Természeti katasztrófák. A kockázatértékeléssel összefüggő események fokozatai: Érzékenységi hely – valamilyen jelenség potenciális előfordulási helye.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

A VIRTUÁLIS VEZETŐ Vezetés a digitális korban Bőgel György szeptember 5.
Új utak a földtudományban március 17. • • Január 20. Nyersanyag- és energiakincs – a fenntartható fejlődés felé • Március 17. Természeti veszélyforrások.
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31  A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek.
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepe
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
A gazdasági fejlettség mutatói
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Volt-e már Ön vagy ismerőse SZEMÉLYI SÉRÜLÉSSEL járó közlekedési baleset vétlen résztvevője?
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
A KONVERGENCIA-FOLYAMATOK FONTOSABB KIHÍVÁSAI 2007-BEN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Szeged, február-május (Belyó Pál) „G A Z D A.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár - hazai vonatkozások
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
Alkoholizmus.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek.
A külső környezet elemzése
Észak Dél ellen.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Természeti erőforrások védelme
Adódhat-e új lehetőség Magyarország számára az európai együttműködésből? Lóránt Károly Sopron, Közgazdász klub március 1.
Fukusimai atomerőmű-baleset
Intézményi fejlettség a Duna-stratégia makrorégióban
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
A hidegháború után… Titkosszolgálatok a században  kurtán 2010.
1 © kurtán sándor 2011 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban munkaadói szervezetek az EU-ban.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
Összehasonlító gazdaságtan
A háború és a modern fegyveres erő
Katasztrófák Földrengések. Milyen katasztrófa okozott legtöbb halálos áldozatot?
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Mekkora a „biztonságunk árnyéka” globalizált világunkban
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február Dr. Benkő.
Dr. Kontrát Károly Belügyminisztérium parlamenti államtitkár
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
SÉRÜLÉKENY BIZTONSÁG Közlekedéstudomány a közlekedésbiztonság szolgálatában „KÖZLEKEDÉSI SÉRÜLÉSEK” KONFERENCIA Budapest, szeptember 26. Előadó :
A kárhelyparancsnok feladatai
eMagyarország Program
Villamos Baleset és Mentés!!!
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
2010 : KIHÍVÁSOK ÉVE A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN Kisbenedek Péter, MABISZ október 5.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Neorealizmus és neoidealizmus
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A világnépesség növekedése
Dr. Endrődi István tű. ezredes egyetemi docens, tanszékvezető
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
A FELSŐ-TISZA VIDÉKI LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGE: ÁRVÍZI ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI KOCKÁZATOK Vári Anna - Tamás Pál - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Építés- szerelési biztosítások
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Természeti katasztrófák

A kockázatértékeléssel összefüggő események fokozatai: Érzékenységi hely – valamilyen jelenség potenciális előfordulási helye Jelenség – valamilyen észlelt esemény, jelenség Esemény – fontos történés jelentősebb társadalmi következmény nélkül Szerencsétlenség – sérüléssel, kárral járó esemény Katasztrófa – nagy kárral, halállal járó esemény érzékenység (susceptibility) jelenség (phenomenon) hajlam (predisposition) eset/esemény (event) baleset/szencsétlenség (accident) katasztrófa (disaster)

A katasztrófa kritériumai az ENSZ szerve szerint (UN ISDR - International Strategy for Disaster Reduction) legalább egy feltétel a következők közül: legalább 10 személy halála 100 személy sérülése állami veszélyhelyzet deklarálása nemzetközi segítség kérése (régen az anyagi kár mértékét is használták)

A katasztrófák felosztása: természeti társadalmi: technológiai és szociológiai Ezeken belül legalább 15 fő és mintegy 50 alkategória. Nincs teljes következetesség (sokszor még egy anyagon belül sem)

De így kimarad: ….?

De így kimarad: háború, terrorizmus, bűncselekmények, zavargások

De még Földön kívüli testek becsapódása (extra terresztrikus) A part menti speciális, kevert esete a cunami

Az EM-DAT adatbázisban több mint 17 ezer esemény adatai 1900 óta. Centre for Research on the Epidemiology of Disasters (CRED) Centre for Research on the Epidemiology of Disasters (CRED) - Emergency Events Database Érintettségek:

Érintettek Halottak Gazdasági kár

A természeti katasztrófák trendjei Jellemzők (Szabó J szerint): A civilizáció térbeli bővülése miatt gyakoribbak a tk-k, Egyre nagyobb kárt okoznak, de a védekezés a természetre is visszahat/hat Hatással vannak a társadalmak struktúrájára (fejlettség függvénye is, hogy mennyire) A társadalom olyan veszélyeket is elindít, ami nélküle nem lenne (szemiantropogén veszélyek)

A természeti veszélyek katasztrófa-veszélyességének megítélését segítő fizikai paraméterek (Burton 1993) Nagyság (a folyamat energiája) – kicsi  nagy Sebessége- lassú  gyors Gyakorisága- ritka  gyakori Időtartama- rövid  hosszú Periodicitása- szabályos  szabálytalan Térbeli kiterjedése- korlátozott  jelentős Térbeli koncentrációja- diffúz  koncentrált Térbeli helye /földrajzi elhelyezkedés

Társadalmi paraméterek Érintett lakosság száma (esetleg aránya) Áldozatok száma Gazdasági kár (abszolút érték) Gazdasági kár (GDP arányában) Helyreállítás várható időtartama Van-e végleges következménye Az utóbbi években fontos része a biztosítási kockázatoknak

A társadalom sebezhetőségét előidéző fő okok (Blaikie 1994) 1. Alapvető okok: Korlátozott hozzáférés: hatalomhoz, szervezetekhez, forrásokhoz Ideológiák: politikai és gazdasági rendszerek korlátai

A társadalom sebezhetőségét előidéző fő okok (Blaikie 1994) 1. Alapvető okok: Korlátozott hozzáférés: hatalomhoz, szervezetekhez, forrásokhoz Ideológiák: politikai és gazdasági rendszerek korlátai Az árvizek aránylag jól körülhatárolható területekre koncentrálódnak, de hatásaik a fejlettebb és fejletlenebb térségek között valamelyest másként érvényesülnek: a nagyobb gazdasági károk inkább a fejlettebb országokban jelentkeznek. Például a 2002-es közép-európai árvíz több mint 20 milliárd $ kárt okozott, és 55 halálos áldozattal járt, a 2000 eleji Afrika déli részére kiterjedő áradássorozat 1 milliárd $ kárösszegéhez 929 halott és 733 ezer menekült kapcsolódott. Mi a teendő É-Koreában földrengéskor?

MTIMTI | július 21., Ha Észak-Koreában reng a föld, minden észak-koreai első feladata, hogy biztonságba helyezze az állami vezetők portréit. Azokat, amiket minden lakásban kötelező kirakni. Észak-Koreában erős földrengés esetén a lakosságnak mindenekelőtt a vezetők portréit kell biztonságba helyeznie. Bár a Koreai-félsziget nem fekszik földrengésveszélyes térségben, a központi pártlap, a Rodon Szinmun hétfőn három cikkben is azzal foglalkozik, mit kell tenni földrengés esetén. Az egyik cikk szerint ebben az esetben, a hivatalokban, a vállalatoknál és lakóházakban a legfontosabb feladat az, hogy biztonságba helyezzék és megóvják az államalapító Kim Ir Szen, illetve fia, az országot jelenleg vezető Kim Dzsong Il, valamint az utóbbi édesanyja, Kim Dzson Szuk portréit. Mindenkinek teljes épségében meg kell őriznie az őket ábrázoló szobrokat és mellszobrokat is. A hármak ábrázolását szigorú előírások szabályozzák, és a képeknek minden egyes állampolgár lakásának falán kell lógniuk.

A társadalom sebezhetőségét előidéző fő okok (Blaikie 1994) 2. Dinamikus feszültségek: Hiányok: helyi szervezetek, oktatás, befektetések, sajtószabadság, etikai normák Meglevő folyamatok: népességrobbanás, gyors városiasodás, fegyverkezés, adósságspirál, erdőirtás, talajpusztulás

A társadalom sebezhetőségét előidéző fő okok (Blaikie 1994) 3. Veszélyes körülmények: Sérülékeny fizikai környezet: veszélyes fekvés, védtelen épületek, infrastruktúra hiányosságai Sérülékeny gazdaság: megélhetési problémák Sérülékeny társadalom: kiemelten veszélyeztetett csoportok, a katasztrófára való felkészülés hiánya

Malaysia

Biztosítási ágazat, mint kockázatértékelő Munich Re

2009

„nyugodtabb” év volt