Bizalom, paternalizmus igazságtalanságérzet Tárki 2009 október 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Budapest, június 30. A Jobbik EU-mérlege Az EU csatlakozás társadalmi és gazdasági hatásai.
Állami szerepvállalás és/vagy egyéni felelősség Albert Fruzsina–Dávid Beáta MTA SZKI.
Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Készítette: Geszler Nikolett
A BIZTOSÍTÁSOK ALAPGONDOLATÁT A KÖZÖS KOCKÁZATVISELÉS JELENTI. A BIZTOSÍTÁSOK KÖZÖS JELLEMZŐJE, HOGY.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
A NATO és a Varsói Szerződés
A pályakövetés nemzetközi trendjei – hol tartunk most? TÁMOP projekt második szakasz - Nyitókonferencia október 18. Veroszta Zsuzsanna Educatio.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
Sikeres Székelyföld – 3 Fórumsorozat Csíkszereda, november 25. RÁDULY ATTILA Elnök, Zöld Nap Egyesület, Kézdivásárhely KÖRNYEZETTUDATOSSÁG.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Az Európai Unió a globális világban Készítette: Kozák Magdolna.
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
INDIVISIBILITER ET INSEPARABILITER? Státustörvények és honosítás Európában Készítette: Szabó István.
Az Európai Unió története
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
, Gödri István Vállalati versenyképesség A Folyamatos jobbítás kultúrája 2008 június 27 Eger.
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
Jelkép-ország Jakab Sándor Kálmán
A versenyképesség technikai-minőségi oldaláról a „Schumpeter-termékek” kereskedelmének tükrében The research leading to these results has received funding.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Összehasonlító gazdaságtan
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
A minősítés és a standardok szükségessége a civil szektorban Szekér András „Bizalom és átláthatóság a civil szektorban” konferencia.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Több nemzetre kiterjedő programok lehetősége GRUNDTVIG Pécs, január 27. Szellő János osztályvezető.
Az Élet Igéje október „Állhatatossággal fogjátok megmenteni lelketeket.” (Lk 21,19)
EEM. 12. Változásmenedzselés kultúraváltás
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
1914.
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Európa regionális földrajza
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
NVSZ Korrupciómegelőzési Főosztály
1 TÁMOP A-13/ A villamosenergia-iparág területén dolgozó munkavállalók munkavédelmi, munkabiztonsági, munkahelyi egészségmegőrzés helyzete.
Dr. Gyökér Irén, egyetemi docens. Fogalmak Kedvezőtlen helyzet: korrupt magatartás elfogadott B2B kapcsolatokban csúszópénz elfogadott Pályázatokon elnyerhető.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A közigazgatás alapelvei
A közigazgatás személyi állománya
roma integrációs modellek a közös sikerekért
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Szövetségi rendszerek
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Tulajdonjog. Polgári jog.
4. SZERBIA FÖLDRAJZI FEKVÉSE.
Előadás másolata:

Bizalom, paternalizmus igazságtalanságérzet Tárki 2009 október 12

A kutatás és a zárójelentés kiváló, az ország állapota lesújtó

Alapkérdéseket vizsgál A szakirodalomban jól tájékozódik Komolyan elemez Átgondolt javaslatokat fogalmaz meg

Konklúziók Tárgyszerűek -- elkeserítők Keleti-ortodox értékmező Alacsony bizalomszint az állami intézményekben Erős függőség az államtól Konzervatív, zárt gondolkodás „Posztmodern értékek” hiánya

Konklúziók Alacsony szintű önbizalom Sorsukat nem maguk alakítják Ezt inkább az államtól várják vagy szenvedik el Nem érzik magukat autonóm polgároknak

Néhány bíztató mozzanat A társadalmi egyenlőtlenségekre érzékenyebb a magyar, mint a legtöbb európai társadalom az emberek egymás iránti bizalma erősebb nálunk, mint például a portugáloknál, szlovákoknál, görögöknél.

Néhány biztató mozzanat Az intézmények iránti bizalom dolgában gyengén állunk, de még nálunk is bizalmatlanabbak a csehek az izlandiak a görögök

Észrevételek A survey-módszer Valóságfeltáró képessége korlátozott Szubjektív véleményeket elemez Bár az ebből származó torzításokat kifinomult matematikai-statisztikai módszerekkel jelentős mértékbe korrigálja

Az adatok értelmezéséhez azonban további, más jellegű elemzésekre van szükség Mindenekelőtt azért, mert ugyanazok a számok, adatok, szintek a különböző társadalmi kontextusokban mást és mást jelenthetnek

Példák 1. Ábra. Nehezen értelmezhető az, hogy Magyarország az ortodox-keleti társadalmak értékterében helyezkedik el (Bulgária, Moldávia, Oroszország, Ukrajna, Szerbia és ráadásul még Kína társaságában) És másfelől, fényévnyire van a nyugat- európai társadalmak értékterétől ???

Példák Nehezen értelmezhető az is, hogy a lengyelek lengyelek afrikai és ázsiai országok szoros társaságába kerültek Vietnam, India, Indonézia, Etiópia, Thaiföld, Zimbabwe, Malajzia

Példák 7. Ábra. Nehezen értelmezhetó az is, hogy például Szlovákiában Szlovákiában jóval nagyobb a kölcsönös segítségnyújtás hajlandósága, mint mondjuk Olaszországban, Olaszországban, és legalább olyan nagy a társadalmi szolidaritás, mint Svédországban vagy Hollandiában

A Burundi Szindróma Magyarország GNP/fő: első harmadban A jövő negatív megítélése: 120 ország között a 117. helyen

Példák 13. Ábra: Egész Európában messze Magyarországon válaszolják a legtöbben azt, hogy: Egész Európában messze Magyarországon válaszolják a legtöbben azt, hogy: Csak mások kárára lehet meggazdagodni Az oroszok és a románok is kedvezőbb képet festenek a maguk országáról Mérési hiba? Mérési hiba?

Példák Hollandiában is kiemelkedően sokan hisznek a zéró- összegű játszmák dominanciájában Mivel magyarázható ez?

Példák 19. Ábra. Mit jelent az, hogy Magyarországon az emberek ugyanúgy nem hisznek abban, hogy maguk irányíthatják a sorsukat, mint Bulgáriában, Thaiföldön, Moldáviában és Malajziában? Moldáviában és Malajziában? Vagy mit jelent az, hogy az osztrákok sokkal jobban hisznek sorsuk irányíthatóságába, mint mondjuk a németek vagy az olaszok? németek vagy az olaszok?

Ezeknek a kérdéseknek a tisztázása természetesen nem ennek a vizsgálatnak volt a feladata

Ez a kutatás Messze túlmegy az ilyen kutatásokkal kapcsolatos elvárásokon Keresi a bajok történeti és jelenkori okait Figyelmeztet vagy akár meg is ijeszt De: megpróbálja számba venni a teendőket

Teendők Az állami és közigazgatási rendszer mélyreható reformja a tulajdonjogok és a közbiztonság garantálása a politika áttekinthetőségének megteremtése a szigorú ellenőrzés és kölcsönös ellenőrzés rendszerének kiépítése a szakmai ethosz megerősítése a szakmai ethosz megerősítése

Teendők a vezetői magatartás gyökeres megváltoztatása a civil társadalommal való együttműködés kiépítése, az együttműködés kultúrájának a gyarapítása az új értékekre való nyitottság szorgalmazása az autonóm, felelősségteljes polgárság kialakulásának közvetett támogatása

Ajánlás E kutatási jelentést kötelező olvasmányként írnám elő A kormányzat és a teljes államapparátus, A parlamenti képviselők, Az önkormányzatok, A közigazgatásban dolgozók, és már nem kötelező jelleggel:

minél több magyar állampolgár számára