Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Nyugdíjasok levele Orbán Viktortól Korózs Lajos Elnökségi tag.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
A nyugdíjrendszer átalakításának aktualitásai
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Rugalmas nyugdíjkorhatár tervezése
A nők 40 éves nyugdíjazásáról… • A nők kedvezményes nyugdíjazásával foglalkozó új szabályok szerint az a nő, aki kereső tevékenységgel és a gyermekneveléssel.
Foglalkoztatói nyugdíj
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Martin József Péter A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
Néhány szempont a panelvitához Könyvbemutató: Non-Financial Defined Contribution Schemes: The New Revolution for Reforming National Pension Schemes? Budapest,
Romhányi Balázs Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezető igazgatója.
„Nyugdíjrendszerváltás 2010” avagy jogfosztás a nép nevében Szikra Dorottya, ELTE TÁTK Lakner Zoltán, ELTE TÁTK.
Nyugdíjmérleg Készítette: Korózs Lajos.
A gondoskodás területei Mit tehet a munkáltató és mit a munkavállaló?
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.
Demográfia és nyugdíjrendszer, Simonovits András MTA KRTK KTI, BME MI, CEU, DE.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
GAZDASÁGPOLITIKA VII. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE MÁRCIUS 27.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Segélyezési rendszer átalakítása
Összehasonlító gazdaságtan
Demográfia és nyugdíjrendszer hozzászólás Holtzer Péter TÁRKI-Unicredit Társadalmi Jelentés Demográfia vita szeptember 19.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
Nyugdíjreform folyt. köv.? Pension Reform To Be Continued? Bodor András Pénzügyi Csúcstalálkozó II. / Financial Summit II. - Budapest, szeptember.
QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltatás Több mint béren kívüli juttatás - egy hatékony eszköz az egyéni és a szervezeti célok összehangolásához 2011.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Klub Mi lesz a megtakarításainkkal ? április 14. Jaksity György Concorde Kovács Zsolt ING Szalay-Berzeviczy Attila BÉT, HVB Bank.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
KORÓZS LAJOS ÁLLAMTITKÁR SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM A Nyugdíjasokat érintő kérdésekről (2009)
Nyugdíjrendszer átalakítása?
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Államháztartási alapismeretek
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
SIKERES PIACRA LÉPÉS SVÁJCBAN szeptember A svájci társadalombiztosítási rendszer fő pillérei.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Életbiztosítási kalkulus (I.)  Alapfogalmak:  Halálozási valószínűség (q x ): annak valószínűsége, hogy egy x éves ember nem éli meg x+1-ik életévét.
Magán-nyugdíjpénztárak: álom és valóság Kun János PhD SZEF április 23.
Nyugdíjzsákutca! Simonovits András április.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Nyugdíjreformok Magyarországon: kihívások és válaszok
Főnix – me Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében EFOP
Kérdések a nyugdíjrendszer körül – második nyugdíjreform?
Előadás másolata:

Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel Bartha Attila (Kopint-Tárki, kutatási igazgató) A NYUGDÍJRENDSZER JÖVŐJE Budapest, 2010. december 14.

A nyugdíjrendszerrel szemben támasztható közgazdasági és gazdaságpolitikai elvárások A munkában eltöltött élet keresetének megfelelő pótlása időskorban Védelem az időskori végletes szegénységtől Hosszú távon fenntartható, aktuálpolitikai preferenciáktól mentes nyugdíjrendszer kialakítása és fenntartása

A mai magyar nyugdíjrendszer néhány főbb jellemzője A nyugdíjrendszer egyenlegének és finanszírozásának külső tényezői: a munkaerőpiac elhagyásának átlagos életkora (58 év) a járulékfizetési fegyelem (javulóban, 80% körül) a korfüggőség (30-35% között) A növekvő hiány a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben keletkezik A nyugdíjak alakulásának politikai ciklikussága A nyugdíjrendszer belső igazságtalansága csökkent (szerencsés vs. peches generációk, 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémium, de pl. a nyugdíj/bér helyettesítési arány mindenkire azonos) Hosszú távon fenntartható, aktuálpolitikai preferenciáktól mentes nyugdíjrendszer kialakítása és fenntartása: az elöregedés, a korfüggőség és a gazdasági függőség gyorsuló növekedése Változatlan nyugdíjszabályok mellett a most a GDP arányában 10,4%-os kiadási arány 2020-ra 12,5%-ra, 2040-re pedig 16% fölé emelkedhet (optimista, átlagosan 3,5%-os éves gazdasági növekedést feltételezve)

A mai magyar nyugdíjrendszer kritikus tényezői A nyugdíjrendszer függése a rövid távú politikai döntéshozataltól: szabályozásának számtalan paramétere könnyen és tetszés szerint módosítható (és módosul is az aktuálpolitikai döntéshozatali preferenciák fényében) az, hogy mi minősül szolgálati évnek, mi a nettó kereset, mint a kezdő nyugdíj kiszámításának alapja, mi a nyugdíjak indexálásának szabálya A nettó rejtett kötelezettségvállalás (implicit adósság) alakulása Alacsony foglalkoztatás, szűk járulékfizetői kör Torz ösztönzők korai nyugdíjba vonulás a nyugdíj melletti munkavégzés adóztatása

Lehetséges elmozdulások Csak olyan sarokszámokat járulék-mérték, nyugdíjkorhatár, járadék-megállapítási szabályok és indexszabály érintő változtatások fogadhatók el, amelyek a rejtett hiányt csökkentik A kötelező nyugdíjkorhatár emelkedése legalább részben, 5 évenként rendszeresen felülvizsgálva követi a 60 éves korban várható átlagos élettartam növekedését Elkerülhetetlennek látszik az állami alapnyugdíj bevezetése, nyíltan beismerve a most is létező rejtett (segély típusú) konstrukciókat. Dilemma: a végletes időskori szegénység elkerülése vs. a közteherviselést elkerülő magatartás jutalmazása. Célszerű az állami alapnyugdíjat viszonylag alacsonyan, a mindenkori nettó átlagjövedelem 30-40%-a körüli szinten megállapítani. A korhatár alatti, nem öregségi nyugdíjasok ellátása (amelyek valójában szociális ellátások) finanszírozása nem a TB Nyugdíjalapból, hanem az általános adóbevételekből A nyugdíjbefizetések (járulékok) és kifizetések (járandóságok) közötti viszonyt nyilvánossága Áttérés: valamelyik olyan rendszerre áttérni, amely a demográfiai, munkaerőpiaci és a gazdasági változásokhoz automatikusan alkalmazkodik, és figyelembe veszi a hosszútávú pénzügyi fenntarthatóság, valamint a munkaerőpiacon maradásra történő ösztönzés szempontjait is. a névleges egyéni számlás nyugdíjrendszer (például Svédországban) a Németországban – amúgy a magyarhoz sok tekintetben igen hasonló hagyományos felosztó-kirovó típusú TB-nyugdíjrendszerben bevezetett pontrendszer.

Köszönöm a figyelmet!