IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

A munkaerőhiány és szakképzés, pályaorientáció
A munkaerő keresleti előrejelzés... és a kínálat alakulása, ha a folyamatok nem változnak? Dávid János 3K Consens Iroda 2008 március.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
III. A munkaerő kereslet szerkezetének várható változásai ( )
Rövidtávú munkaerő-piaci előrejelzés 2013 Összefoglaló Sajtótájékoztató Nemzetgazdasági Minisztérium, Budapest V. ker. Kálmán Imre út 2., január.
Vállalati adatfelvételek és munkaerő-piaci előrejelzések: tapasztalatok és dilemmák TÁMOP / Tóth István János (MTA KRTK KTI) Munkaerő-piaci.
Sarkadi Zsolt, Sz-Sz-B Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai szerepvállalás a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájában.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK augusztus 26.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Diplomás pályakezdők a versenyszektorban Tóth István János * - Várhalmi Zoltán + „Felsoktatás és foglalkoztathatóság” Műhelykonferencia a Budapesti.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
Regionális gazdaságtan 4.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
GKI Zrt., A humántőke kezelése a kétszázaknál Budapest, október 10. A hazai tudástőke megtartatása FIGYELŐ TOP200 Konferencia Dr. Adler.
Statisztikai információ Készítette: Győre Viktória.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
A makrgazdasági munkakínálat:
A munkaerő struktúra alakulása 2015-ig Készítette: Nagy Viktória.
Gazdálkodási ismeretek 11. osztály
A területi árszínvonal különbségei, különös tekintettel a városi és falusi árszínvonalak számíthatóságára Dusek Tamás Széchenyi István Egyetem, Győr Gödöllő,
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Munkanélküliség.
EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS A TURISZTIKAI VÁLLALATOKBAN
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Széchenyi István Egyetem, Győr
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
A foglalkoztatás-szerkezet előrejelzése Magyarországon
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Munkaerőhiány és szakképzés, pályaorientáció. A 3K Consens Iroda a GKI -val együttműködésben kidolgozta a munkaerőpiaci kereslet számítás módszerét, és.
Dávid János 3K Consens Iroda A kékgalléros szakmák tartalmi követelményeinek változásai, a felnőttképzés előtt álló feladatok.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Munkaerőpiaci számítások szeminárium
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Turizmus gazdaságtan 3..
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Mintavételes Eljárások.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Kutatási alkomponens Összegzés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Visegrád,
Előrejelzés Összeállította: Sójáné Dux Ágnes. Előrejelzés Az időbeli folyamatok elemzésének segítségével lehetőség nyílik a korábban láthatatlan trendek.
1 Javuló várakozások – tovább bővülő foglalkoztatás Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Munkapiaci előrejelzés és web-alapú információs rendszer TÁMOP / kiemelt projekt NFSZ megyei igazgatói értekezlet 2012 július 19. Cseres-Gergely.
Dávid János: A munkaerő szakmaszerkezetének keresleti előrejelzése, a munkaerő-kereslet és –kínálat egybevetése Hozzászóló: Varga Júlia Budapesti Corvinus.
Tárgy A foglalkoztatás növekedése hét európai országban A változások értékelése az előrejelzési kockázatok szempontjából Nem célja megmagyarázni,
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Előrejelzés-tervezés-indikátorok
Diplomás pályakezdők és felsőoktatási intézmények vállalati szemszögből – 2008 Várható munkaerő-kereslet magyarországi cég körében végzett felmérés.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
Cseres-Gergely Zsombor
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Vállalati háttérfelmérés eredményeinek összefoglalása
Munkagazdaságtani feladatok
TOP SF Munkaerő-piaci és foglalkoztatási helyzetkép Székesfehérváron Mahler Balázs Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat.
Munkagazdaságtani feladatok 4
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
Munkagazdaságtani feladatok
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Munkagazdaságtani feladatok
Előadás másolata:

IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007

Kiindulás, új megközelítés  Nem jártunk sikerrel, amikor a vállalkozóktól próbáltuk megtudni, hogy …. … az egyes szakmákban mennyi munkaerőre lesz szükségük 3, 6, 10 év múlva  Új megközelítés: munkaszervezési és/illetve technológiai folyamatok határozzák meg a szakmaszerkezetet : azok „lenyomatai”

A munkaszervezési és technológiai folyamatok  Meghatározzák a működtetésükhöz szükséges szakértelmeket és azok mennyiségét (E területeken lassabban mennek végbe változások, ezért ezek megfigyelhetők mérhetők)  Tehát a mindenkor empirikusan tapasztalható munkamegosztás, a tapasztalt szakmaszerkezet az alkalmazott technológiák lenyomatai.  Ebből következik, hogy a foglalkoztatóknál fölmért szakmaszerkezetek- a jelenlegi munkaerő igényeket tükrözik, amelyből – a jövőbeli változások becslésével – már ki lehet számítani a jövőbeli igényeket  A meghatározó változások:

A jövőbeli változások területei  Demográfiai : végleg kilépnek a munkaerőpiacról  Konjunkturális: elbocsátásokat illetve a korábbinál nagyobb igényt eredményeznek  Belső szakmaszerkezeti: az alkalmazott technológiai, munkaszervezeti folyamatokban végbemenő változások egyes szakmákból több, más szakmákból kevesebbet igényelnek, azaz a jövőben megváltozik a szakmaszerkezeti struktúra

A számítás alapja : a szakmaszerkezeti –modellek Amit figyelembe kellett venni:  Az egyes ágazatok más- más technológiákat illetve munkaszervezési megoldásokat alkalmaznak  Egy- egy ágazaton belül a különböző mérethez eltérő technológiák. munkaszervezési megoldások tapadnak. Ezért „szakmaszerkezeti lenyomataik is eltérőek.  21 ágazatban, 5 méretkategória elkülönítésével 105 szakmaszerkezeti modellhez jutunk.

Az empirikus adatfelvétel  A foglalkoztatók – telephelyeire – reprezentatív minta – ágazat és méret szempontjából  személyes megkérdezésen alapuló felvétel a fölkeresett foglalkoztatók által alkalmazottak szakmacsoportjaiban dolgozók számáról ( szakmacsoportok: FEOR-OKJ egyeztetésével)  A felvételben 196 szakma csoportba soroltuk a foglalkoztatottakat  Ellenőrző vizsgálat: a foglalkoztató területi elhelyezkedése befolyásolja e a szakmaszerkezetet? A válasz: NEM

A szakmaszerkezeti modellek létrehozása  A 6000 egyedi szakmaszerkezeti felvételt 105 csoportba soroltuk és csoport átlagolással létrehoztuk az egy-egy ágazatra és méret kategóriára jellemző szakmaszerkezeti modellt  Egy –egy modell azt „mondja meg” hogy az adott ágazatban és méret kategórában a dolgozók hány százaléka ……..közgazdász, lakatos, gép-és berendezés kezelő, vagy….. Stb.

A jelenlegi szakmaszerkezet számszerűsítése  A KSH 2005 évre, a teljes foglalkoztatói körre vonatkozó, telephelyi adatbázisából elkészítettük a tényleges létszámadatokat  21 ágazatra  5 mértekategóriára  19 megyére 7 régióra  A tényleges létszámadatok és a szakmaszerkezeti modellek szorzatai eredményeképpen jutottunk a jelenlegi szakmaszerkezetet tükröző adatokhoz

A foglalkoztatási-szakmaszerkezet számszerűsítése 2.  A 21 (x 5) szakmaszerkezeti struktúrát a szakmák azonossága alapján egymásba toltuk, mert  a különböző ágazatokban sok azonos szakma van  De az ágazat specifikus szakmákat ( az OKJ szakmacsoportjai figyelembevételével ) megőriztük  Az 5 méret-kategóriát mindvégig megőriztük  Létrejött a jelenlegi –számszerűsített, teljes körű szakmaszerkezet  Ez már alkalmas arra, hogy a jövőbeli változásokat rávetítsük

A változások, jövőbeli kereslet mennyisége  Demográfiai változások: a munkaerőpiacról kilépőket évről évre- a megfelelő szakmaszerkezetben pótolni szükséges  Kérdés: szakmacsoportonként hány főre lesz szükség?  A konjunktúra számítás egyes ágazatokban a növekedést, más ágazatokban csökkenést okoz, amely különböző mértékben hat az egyes szakmák iránti keresletre  Kérdés: az egyes szakmacsoportokban mennyi lesz a kereslet konjunktúrából adódó növekedése, vagy csökkenése?

A változások, jövőbeli kereslet mennyisége  A munkaszervezeteken belüli szakmaszerkezeti változások hatása az egyes szakmák iránit keresletre ? Ennek megállapítására kérdőíves szakértői adatfelvételt készítettünk, ágazationként. Az így nyert mértéket vettük figyelembe az előrejelzésnél.  A jövőbeli keresletet alakító három komponens egyedi mutatóit egyesítve vetítettük a jelenlegi szakmaszerkezeti struktúrára  Az eredmény : a 2015-re becsült munkaerő kereslet 196 szakmára, illetve szakmacsoportra  Az évenkénti keresletet „visszaosztással” állapítottuk meg

A becslési eljárással megállapított évenkénti kereslet  Elkészült megyei bontásban  Bármely – ennél szűkebb -, de még munkaerőpiaci értelemben értelmes területi egységre elkészíthető Ehhez azonban a jelenlegi modellek felhasználásával – a térségi ágazati tevékenység szerkezet ismeretében – a modellek pontosításra van szükség