1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Kistérségek. A kistérségek jellemzői • Abaúj-Hegyköz (legfejletlenebb)  Budaörs (legfejlettebb) *3,4 (komplex mutatóban) (1998-ban *2,7 volt) • 1996.
Regionális politika a területrendszer működésébe történő
1 EU pályázati lehetőségek •Strukturális Alapok: –Célja: az Európai Unió tagállamai közötti regionális különbségek csökkentése, a gazdasági és társadalmi.
Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
Innováció II. Rákóczi Ferenc Szakközép –és Szakiskola Kisvárda.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Strukturális Politika múltja és jelene. Fejlettség közötti különbségek az EU-ban nemzeti szinten  Egyetlen új tagállam sem éri el A 27-ek GDP-jének 90%-át.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
EU alapismeretek Tóth István Kecskemét, január 26.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
HU Áttekintés Regionális politika EURÓPAI BIZOTTSÁG 2004 December HU 1 A kohéziós politika és pénzügyi eszközei
Turizmus helye az EU támogatáspolitikájában dr. Somogyi Gabriella
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
EU regionális politikája
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A Strukturális Alapok működése
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere
Az Európai Unió politikái és Magyarország pályázati rendszere
Regionális politika reformjai Görögország csatlakozása (1981) 1.Közösségi szinten nőtt a területi egyenlőtlenség 2.Görögország GDP-je a Közösség.
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
Regionális politika.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Hazánkba érkező uniós támogatások története Tóth István Kecskemét, január 26.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 Az Európai Szociális Alap támogatási rendszerének változásai február 28. Öcsi Béla témavezető, Nemzetközi Bankárképző.
Az EU strukturális politikájának eszközei
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Az Európai Unió Strukturális Alapjai
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Strukturális és Kohéziós Alapok
HBF Hungaricum Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
Európai Unió regionális politikája. Az EU alapító atyjai Jean Monnet ( ) Robert Schuman ( )
Az Európai Unió regionális politikája
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Kulcsár Gábor VÁTI Stratégiai Tervezési Igazgatóság ELTE TTK geográfus szak február 22. Területi programozás és monitoring 1. Alapfogalmak.
Pályázatírás módszertana
Európai vállalkozók, Európai vállalkozások Dr. Szente Kálmán.
Az EU regionális és vidékfejlesztési politikája
Az EU támogatási politikája és pénzügyi alapjai Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2005/2006.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
A Nemzeti Fejlesztési Terv
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális gazdaságtan 6.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere Az Európai Unió Stukturális Alapjai A Nemzeti Fejlesztési Terv és az Operatív Programok.
Az EU politikái Az első pillér közös és közösségi politikái.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az EU regionális politikája
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István

2 2. Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája 2.1. Bevezetés az EU strukturális és regionális politikájába 2.2. Az EU strukturális és regionális politikájának célja és eszközrendszere 2.3. Az EU horizontális politikái Tartalom

Bevezetés az EU strukturális és regionális politikájába Gazdasági és társadalmi kohéziós politika: fejlesztési célkitűzések, felzárkóztatási intézkedések és eljárások összessége, amelyek az EU egészének fejlődését szolgálják. Strukturális politika: intézkedések és eljárások összessége, amelyek adott gazdasági, vagy társadalmi szerkezeti hiányosságok, lemaradások felszámolását, ill. csökkentését célozzák. (A regionális politika kiszolgálója.) Regionális politika: az EU egyes régiói között fennálló különbségek csökkentésére irányul. Célkitűzéseit a Strukturális Alapokból valósítják meg.

Bevezetés az EU strukturális és regionális politikájába A regionális politika területi vonatkozásai NUTS rendszer Nagyság szerinti területi osztályozási rendszer annak érdekében, hogy összehasonlíthatók legyenek a tagországok regionális gazdasági egységeinek teljesítményei

ban Országos Területfejlesztési Koncepció - hét NUTS II szintű régió Nyugat-dunántúli régió, Közép-dunántúli régió, Dél-dunántúli régió, Közép-magyarországi régió, Észak-magyarországi régió, Észak-alföldi régió, Dél-alföldi régió 2.1. Bevezetés az EU strukturális és regionális politikájába

6 A regionális politika alapelvei KONCENTRÁCIÓKONCENTRÁCIÓ A rendelkezésre álló forrásokat pontosan meghatározott célkitűzések megvalósítására kell fordítani. PROGRAMOZÁS Meg kell határozni a nemzeti, ill. regionális szinten elérendő célokat és az elérésükhöz szükséges intézkedéseket (többéves integrált programok). PARTNERSÉG Az érintett szereplők bevonása a programok kidolgozásába, a programok és projektek végrehajtásába és ellenőrzésébe. ADDICIONALITÁS A közösségi támogatás nem helyettesíti, hanem kiegészíti a tagállami vagy önkormányzati fejlesztési forrásokat (társfinanszírozás).

2.2. Az EU strukturális és regionális politikájának célja és eszközrendszere Eszközrendszer ( ) Előcsatlakozási Alap (21,84 mrd. euro) Strukturális Alapok (195 mrd. euro) Kohéziós Alap (18 mrd. euro) PHARE ISPA SAPARD Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) (47%) Európai Szociális Alap (ESZA) (33,5%) Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap (EMOGA) 17,5% Orientációs Részalapja Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz (HOPE) (2%) Közösségi Kezdeményezések (10,44 mrd. Euro) INTERREG III URBAN II LEADER+ EQUAL

8 Strukturális Alapok célkitűzései ( ) 1. célkitűzés: A fejlődésben elmaradott régiók (GDP/fő az átlag 75%-a alatt) fejlesztésének és strukturális alkalmazkodásának támogatása. 2. célkitűzés: Azon gazdasági és társadalmi szerkezetátalakulás miatt strukturális problémákkal küzdő térségek támogatása, amelyek nem tartoznak az 1. célterülethez. 3. célkitűzés: Az oktatási, képzési és foglalkoztatási rendszerek alkalmazkodásának és korszerűsítésének támogatása azokon a területeken, melyek nem tartoznak az 1. célterülethez Az EU strukturális és regionális politikájának célja és eszközrendszere – Strukturális Alapok

9 GDP/fő, EUR25=10 0 <30 < >=125

10 A STRUKTURÁLIS ALAPOK FELÉPÍTÉSI ARÁNYAI 2.2. Az EU strukturális és regionális politikájának célja és eszközrendszere – Strukturális Alapok

Az EU strukturális és regionális politikájának célja és eszközrendszere – Strukturális Alapok

Az EU strukturális és regionális politikájának célja és eszközrendszere – Strukturális Alapok Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA)  Beruházás-ösztönzés (munkahelyteremtés és megőrzés)  Infrastruktúra-fejlesztés (közlekedési, távközlési, energetikai)  Helyi kezdeményezések és KKV fejlesztés  Szakértői segítségnyújtás

Az EU strukturális és regionális politikájának célja és eszközrendszere – Strukturális Alapok

14 Európai Szociális Alap (ESZA)  Hosszútávú munkanélküliség kezelése  Fiatal munkanélküliek reintegrációja  A munkaerőpiacra jutás esélyegyenlőségének biztosítása  Oktatási és képzési rendszer modernizációja  Nők munkaerőpiaci integrációja  Képzés, szakképzés, tanácsadás 2.2. Az EU strukturális és regionális politikájának célja és eszközrendszere – Strukturális Alapok

Az EU strukturális és regionális politikájának célja és eszközrendszere – 2007 után

16 Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Orientációs Részalapja  Fiatal termelők támogatása  A mezőgazdaság modernizációjának elősegítése  Idős termelők „kivonulásának” támogatása  Környezetvédelem a mezőgazdaságban  Agrártermékek marketingjének és feldolgozásának elősegítése  Erdőgazdálkodás  Vidékfejlesztés 2.2. Az EU strukturális és regionális politikájának célja és eszközrendszere – Strukturális Alapok

17 Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz (HOPE)  Halászflotta modernizációja  Akvakultúra fejlesztése  Tengeri halászati területek védelme  Kikötők modernizációja  Halászati termékek fejlesztése  Halászati termékek feldolgozási és forgalmazási feltételeinek javítása 2.2. Az EU strukturális és regionális politikájának célja és eszközrendszere – Strukturális Alapok

18  Interreg III. határmenti régiók nemzetközi együttműködését támogatja  Urban II. gazdasági, társadalmi válsággal küzdő városok és városias települések fenntartható fejlődését igyekszik elősegíteni  Equal célja a munkaerőpiacon kialakult hátrányos helyzet és mindennemű egyenlőtlenség leküzdése  Leader + célja a vidéki térségek fejlesztése a helyi szintek aktív közreműködésével a partnerség elve alapján 2.2. Az EU strukturális és regionális politikájának célja és eszközrendszere – Közösségi kezdeményezések

19 Célja: A lassan megtérülő nagy infrastrukturális beruházások:  környezetvédelmi beruházások  közlekedési infrastruktúra fejlesztése támogatásával a felzárkózás gyorsítása, a gazdasági, társadalmi kohézió erősítése, és a regionális különbségek csökkentése. Támogatási kritériumok:  GNP/fő kisebb az EU átlag 90%-ánál,  Gazdasági konvergencia program,  Projektek a közlekedés (TEN) és a környezetvédelem területén  Koncentráció (min. 10 mill. euró) 2.2. Az EU strukturális és regionális politikájának célja és eszközrendszere – Kohéziós alap

Az EU strukturális és regionális politikájának célja és eszközrendszere – Kohéziós alap

Az EU horizontális politikái Horizontális követelmények Esélyegyenlőség  Alapelv -Nők és férfiak között -Fogyatékkal élők -Kisebbségek  Felzárkóztatásuk megjelenik a -Tervezés -Végrehajtás -Monitoring, ellenőrzés szakaszában is Környezetvédelem  Fenntarthatóság, fenntartható fejlődés  Környezeti költségek csökkentése  „szennyező fizet” elve  Hatályos környezetvédelmi normák betartása  hatástanulmányok Projektszinten 3 csoport  Pozitív: elsődleges cél az esélyegyenlőség javítása  Esélyegyenlőség-orientált: nem elsődleges cél, de hozzájárul  Esélyegyenlőség szempontjából semleges