MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások 2013. szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szélsőjobboldal magyarországi megerősödése Reiner Roland Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 15.
Advertisements

Mi a járható út a hatékony civil kampányokhoz? Különös tekintettel az 1%-os kampányokra egy konkrét példán szemléltetve S. Takács Zsuzsanna január.
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
Kik azok a liberálisok és találnak-e pártot maguknak? A Republikon Intézet konferenciája, február 28. Előadó: Závecz Tibor.
„Gyere közelebb, menekülj el” A politikai szereplőkhöz kötődők és a tőlük távolságot tartók választási motivációi Előadó: Závecz Tibor, Ipsos Közügyek.
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Napfényen a „rejtőzködő szavazók” Mérők klubja április 24.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Bodolai Anna Borbála ICCR-Budapest Alapítvány Január 14. Európai Integrációs Modulok-Szakmai Tapasztalatcsere (EIA/2012/4.8.1.)
romaellenesség és antiszemitizmus
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola I. alprogram: Társadalmi.
Értékek, Világkép. Társadalmi, politikai, ideológiai attitűdök
Amíg a mérésből előrejelzés lesz Mérők Klubja, április 24. Előadó: Závecz Tibor.
A személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlási hajlandósága a székesfehérváriak körében május 3. Németh A. Violetta.
Az MDF és az issue-voting A tematikus szavazás a 2010-es kampányban Készítette: Fehér Zsolt Pénzváltó Tamás Reich Jenő Stipkovits Péter Varga Szabolcs.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
A fejlesztés hatása a szervezetre
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
Márton Sándor: A Campus-lét online-survey válaszadóinak szocio-kulturális jellemzői „CAMPUS-LÉT” A DEBRECENI EGYETEMEN: CSOPORTOK ÉS CSOPORTKULTÚRÁK Műhelykonferencia.
Testek - 3D ábrázolása síkban - 2D Horák György 2010.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka III. évfolyam Témavezető:
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
Rácz Margit: A betarthatóságról és a hitelességről a konvergencia-program kapcsán „Gazdasági és Politikai Kilátások a Választások Évében” című konferencia.
Politológia előadás A Politikai Pártok. Politológia előadás A Politikai Pártok.
„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely.
Átalakulás – Az európai zöld pártok és struktúrájuk viszonya a klasszikus bázisdemokratikus elvekhez Országos Tudományos Diákköri Konferencia, Budapest,
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
Fiatalok motiválása a véleményformáló diáksajtósok bevonásával
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Exponenciális egyenletek
Angelusz Róbert-Tardos Róbert A törésvonalak átrendeződése avagy a divergencia-spirál megjelenése? a Magyar Szociológiai Társaság Változás.Válság.Váltás.hu.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Tóth István György – KellerTamás A redisztribúciós kereslet az európai országokban [Income distributions, inequality perceptions and redistributive claims.
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Kevés- vagy sokpártrendszer Enyedi Zsolt (CEU). Pártrendszer-fragmentáció a választók szintjén.
A fülke magánya Minden, amit a rejtőzködő választói magatartásról tudni lehet Mérők Klubja, október 26. Előadó: Závecz Tibor.
Pártok és pártrendszerek
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
Milyen szemléletváltást követel meg a választható portfoliós rendszer bevezetése a pénztáraktól? Pénztárkonferencia 2008 Biró Gergely.
MVM Trade portfoliója 2009-ben
Nyugat-Mecseki TIT területi kutatás Összefoglaló 2005.április.
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
AZ UNIÓS TAGÁLLAMOK IDŐARÁNYOS ABSZORPCIÓS TELJESÍTMÉNYE BUDAPEST JABLONSZKY GYÖRGY.
Miért készítenek választási prognózist a kutatók? A választók miatt, akik szeretnék tudni, hogy a)kedvenc pártjuk hol áll a versenyben b)melyik párthoz.
Mi várható gazdasági téren? - az ország gazdasági helyzetének megítélése Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon - Szeitl Blanka.
A magyarországi pártrendszerek változásai a 20. században
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Kiss Gábor ügyvezető igazgató.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Tamás Pál: IDEOLÓGIÁK, REMÉNYEK, FÓBIÁK AZ ÚJABB POLITIKAI KULTÚRÁBAN február Adatfeldolgozás: Schmidt Andrea.
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Velünk élő középkor Forrás:
Előadás másolata:

MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub

Téma: ● a politikai-ideológiai azonosulások és elutasítások mintázata bemutatása, különös tekintettel a bizonytalan pártpreferenciájú csoportra. Fő kérdés: ● Kik vannak többségben a (még) bizonytalanok körében: a baloldali vagy a jobboldali identitásúak? Adat: ● TÁRKI áprilisi Omnibusz adatfelvétel* ● European Social Survey (ESS) ● Magyar Választáskutatási Program * Az adatfelvétel a „Törésvonalak, értékek és az identitás szerepe a magyar pártrendszer átalakulásában, ” című OTKA kutatás keretében készült.

Pártpreferencia csoportok nagysága, április (%)* * TÁRKI Omnibusz április Törésvonal OTKA kutatás.

Bal-jobb skála ● Nemzetközileg használt sztenderd mérőeszköz ● A válaszadók %-a el tudja magát helyezni a skálán. Bal-jobb skálán magukat elhelyezni nem tudók vagy nem akarók aránya, (%)* * Forrás: ESS 1-5. hullám és TÁRKI Omnibusz április Törésvonal OTKA kutatás.

Elmozdulások a bal-jobb skálán ● 2002 és 2010 között jelentős jobbratolódás a politikai azonosulásban. ● 2010 és 2013 között: – csökkent a „szélsőjobboldali” identitás aránya – stabil maradt a jobboldal aránya – csökkent a közép, és – nőtt a baloldali identitásúak aránya

Bal-jobb skála megoszlása, * * Forrás: ESS 1-5. hullám és TÁRKI Omnibusz április Törésvonal OTKA kutatás.

Bal-jobb skála szerinti csoportok, * szélsőbal (0-1)8754 bal (2-4) közép (5) jobb (6-8) szélsőjobb (9-10) * Forrás: ESS 1., 3. és 5. hullám és TÁRKI Omnibusz április Törésvonal OTKA kutatás. } 25 % } 44 % 2013-ban is a jobboldali identitásúak vannak többségben.

Pártpreferencia-csoportok átlagai a bal-jobb skálán* * TÁRKI Omnibusz április Törésvonal OTKA kutatás.

A bizonytalanok csoportján belül: ● Aktív bizonytalan, aki biztosan vagy valószínűleg részt venne a fiktív választáson. ● Inaktív bizonytalan, aki biztosan vagy valószínűleg nem venne részt a fiktív választáson. Részvételi hajlandóság, április (%)

Pártpreferencia csoportok részvételi hajlandóság szerinti összetétele* aktív bizonytalan: 36 %inaktív bizonytalan: 64 % * Forrás: április Törésvonal OTKA

A bizonytalanok politikai-ideológiai jellemzői ● Az aktív és inaktív bizonytalanok nem különböznek lényegesen a fő politikai ideológiai dimenziók mentén. ● Azonos arányban található körükben bal- és jobboldali identitásúak, zömük középre sorolja magát. ● Többen vannak körükben a liberálisok, mint a konzervatívok, és többen a mérsékeltek, mint a radikálisok.

Az aktív és inaktív bizonytalanok politikai-ideológiai jellemzői * TÁRKI Omnibusz április Törésvonal OTKA kutatás.

Politikai-ideológiai címkék választási gyakorisága, (%)* * Forrás: 2003 és 2010 MVP adatok, április Törésvonal OTKA-kutatás

A bizonytalanok ideológiai preferenciái (1) nemzetihívőszocialistazöld bizony- talan nem bizony- talan bizony- talan nem bizony- talan bizony- talan nem bizony- talan bizony- talan nem bizony- talan Legtávo- labb áll Nem választott a választása választása * TÁRKI Omnibusz 2013 április Törésvonal OTKA kutatás.

liberálisszociáldemokrat a rendpártikonzervatív bizony- talan nem bizony- talan bizony- talan nem bizony- talan bizonyt alan nem bizony- talan bizony- talan nem bizony- talan Legtávo- labb áll Nem választotta választása választása A bizonytalanok ideológiai preferenciái (2) * TÁRKI Omnibusz 2013 április Törésvonal OTKA kutatás.