tartozik A HEF OP kutatásokban éppen ezért különös hangsúllyal kezeltük a végzettség / képzettség kérdését Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

A szakiskolai végzettségű férfiak aktivitási arányszámai 2001-ben Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

A HEF OP kutatás újdonságai Népesség-előreszámítások kistérségi szintig bezárólag A munkaerőpiac szempontjából különös figyelmet érdemlő résznépességek előreszámítása: romák, fogyatékkal élők Az iskolázottság előrebecslése A szakképzettség előrebecslése A gazdaságilag aktívak / inaktívak demográfiai / iskolázottsági szerkezetének előrebecslése Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Az előrebecslések főbb jellemzői Demográfiai részletezettség: nem, korév / ötéves korcsoport Iskolai végzettség: 8 alatt, 8 osztály, szakiskola, középfok érettségivel, felsőfok, stb. Szakképzettség: 11 szakképzettségi főcsoport / 130 csoport Területi bontás: megyék, régiók Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Az oktatási modell szerkezete Főmodul: végzősök gyűjtése, népesség görgetése Hallgatói modulok iskolatípusonként, tagozatonként: Belépők, évismétlők, tanulók évfolyamonként, végzők Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Várható élettartam 30 éves korban - férfiak Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Előrebecslés az oktatási modell alapján I. Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Előrebecslés az oktatási modell alapján II. Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Hogyan hat ki a foglalkoztatottságra? Ráta növekedése: növekvő számláló vagy csökkenő nevező Tételezzük fel, hogy a munkahelyek száma és összetétele állandó a 2001. évi szinten, tegyük ehhez hozzá a 2021-re előrebecsült létszámokat! Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

A népességváltozások hatása a foglalkozási rátára Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27. A foglalkoztatottak számának változása a munkaerő-mérleg prognózis szerint, 2001-2021 Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27. A munkaerő-mérlegek A népesség „elszámolása” gazdasági aktivitás / inaktivitás szerint Hatósági adatok alapján, forráskritikával Foglalkoztatottak számának újrabecslése: kettős státuszúak Aktivitás / inaktivitás előrebecslése demográfiai / iskolázottsági szerkezetben Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

A munkaerő-mérlegek szerkezete Népesség Gazdaságilag aktív: foglalkoztatott, regisztrált álláskereső Kettős státuszú: foglalkoztatott tanuló, gyermeknevelő, nyugdíjas Gazdaságilag nem aktívak: tanuló, gyermeknevelő, nyugdíjas, eltartott Nyugdíjas: öregségi, rokkantsági, járadékos Mindez férfi-nő, ötéves korcsoport, 7 iskolai végzettség szerinti bontásban Megyékre és régiókra Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27. Mérleg-prognózis Népességi, iskolázottsági előreszámítás keretében Hipotézisek a gazdasági aktivitásra / inaktivitásra: Nyugdíjkorhatár emelkedése 65 évre Iskolai végzettségi szintek közötti különbség-csökkenés Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Dél-Dunántúl munkaerő-mérlege I. Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Dél-Dunántúl munkaerő-mérlege II. Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Dél-Dunántúl munkaerő-mérlege III. Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Dél-Dunántúl munkaerő-mérlege IV. Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Dél-Dunántúl munkaerő-mérlege V. Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Dél-Dunántúl munkaerő-mérlege VI. Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Dél-Dunántúl munkaerő-mérlege VII. Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Dél-Dunántúl munkaerő-mérlege VIII. Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Dél-Dunántúl munkaerő-mérlege IX. Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.

Dél-Dunántúl munkaerő-mérlege X. Munkaerőpiaci kutatások konferencia, 2008. március 27.