Felnőttképzési konzulens tananyag és képzés a Budapesti Művelődési Központban pallokepzes@bmknet.hu; juhasz@bmknet.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Advertisements

Tutori tevékenység a gyakorlatban
E-learning alapú távoktatásos képzés
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A Palló Információs rendszer Internetes rendszer: Indulás: január Fejlesztők: Budapesti Művelődési Központ Támogató:
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Felnőttképzés a közművelődés intézmény- rendszerében Budapesti Művelődési Központ március 14. Klein Marianna Képzési osztály vezetője.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
A projekt a TÁMOP /2 program keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
PALLÓ Felnőttképzési Tájékoztató Szolgálat A Debreceni Művelődési Központ új felnőttképzési szolgáltatása TÁMOP 3.2.3/09/
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
PALLÓ Az élethosszig tartó tanulás információs, felkészítő és segítő hátterének biztosítása a közművelődési intézményekben A projekt a Nemzeti Fejlesztési.
Tranzit foglalkoztatás a Civil Nonprofit Kft-nél
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
E-learning alapú távoktatásos képzés
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete – 2008, az első öt év
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt Motiváció felkeltése és fenntartása internethasználattal.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
A Palló információs rendszer bemutatása
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény A KONFERENCIA.
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
" Tudás és kompetencia" Szociális szakemberek és önkéntesek alternatív képzése a látássérültek munkaerő-piaci re/integrációjáért Veres Katalin projektvezető.
Lökkös Attila A családi napközi képzés fejlesztése
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Szakmai fórum BMK, szeptember 19. PALLÓ – segítség a felnőttkori tanuláshoz A segítő szolgáltatás lehetőségei a közművelődési intézményekben.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA-NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN TÁMOP 3.2.3/09/ „Építő közösségek”, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
A Nemzeti Pályainformációs Portál Juhász Ágnes. Juhász Ágnes Az életpálya-tanácsadás kikötője ahonnan eljuthatunk minden információhoz.
„Gondoljunk a jövőre!” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, június 22.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – nemzeti életpálya-tanácsadó rendszer kialakítása Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető.
Pályatanácsadói-kompetenciaprofil
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya-tanácsadás területén
Előadás másolata:

Felnőttképzési konzulens tananyag és képzés a Budapesti Művelődési Központban pallokepzes@bmknet.hu; juhasz@bmknet.hu

Mi a FELNŐTTKÉPZÉSI KONZULENS? Információs tanácsadó Feladata: tájékoztatással, orientálással segíteni a felnőttképzésbe való bekapcsolódást és annak eredményes, hasznos elvégzését. pallokepzes@bmknet; juhasz@bmknet.hu

Helye a mentorok, tanácsadók között A tanácsadás szintjei információszolgáltatás személyre szabott információk nyújtása a döntést akadályozó személyes tényezők feltárása döntési alternatívák mérlegelésének segítése a kliens múltjának feltárása, az önismeret fejlesztése Konzulens az első kettő – IT-mentor se mehet feljebb! (3-4. szint hivatásos tanácsadó, 5. szakpszichológus) PALLÉROZÓ tananyag, Borbély Tibor Bors: A tájékoztatással, tanácsadással kapcsolatos alapismeretek

Helye a mentorok, tanácsadók között 2. Illetékességi szintek a segítő-informáló kapcsolatban: nem hivatásos segítő információnyújtásban érintett szakember hivatásos tanácsadó Konzulens (és IT-mentor) a második szint. PALLÉROZÓ tananyag, Borbély Tibor Bors: A tájékoztatással, tanácsadással kapcsolatos alapismeretek

Mentori reláció 1. Mentor? Klasszikus értelemben nem. Ha egyszeri személyes segítést is beleértjük, igen. 2. Mindenképp szüksége van a mentoroknak (mindegyik szinten) az információs tanácsadók segítségére 3. „szakmentor” – mentorképzés része lehet, mentori szervezetekben egyeseknek érdemes speciális ismereteket szerezni

Miért van szükség a felnőttképzési konzulensre? Élethosszig tartó tanulás - a munkaerő-piaci jelenléthez, megfelelő életminőséghez kevesen kapcsolódnak be a lemorzsolódók száma nagy a ráfordítás és a résztvevők munkaerő-piaci pozíciójának, életminőségének a javulása nincs arányban pallokepzes@bmknet.hu; juhasz@bmknet.hu

Okok (többek között) Nem vesz részt, vagy nem a megfelelő képzésben vesz részt: információhiány (az információforrások nem eléggé ismertek, nincs használatukat segítő konzulensi háttér, help-desk szolgáltatás) útmutatás, tanácsadás hiánya Lemorzsolódás, „papír” kompetencia nélkül: A tanulástól elszokott felnőtteket nem készítik fel a felnőttkori tanulásra, a képzés során nem kapnak tutori, mentori segítséget. pallo@bmknet.hu

Segítség A képzésbe való bekapcsolódás és a képzés sikeres és eredményes elvégzésének segítése tájékoztatással, orientálással, szakemberhez irányítással az önálló tájékozódás lehetőségének és képességének megteremtésével a tanuláshoz kapcsolódó negatív attitűd megváltoztatásával, a sikeres tanuláshoz szükséges készségek megszerzésére lehetőség biztosításával pallokepzes@bmknet.hu; juhasz@bmknet.hu

Lehetőség a megvalósításra Nemzeti Fejlesztési Terv, Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program HEFOP/2004/3.5.4 A felnőttképzés hozzáférésének javítása a rendelkezésre álló közművelődési intézményrendszer rendszerszerű bevonásával PALLÓ - Az élethosszig tartó tanulás információs, felkészítő és segítő hátterének biztosítása a közművelődési intézményekben 2005-2007 Budapesti Művelődési Központ

Miből állt a PALLÓ projekt? Felnőttképzési konzulens tananyag és képzés Információs rendszer kialakítása, karbantartása, működtetése Tájékoztató szolgálat kialakítása és működtetése Help desk a konzulensek segítésére Tanulásba való bekapcsolódást segítő képzés pallo@bmknet.hu

átadható, adaptálható, bővíthető A KONZULENSKÉPZÉS Akkreditált program 90 órás, e-learning mellett kontaktórákat, tréninget, saját élményt tartalmaz átadható, adaptálható, bővíthető pallokepzes@bmknet.hu;juhasz@bmknet.hu

Képzések 2005-2008 A projektben 30 közművelődési szakember végezte el az ország különböző részeiről, köztük több BMK-s 2 teljes képzés közművelődési szakembereknek (Budapest, Békés megye) 1 képzés egri közművelődési szakembereknek munkaerőpiaci instruktor OKJ képzés részeként 1 képzés a kísérleti IT-mentor projekt szakmoduljaként Jelenleg Szabó Ervin Könyvtár könyvtárosainak

PALLÓ TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLAT Hasznosulás PALLÓ TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLAT a BMK-ban: Lakossági tanácsadás mellett segíti a konzulensek munkáját és a helyi szolgáltatások kiépítését A kiképzett konzulensek helyi szolgáltatásokat indítottak (Újpest, Köröstarcsa, Doboz, Elek…) pallo@bmknet.hu

IT-mentor, felnőttképzési konzulens szakmentor képzés EQUAL projekt munkanélküliek képzésére és 1 éves foglalkoztatására (45 év felettiek és megváltozott munkaképességűek) – 2006, IVSZ, MATISZ… Alapképzés után az egyik szakosodási lehetőség a felnőttképzési konzulens volt Más szervezési formában, de a PALLÓ-ban kidolgozott e-learning tananyaggal (a képzés többi részében használt e-learning keretrendszerbe importálva) A kísérlet bevált, a végzettek nagy része sikeres Szeretnénk az OKJ-ban is szakmodulnak

PALLÉROZÓ Az e-learning tananyagot vendégként bárki megnézheti pallo.bmknet.hu – a vendég szót kell beírni Az e-learning tananyagot vendégként bárki megnézheti pallo.bmknet.hu – a vendég szót kell beírni A képzések tapasztalatai alapján továbbfejlesztettük Mindig aktualizáltuk, és az adott képzéshez, célcsoporthoz adaptáltuk

TEMATIKA Kommunikációs tréning A képzés informatikai eszköztára Képzési területek és formák, szabályozás, intézményrendszer Andragógia E-learning alapismeretek A konzulensi munka gyakorlata Saját élmény felnőttképzést, tanulást támogató csoportban Egyéni gyakorlat pallo@bmknet.hu

E-LEARNING ESZKÖZÖK A képzés szervezését, a tanulók ellenőrzését és a tanulást segítő keretrendszer: Oracle iLearning rendszer A tananyag-fejlesztéshez szerzői környezet: Coedu tananyagfejlesztője Szabványos (Scorm) tananyag, így más rendszerbe is beimportálható ESZA IT-mentor képzéshez moodle-ba importálták

Segítség a mentornak, a konzulensnek A segítés hatékonyságát nagymértékben növeli a megfelelő információs rendszer Ha van, meg kell ismerni Ha nincs, létre kell hozni Használni kell az információforrásokat! (És meg kell tanulni, mire jók, hogy használhatók)

PALLÓ Felnőttképzési információs rendszer tájékozódási pontul szolgál a felnőttképzési szolgáltatást igénybevevők mindkét csoportja számára (felnőttképzési konzulensek és képzési tanácsot kérők), átláthatóvá és elérhetővé téve a létező releváns internetes tartalmat interaktív felületül szolgál, amely segítségével kommunikálni lehet a help-deskkel és egymással helyi információk beépítésének lehetősége felnottkepzesinfo.hu pallokepzes@bmknet.hu; juhasz@bmknet.hu

Elérhetőségek Információs rendszer www.pallo.bmknet.hu/helpdesk, www.felnottkepzesinfo.hu Tananyag vendégként: pallo.bmknet.hu (oldal neve: vendég) E-mail: pallokepzes@bmknet.hu, juhasz@bmknet.hu PALLÓ tájékoztató szolgálat palloinfo@bmknet.hu, 371-2772, Budapesti Művelődési Központ, 1119 Budapest, Etele út. 55.

Köszönöm a figyelmet! pallokepzes@bmknet.hu; juhasz@bmknet.hu