Adatkapcsolati réteg.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Advertisements

Hálózati készülékek.
GPRS/EDGE General Packet Radio Service/ Enhanced Data rate for GSM Evolution.
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
INTERNET 4 Az előadást készítette és előadja: 4 TAMASI ISTVÁNNÉ 4 Hegedüs Géza Általános Iskola.
A TCP/IP protokollkészlet és az IP-címzés
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Rétegzett hálózati architektúrák
HÁLÓZATOK.
1 Informatikai Szakképzési Portál Hálózati és Internet ismeretek Hálózati menedzsment.
Névadás a hálózaton. Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Hálózati architektúrák
HÁLÓZATOK.
Rétegelt hálózati architektúra
Az Ethernet és az OSI modell
Hálózati eszközök az OSI modell alapján
13.a CAD-CAM informatikus
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
OSI Modell.
Address Resolution Protocol (ARP)
Hálózati ismeretek 4 Az adatkapcsolati réteg
A TCP/IP protokollkészlet és az IP címzés
Számítógépes Hálózatok GY
Internetelőadás-vázlat. Az Internet története 1969: ARPANet, 4 egyetem kapcsolata 1969: ARPANet, 4 egyetem kapcsolata 1972: 37 helyszín kapcsolata 1972:
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati eszközök.
Hálózati modellek. Rétegek felépítése hálózati kapcsolatok megvalósítását részfeladatokra (kapcsolattípusokra) bontják, ezek a rétegek a rétegek egymásra.
12. Hálózati hardvereszközök
Létező hálózatok Kapcsolat-orientált csomagkapcsolt adathálózat: X.25.
A hálózati kapcsolat fajtái
Hálózati réteg.
Hálózati architektúrák
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Számítógép-hálózatok
Számítógép-hálózatok
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek
Jelek, jelrendszerek.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
A hálózati elemek együttműködése
Forgalomirányítók és kapcsolók Óravázlat Készítette: Toldi Miklós.
Kapcsolatok ellenőrzése
Számítógép-hálózatok Budai László. Alapfogalmak  Hálózat fogalma  Hálózati architektúrák  Hálózati topológiák  Szabványok  OSI modell 2.
Számítógép hálózatok.
Számítógépes Hálózatok 6. gyakorlat. Központi zárthelyi Időpont: , Kedd, 8:30-9:45 Helyszín: Konferencia terem (É ) Számonkérés módja:
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Az IPv4 alhálózati maszk
Nyílt rendszerek összekapcsolása
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
Almási Béla - NAT 1 Network Address Translation -NAT.
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
A TCP/IP protokoll. Az ARPANET eredeti protokollja: Network Control Protocol. 1974: Vinton G. Cerf és Robert E. Kahn: új protokollstruktúra fejlesztése.
Az adatkapcsolati réteg DATA LINK LAYER. Az adatkapcsolati réteg három feladatot hajt végre:  A hálózati rétegektől kapott információkat keretekbe rendezi.
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
LAN-kapcsolók Kapcsolás. Ismétlés Emlékezzünk vissza, hogy egy Ethernet hálózat logikai topológiája egy többes hozzáférésű sín, amelyen az eszközök osztoznak.
Hálózatos programok készítése
A számítógépes hálózatok
Számítógép-hálózatok
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Kommunikáció a hálózaton
Számítógépes hálózatok
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Válasz a hálózatra, biztonságra, meg mindenre: 7
Előadás másolata:

Adatkapcsolati réteg

Feladata: Az adatok hibamentes, megbízható szállítása egy fizikai összeköttetésen keresztül a hálózat csomópontjai között. Hálózati rétegtől kapott információt keretekbe rendezi. PDU: Keretek Hibavédelem (korrekció)megvalósítása (paritás, CRC) Keretek továbbítása és nyugtázása

A adatkapcsolati réteg biztosítja azokat a funkciókat és eljárásokat, amelyek lehetővé teszik az adatok átvitelét két hálózati elem között. Jelzi, illetve lehetőség szerint korrigálja a fizikai szinten történt hibákat is

A Keret: Az adat valamilyen határoló jelek közé foglalt része. Az adatokat adatkeretekké (frame) alakítja, tördeli, ellátja kiegészítő címekkel és egyéb ellenőrző információval. Ezeket továbbítja , majd a vevő által visszaküldött igazolást, nyugtakeretet (aknowledgement frame) feldolgozza

Egy általános keret felépítését

Hibavédelem: Adó oldalon a küldendő adaton végzett matematikai algoritmus útján meghatározott kódsor, ellenőrzési összeg, melyet szintén a keretbe foglalva elküld a vevőnek. A vevő ugyanúgy elvégzi a számítást az adathalmazon, és a küldött ellenőrző összeggel összeveti. Ha egyezik – nincs hiba, ha nem akkor keretdobás, újrakérés!

Adatkapcsolati réteg eszközei: Bridge (híd) A LAN-okat lehet vele összekapcsolni. Az adatkapcsolati rétegben működő eszközök. A hidak az adatkapcsolati rétegbeli címeket vizsgálják meg, hogy elvégezhessék a forgalomirányítást. Problémái: nincs útvonal optimalizálás ha szakadás van a hálózatban nem tud alternatív útvonalat találni gyenge biztonsági tulajdonságok. Switch (kapcsoló) A kapcsolók csak a megfelelő, címzett állomásnak küldik ki az érkező keretet, logikai kapcsolást hajtva végre. Ezek tulajdonképpen multiport bridge-ek. Képesek nem blokkoló módon továbbítani a kereteket. gyenge biztonsági tulajdonságok