A gazdaság összefog Az RFKB működése, a képzési szerkezet átalakítása érdekében elvégzett feladatai Dr. Fischer Sándor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A szakképzett és szervezett munkavállalókért” Liga Szakszervezetek regionális tanfolyamsorozata
Advertisements

STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Versenyképes gazdaság Versenyképes szakképzés
Marcali Szakképző Iskola Pályaválasztás / Tel: 85/ , 85/
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
2014. július 3.1 ALTERNATÍV SZAKKÉPZÉS Énekes Rita vezető főtanácsos SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Árpád Szakképző Iskola és Kollégium
A STRATOSZ, ÉVI SZAKKÉPZÉSI FELADATAINAK ÁTTEKINTÉSE, SZERVEZÉSI-, ÉS FELADAT-STRUKTÚRA Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A szakképzési megállapodás és a szakmaszerkezeti döntés Helyszín dátum Nemzeti Fejlesztési.
A kutatási téma háttere
Dél-dunántúli régió Szakképzési Konferencia Pécs, június 26. A régió munkaerő-piaci helyzete és kapcsolata a szakképzéssel.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A kamara szerepe a duális szakképzésben március 01.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
1 A Regionális Konzorciumi Tanács döntés-előkészítő tevékenysége Erdeiné Horváth Klára regionális szakképzési koordinátor VMKIK Nagykanizsa, július.
A kamarák szerepe a felnőttképzésben
Keresletvezérelt szakképzés
TÁMOP / „Négy kistérség egy projekt” Marcali,
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
1 Az RFKB működésének tapasztalatai Németh Zsolt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési vezető Miskolc, július 15.
Észak-alföldi Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Szűcsné Szabó Katalin Régiós kamarai koordinátor RFKB projekt
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ KUTASOKRÓL ÉS ESZMECSERÉKRŐL Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum Gödöllő,
Az RFKB szerepe a szakképzésben Bihall Tamás Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnök Észak-magyarországi RFKB társelnök Balassagyarmat,
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés – szervezési Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
Évindító Informatikai Szakképzési Fórum
A szakképzés helyzete Magyarországon
Régió gazdasági kilátásai, szakember igény, szakképzés
Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Nagyatádi Szakképző Iskolája
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
„A jól képzett szakemberekért.”
A Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok és a TISZK rendszer Dr. Szilágyi János képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
Átalakul a szakképző intézmények fenntartása
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
2008. június 12. MÁV Baross Gábor Oktatási Központ.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Új esély: szak- és felnőttképzés a határ mentén Aktuális szakképzés - szervezési feladatok a törvényi változások és a TÁMOP3.2.2 kapcsán Környei László.
Duális szakképzés Együttműködési lehetőségek a Nyíregyházi Szakképzési Centrummal Nyíregyháza, március 01.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
Bihall Tamás Észak- magyarországi Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság társelnöke Salgótarján, június 24.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Szakmai vizsgáztatás Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes március 27.
A gyakorlatorientált szakképzés és a magyar kamarai rendszer szeptember 10. Dr. Szilágyi János.
A felnőttképzés Hajdú- Bihar megyében Dr. Erdei Gábor Dr. Teperics Károly
Szakképzési körkép 2016 A jármű és fémipari szakmacsoport Fóruma.
Szakképzés a régióban Dr. Medvegy Tilda igazgató Oktatási Hivatal Nyugat- dunántúli Regionális Igazgatóság 9024 Győr, Bem t. 15.  (96) fax: (96)
Hiányszakmákat tanuló végzős szakiskolások Mártonfi György Budapest november 5.
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
MAGYAR AGRÁRKAMARA Dr. Laczkó András „A kompetencia alapú moduláris szerkezetű új agrár szakmastruktúra bevezetésének elősegítéséhez és meggyorsításához.
A Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájának tapasztalatai Dr. Szilágyi János képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
MFKB Roadshow Változások a szakképzésben – Gondoljuk újra együtt Csongrád megye szakképzés fejlesztési koncepcióját október 10. Előadó: Dr. Kőkuti.
Készült a KEMKIK és DKIK által rendezett Szakképzési Fórumra Dunaújváros, El ő adó: Juhász József RFKB társelnök,
AUTÓS VILÁG ÉBREDJ FEL AVAGY EGY ÚJ SZAKMA SZÜLETÉSE!
az oktatásban, képzésben és az új partnerségi projekt
A legnehezebben betölthető munkakörök Magyarországon:
Szakképzési centrumok
Szakmai nap Észak- alföldi Régió Kisvárda, november 24.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
PÁLYAVÁLASZTÁS? SZAKMAVÁLASZTÁS?
Előadás másolata:

A gazdaság összefog Az RFKB működése, a képzési szerkezet átalakítása érdekében elvégzett feladatai Dr. Fischer Sándor

Alapvető problémák a magyar szakképzésben A gazdaság igényei korlátozottan jutnak érvényre a képzési struktúrában, tartalomban A csökkenő létszámú szakmunkásképzés feszültséget teremt a munkaerőpiacon A szakképzés-szerkezet és foglalkoztatási struktúra jelentős eltéréseket mutat Kontraszelekcióból fakadóan nagy a lemorzsolódás Gyakorlati képzés több mint felét az iskolák folytatják A szakmunkás lét presztízse alacsony Elaprózódott, finanszírozhatatlan intézményhálózat

A szakképzés fejlesztésének folyamata Fejleszteni kell a szakmai érdekegyeztetés rendszerét. Országos, regionális és helyi szinten biztosítani kell a gazdasági kamarák, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek, valamint a szakképzésben érdekelt partnerek részvételét a döntések előkészítésében, végrehajtásában és a végrehajtás ellenőrzésében. A regionális tervezés erősítésével vizsgálni kell az iskolai rendszerű képzésben oktatott szakképesítések körét. A gazdálkodó szervezetek bevonásával meg kell tenni a szükséges intézkedéseket a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő beiskolázásra.

Regionális fejlesztési és képzési bizottság A gazdasági szférát képviselő tagjai: 9 munkaadói, 6 munkavállalói érdekképviselet Magyar Agrárkamara, Kereskedelmi és Iparkamara A regionális szakképzési koordináció színtere, érdekegyeztetés Az iskolarendszerű szakképzés képzési kapacitásainak megrendelője Projekteket generál és forrást biztosít (decentralizált alap)

Regionális fejlesztési és képzési bizottság Kidolgozza a régió iskolai rendszerű szakképzés fejlesztésének irányát Közreműködik az iskolai rendszerű szakképzés, az iskolarendszeren kívüli szakképzés, a közoktatásban és a felsőoktatásban folyó szakképzés összhangjának megteremtésében Meghatározza a szakképzés fejlesztési irányait és beiskolázási arányait a régióban Részt vesz az iskolai rendszerű szakképzés fejlesztésével összefüggő pályázatok, fejlesztési programok elkészítésében, lebonyolításában

RFKB érdekképviseletek, feladatok Humánkapacitás, hálózatszerű működés kiépítése: 420 szakember közreműködése, foglakoztatása Felmérés elkészítése: 12 800 interjú Regionális konzultációs fórumok szervezése: 196 fórum szervezése Képzési beiskolázási szerkezetre javaslat leadása: 173 kistérségre, 257 iskolai szakmában

RFKB feladatok, felmérés Felmérés: összesen 12 800 céginterjú 16 szervezet x 700 céginterjú = 11 200 interjú Munkavállalók: MKIK GVI zártlista alapján Munkaadók MKIK 1600 céginterjú

A szakiskolában tanulók várható létszáma 2015-ig, régiónként (fő)

A szakiskolában tanulók várható aránya 2015-ig, régiónként (%)

Koncepcionális kérdések Képzési beiskolázási szerkezet: 2-3 éves szakképzés fejlesztési, struktúra átalakítási terv Körültekintő, sokszereplős, önfejlesztő érdekegyeztetési rendszer A fő cél egy reális, empirikus és komoly elemzéseken, tapasztalatokon nyugvó szakképzési tükör tartása A legnagyobb feszültségpontokra célszerű koncentrálni és ennek alapján egy beavatkozási tervet, struktúraváltási programot elfogadtatni az iskolafenntartó önkormányzatokkal Különös figyelem a kritikus szakmákra, illetve a TISZK rendszerre

Munkamódszer I. Konzervatív, puha eszközök alkalmazása: kritikus szakmák köre Csak ott avatkozzunk be, ahol biztosak vagyunk és elegendő információ áll rendelkezésre Nem érdekképviseleti, hanem szakmai szempontok az elsődlegesek A szakképző iskolák részéről feszült várakozás, az iskolafenntartók részéről pedig óvatos fenntartás érezhető Konkrét cél: javaslattétel a regionális képzési beiskolázási szerkezetre a 2009/2010-es tanévre a szakképző évfolyamokon

Munkamódszer II. Első körben a GVI felmérés alapján a 257 szakma bekategorizálása Második körben a besorolások megvitatása és korrigálása, majd régiónként a véglegesítés elkészítése Harmadik körben a TISZK-ekben, társulásoknál, társaságoknál oktatott szakmák beiskolázási keretszámainak meghatározása Regionális Konzorciumi Tanács vitája RFKB elé terjesztés előtt önkormányzatokkal egyeztetés, RFKB elemző bizottságaival együttműködés

Munkamódszer III. 2009/2010-ben mennyi szakiskolai tanulót kell beiskolázni szakmánként és régiónként, hogy 2012-ben a gazdaság munkaerő-piaci szükségletei ki legyenek elégítve??? Ki kell emelni a 257 iskolai szakmából a kritikus szakmákat Kritikus szakmák definiálása csoportosítása, kategorizálása: kiemelten támogatott szakmák (hiányszakmák): források itt! támogatott szakmák szakképzési fejlesztési forrás által nem támogatott szakmák nem oktatott szakképesítések Legnagyobb vita a szakképzési fejlesztési forrás által nem támogatott szakmák körében várható TISZK-kek, szakképzés szervezési társulások, társaságok: szakmánként a beiskolázási keretszámok meghatározása; szeptember 1-től kötelező nyilvántartásba vétel

Kiemelten támogatott szakmák Ács, állványozó Ápolási asszisztens Ápoló Autóelektronikai műszerész Automatikai műszerész Autószerelő Bolti eladó Burkoló Cukrász Csecsemő-és gyermekápoló Elektronikai technikus Épület-és építménybádogos Épületgépészeti csőhálózat-és berendezés-szerelő Gépgyártástechnológiai technikus Gépi forgácsoló Géplakatos Hegesztő Húsipari termékgyártó Járműfényező Kertész Kőműves Környezetvédelmi technikus

Kiemelten támogatott szakmák Mezőgazdasági gépüzemeltető, gépkarbantartó Műanyag-feldolgozó Pék Pincér Szabó Szakács Szerkezetlakatos Szerszámkészítő Villanyszerelő

Túltelített szakmák Agrármenedzser asszisztens Agrártechnikus Fa-és bútoripari technikus Fodrász Fogtechnikus Haszongépjármű vezető Informatikus Kereskedelmi ügyintéző Kozmetikus Könnyűipari technikus Külkereskedelmi üzletkötő Lótartó-és tenyésztő Melegüzemi technikus Nyomdaipari technikus Parképítő-és fenntartó technikus Sportedző Sportszervező,-menedzser Szabványügyi menedzser Személyes ügyfélszolgálati asszisztens Távközlési technikus Tejtermékgyártó Textilműves Újságíró, konferanszié Üzleti szakügyintéző Vállalkozási ügyintéző

Alacsony létszámú, illetve kihaló szakmákra országos beiskolázás alkalmazott fotográfus artista díszműkovács egyházzenész fegyverműszerész hajózási technikus hangszerkészítő-és javító kádár, bognár kályhás kishajóépítő,-karbantartó légiutas-kísérő órás ortopédiai eszközkészítő radiográfus repülőgépműszerész repülőgépsárkány-szerelő repülőgép-szerelő vésnök

Fentiek alapján az OH elkészítette az indítható osztályok számát TISZK-enként Az előző felsorolásokban nem szereplő szakképesítések támogatott vagy nem oktatott szakképesítések Hiányszakmákban több osztály indításának engedélyezése Támogatott szakmákban a korábbi osztályok számának megtartása Túltelített szakmákban az induló osztályok korlátozása (pl.: 1 TISZK 1 fodrász osztályt indíthat) Alacsony létszámú, vagy kihaló szakmák esetén országos beiskolázást javasoltunk

Jövőbeni feladatok és lehetőségek Gyermekbetegségek kiküszöbölése, önfejlesztő rendszer Az alulról szerveződés erősítése, regionalitás ösztönzése A közös célok, munkamegosztás és a bizalomépítés kevesebb energiát fog elvonni Szervezetek közti egyenszilárdság megteremtése A szakmai szempontok előtérbe kerülése az érdekképviseleti típusú munkastílussal szemben

Jövőbeni változtatások, finomítások Felmérés: kritikus szakmákra, ágazatokra fókuszálás Mintavétel módszereinek átgondolása Regionális szinten történjen a felmérésben résztvevő cégek elosztása Kérdőív finomhangolása A felmérésben és a hálózatépítésben közreműködők tovább foglalkoztatása Szakmai ágazati szervezetek bevonása

Köszönöm a figyelmet!