Szövegszerkesztés okosan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BPS Web 2.0 Felhasználói kézikönyv. A szerkesztő főoldala A bejelentkezett felhasználóA szerkesztő főmenürendszere Stílusformázások Nyelv- és nézetváltás.
Advertisements

Szövegszerkesztési alapismeretek
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Word 2007.
PowerPoint program A PowerPoint programot nyissuk meg a Start menüből.
Nagyméretű dokumentumok hivatkozásai
Operációs rendszerek Beállítások.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Bevezető a tartalomjegyzékek használatába j majd a tanfolyam elindításához nyomja le az F5 billentyűt, vagy kattintson a Diavetítés > Az elejétől gombra.
Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Bp. Rákospatak utca 101.
Táblázat kezelő programok
Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Szövegszerkesztési szabályok
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
Dokumentum.
Szöveg egységei, gépelés
A szövegszerkesztő jellemzői
TARTALOMJEGYZÉK LÉTREHOZÁSA
Tartalomjegyzék és tárgymutató
Szövegszerkesztés.
Táblázatkezelés Az Excel.
A szövegszerkesztés alapjai
Táblázat módosítása.
Salamon Róza felkészítő tanár
Bekezdésformázás Nevem: Berkes András Speciális kategória
Bekezdésformázás Fűrész Attila Salamon Róza (felkészítő tanár) 8.A
Ismerkedés a szövegszerkesztéssel
Microsoft Excel Általános ismeretek.
Microsoft Access Vezérlőelemek.
A szövegszerkesztés alapjai
Körlevél.
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
Prezentáció a prezentációról
Körlevél.
DOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE WORD 2007 SZÖVEGSZERKESZTŐVEL II. rész.
Hardver ismeretek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A billentyűzet és a pendrive.
Microsoft Word Oberhuber Balázs.
Egy szövegszerkesztő legegyszerűbb szolgáltatásai
SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK Formázások összefoglalás
Az NVU webszerkesztő program
Turócziné Kiscsatári Nóra
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Táblázatok.
Készítette: Kiscsatári Nóra
Szöveg bevitele, kijelölések, szövegrészek mozgatása, másolása
SZÖVEGSZERKESZTÉS III. ~ KARAKTERFORMÁZÁS ~
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 HasábokHasábok.
Dokumentum formázása.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 A munka véglegesítése, nyomtatás.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
8. osztály Beszúrás. Töréspont  Kurzor elhelyezése.  Beszúrás menü, töréspont parancs.  Vagy CTRL + ENTER.  Oldaltörés.
SZÖVEGSZERKESZTÉS IV. ~ BEKEZDÉSFORMÁZÁS ~
Szövegszerkesztés.
SZÖVEGSZERKESZTÉS II. SZÖVEGSZERKESZTÉS LÉPÉSEI
Bekezdések formázása 2..
Másolás és automatikus kitöltés
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
Szövegszerkesztés összefoglalás.
Szövegszerkesztési alapfogalmak
Microsoft Word.
Számítógépes ismeretek
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Táblázatkezelés Az Excel.
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
50 időt megtakarító Outlook-billentyűparancs
Előadás másolata:

Szövegszerkesztés okosan Czinege Zoltán okl. gépészmérnök czinege@energia.bme.hu

Miről is lesz szó? Stílusok és formázás Automatikus tartalomjegyzék Képaláírások Kereszthivatkozások Szerkesztési trükkök Makrók egyszerűen

Stílusok használatának szükségessége A stílus egy adott szövegrész összes formázási paraméterét leíró olyan előre definiált, vagy a felhasználó által létrehozott formátum halmaz, amely használatával meggyorsítja és megkönnyíti a szöveg szerkesztését, és lehetővé teszi az automatikus tartalomjegyzék, ábrajegy-zék stb. létrehozását. Fontosabb stílusok Normál, Címsor, Alcím, Képaláírás, TJ, Felsorolás, egyéni

Stílusok kezelése Egyszer beállított stílussal bármikor azonos formátumra hozható egy kérdé-ses szövegrész. A használhatóságot segíti a Megjelenítés opciónál az Elérhető stílusok, illetve az Egyéni beállítás alkalmazása. Kijelölt szövegrész formázásakor az in-dexelés, görög karakterek formázása elvész, míg a kurzor letételével az adott bekezdés formázásával ezek megmarad-nak.

Tartalomjegyzék létrehozása A Beszúrás menü alatt, HivatkozásTartalomjegyzék pont, ami a szövegben alkalmazott Címsorok, és az Alcím használatát ajánlja fel. Melyik Címsor? Milyen szinten? TJ mezők szerint

Képaláírások használata 1. Egy műszaki szövegben számos ábra és táblázat, illetve képlet fordul elő. Ezeket sorszámozni kell, és a szövegben lévő utalásoknál hivatkozni kell rájuk. A Word képes automatikusan sorszámozni ezeket, és bármilyen változás esetén frissíteni a sorszámozást. Ehhez vagy a Beszúrás menüből, vagy jobb egér gombbal hívható a Képaláírás parancs.

Képaláírások használata 2. Megjelenítendő szöveg Feliratszöveg Elhelyezkedés Ha nem akarjuk látni Új típus létrehozása Táblázat felirata általában az egység felett, míg az ábrák felirata alattuk helyezkedik el.

Képaláírások használata 3. A magyar nyelv sajátosságából eredően az ábrák sor-számozásánál praktikus létrehozni egy új feliratot, ami lehet egyszerűen csak „á”, de lehet „ábr” is. Erre azért van szükség, mert a kereszthivatkozás létrehozásakor a szövegben pl: 5. ábra szöveg jelenik meg, így az 5. ábrán szöveg nem gépelhető, illetve az a frissítés során vissza-áll az eredeti szövegre. Az irodalomhivatkozás hasonló módon kereszthivat-kozható, de ott a Word verziószámától függő módosítá-sokat kell végrehajtani.

Kereszthivatkozás létrehozása 1. A kereszthivatkozás használatával el-kerülhető pl: egy 40-50 ábrát tartal-mazó dokumentumban az ábrák stb. újraszámozása, egy új ábra, vagy táb-lázat beszúrásakor. A Word korábbi verziói eltérő menü-szerkezettel rendelkeznek, de a funkció azonos.

Kereszthivatkozás létrehozása 2. A beszúrásnál a kiválasz-tás után figyelembe kell venni, hogy a szövegben általában nincs szükség a teljes ábraszöveg megjele-nítésére, csak a sorszám és a leírás szükséges.

Szerkesztési trükkök 1. Gyakran előfordul, hogy a mértékegységek használatakor a szövegben azok a sorkizárás miatt eltávolodnak a mérőszámtól pl: 50 kW. Ez azon túl, hogy ronda, nehezíti az olvashatóságot is ezért az úgynevezett fix szóközt érdemes ilyenkor használni. A fix szóköz beszúrása a Ctrl+Alt+Space gombok együttes megnyomásával történik. A beszúrt jel nem nyomtatandó, így ha nincs bekapcsolva a „mindent mutat” opció , akkor nem is látszik. Bekapcsolás után a szöveg képe: 50°kW.

Szerkesztési trükkök 2. Másik hasonló probléma a nem ismert szavak elvá-lasztása, amire automatikusan a Word nem képes. Ilyenkor az elválasztási hely beszúrása alkalmazható, amit a Ctrl+kötőjel gombok együttes megnyomásával lehet elérni. A beszúrt jel nem nyomtatandó, és lástszat képe pl a következő lehet:

Szerkesztési trükkök 3. Ha valakit zavar a helyesírás ellenőrző piros aláhúzása egy amúgy helyesen leírt szó esetén. Akkor a szóra kattintva jobb egér gombbal felveheti azt a Word listájába. Érdemes azonban kétszer is ellenőrizni, mert a későbbiekben a helytelenül elfogadott szavakat a Word nem fogja megjelölni. Begépelt szó: hőközponti javaslat felvétel

Beépített makrók A beépített makrók közül jó néhány általánosan ismert, mint pl: Ctrl+c – Másolás Ctrl+v – Beillesztés Ctrl+x – Kivágás Ctrl+a – Mindent kijelöl (régebben Ctrl+Shift+O) Ctrl+z – Visszavonás Ctrl+Enter – Oldaltörés beszúrása,stb.

Makrók rögzítése 1. A kiválóan alkalmasak a munka meggyorsítására, az ismétlődő feladatok akár néhány billentyű lenyomásával történő gyors elvégzésére. Makrók programozási ismeretek nélkül is létrehozhatók a műveletek sorrendjének „felvételével” és egy billentyű kombináció hozzárendelésével. A kész makró a billentyűk leütése után azonnal végre-hajtódik, így nem kell az egérrel a menük megnyitásával bajlódni.

Makrók rögzítése 2. Szöveg szerkesztésekor gyak-ran van szükség indexek hasz-nálatára, ami tulajdonképpen egy kapcsoló segítségével elérhető, de mintapéldaként al-kalmas a makró rögzítésének bemutatására.

Makrók rögzítése 3. A makrók kiválóan alkalmasak a munka meggyorsítására, az ismétlődő feladatok akár néhány billentyű lenyomásával történő gyors elvégzésére. Makrók programozási ismeretek nélkül is létrehozhatók a műveletek sorrendjének „felvételével” és egy billentyű kombináció hozzárendelésével. A kész makró a billentyűk leütése után azonnal végre-hajtódik, így nem kell az egérrel a menük megnyitásával bajlódni.

Makrók rögzítése 4. A makró nevének megadása és az elérhetőség beállítása, után a billentyűzet kombináció megadásához az ikonra kell klikkelni.

Makrók rögzítése 5.