Mint a plenáris ülésen. Az Ön feladata 6 lépésben 1.A vélemény tanulmányozása 2.Módosító indítványok szerkesztése és elküldése 3.Felkészülés a csoportülésre.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Az Európai Parlament szerepe az érdekérvényesítésben Herczog Edit képviselő, Európai Parlament Budapest, november 17.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Az EGSZB a térképen Az EGSZB helye az intézmények között EGSZB EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT TANÁCS.
Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Az Európai Unió intézményrendszere
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
Globális Szövetség a gyermekek on line szexuális kizsákmányolása ellen szeptember Balatonalmádi ÚJ UNIÓS KEZDEMÉNYEZÉS A GYERMEKEK ONLINE.
© kurtán sándor 2012 kormányzás és politikai döntéshozatal.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
Mint a plenáris ülésen. Az Ön feladata 6 lépésben 1.A vélemény tanulmányozása 2.EGSZB-csoport választása (csoportonként 1 diák), módosító indítványok.
Európai Gazdasági és Szociális Bizottság. Mi az Európai Unió (EU)? 28 tagállam 508 millió lakos Tagjelölt országok: Izland, Törökország, Szerbia, Macedónia.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Csoportindítás Az első csoportülés megtervezése 0. szakasz - Felkészülés cél meghatározása módszer kiválasztása keretek meghatározása a környezettel való.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Elektronikus eljárás a polgári perben
Tóth Zoltán MDSZ alelnök - Stratégiai Bizottság elnöke.
2014. szeptember 12.. A 4 FŐSZEREPLŐ : Az Európai Unió Tanácsa Az Európai Bizottság Az Európai Unió Bírósága Az Európai Parlament.
mint ami mások szerint szükséges!
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Gazsó Tibor Századvég Alapítvány
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Mi az Európai Unió (EU)? 28 tagállam Több mint 500 millió polgár
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltatások Tagozat XXV. Gazdasági Tevékenységet Segítő Szolgáltatási Osztály Megújuló Energiák Szakmai.
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
A Google Drive használata. Mire jó? A Google Drive segítségével a fotókat, videókat, fájlokat és sok más tartalmat egy biztonságos felhőtárhelyen keresztül.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
MIE Konferencia május Felsőtárkány
Üdvözöljük!.
EVA 1 – 5. kurzus Kanyó Kristóf.
Önértékelési projektterv
Szövegszerkesztés összefoglalás.
Cím elrendezés Alcím.
Az EU intézményrendszere
Cím elrendezés alcím.
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Cím elrendezés Alcím.
Közbeszerzési Hatóság
3. osztályban.
Cím elrendezés Alcím.
Önnek egy új üzenete érkezett – Tárgy: adatigénylés
Cím elrendezés Alcím.
Mai téma: Segédletek a projektmunkához Katona Norbert.
Cím elrendezés Alcím.
Cím elrendezés alcím.
Cím Alcím.
Cím elrendezés Alcím.
Cím elrendezés Alcím.
Cím és kép elrendezés Alcím
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Mint a plenáris ülésen

Az Ön feladata 6 lépésben 1.A vélemény tanulmányozása 2.Módosító indítványok szerkesztése és elküldése 3.Felkészülés a csoportülésre és a plenáris ülésre 4.„Taggá” válni az EGSZB-ben 5.Brüsszel: csoportülések 6.Brüsszel: megvitatás és szavazás a plenáris ülésen

1. A vélemény tanulmányozása „A tagállamokat az alkohollal kapcsolatos károk csökkentésében támogató uniós stratégia”

Hogy néz ki egy vélemény? A vélemény tartalma Bevezető első bekezdés Összefoglalás Kontextus Általános megjegyzések Következtetések és ajánlások

2. Módosító indítványok szerkesztése és elküldése Legalább 1, legfeljebb 3 módosító indítvány (az Ön által választott nyelven) Beküldési határidő: március

Hogyan készül a módosító indítvány? Lehetséges műveletek Törlés Helyettesítés Törlendő és a következő szöveggel helyettesítendő Egy pont törlése Egy szó helyettesítése Új ponttal történő kiegészítés + Érvelés egy rövid „indokolás” keretében

Törlés Eredeti szöveg: 1.3. Az EGSZB kijelenti, hogy az Európai Uniónak azt az ambiciózus köztes célt kellene kitűznie, hogy 2020-ra az 1990-es szinthez képest legalább 30%-kal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok világszintű kibocsátását, amennyiben a többi fejlett ország és a gazdaságilag fejlettebb fejlődő országok hasonló csökkentéshez folyamodnak. Törlés 1.3. Az EGSZB kijelenti, hogy az Európai Uniónak azt az ambiciózus köztes célt kellene kitűznie, hogy 2020-ra az 1990-es szinthez képest legalább 30%-kal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok világszintű kibocsátását, amennyiben a többi fejlett ország és a gazdaságilag fejlettebb fejlődő országok hasonló csökkentéshez folyamodnak.

Helyettesítés Eredeti szöveg: 1.3. Az EGSZB kijelenti, hogy az Európai Uniónak azt az ambiciózus köztes célt kellene kitűznie, hogy 2020-ra az 1990-es szinthez képest legalább 30%-kal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok világszintű kibocsátását, amennyiben a többi fejlett ország és a gazdaságilag fejlettebb fejlődő országok hasonló csökkentéshez folyamodnak. Helyettesítés 1.3. Az EGSZB kijelenti, hogy az Európai Uniónak azt az ambiciózus köztes célt kellene kitűznie, hogy 2020-ra az 1990-es szinthez képest legalább 20% 30%-kal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok világszintű kibocsátását, amennyiben a többi fejlett ország és a gazdaságilag fejlettebb fejlődő országok hasonló csökkentéshez folyamodnak.

Törlendő és a következő szöveggel helyettesítendő Eredeti szöveg: 1.3. Az EGSZB kijelenti, hogy az Európai Uniónak azt az ambiciózus köztes célt kellene kitűznie, hogy 2020-ra az 1990-es szinthez képest legalább 30%-kal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok világszintű kibocsátását, amennyiben a többi fejlett ország és a gazdaságilag fejlettebb fejlődő országok hasonló csökkentéshez folyamodnak. Törlendő és a következő szöveggel helyettesítendő 1.3. Az EGSZB kijelenti, hogy az Európai Uniónak azt az ambiciózus köztes célt kellene kitűznie, hogy 2020-ra az 1990-es szinthez képest legalább 30%-kal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok világszintű kibocsátását, amennyiben a többi fejlett ország és a gazdaságilag fejlettebb fejlődő országok hasonló csökkentéshez folyamodnak.

Egy pont törlése Eredeti szöveg: 1.3. Az EGSZB kijelenti, hogy az Európai Uniónak azt az ambiciózus köztes célt kellene kitűznie, hogy 2020-ra az 1990-es szinthez képest legalább 30%-kal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok világszintű kibocsátását, amennyiben a többi fejlett ország és a gazdaságilag fejlettebb fejlődő országok hasonló csökkentéshez folyamodnak. A pont törlése 1.3. Az EGSZB kijelenti, hogy az Európai Uniónak azt az ambiciózus köztes célt kellene kitűznie, hogy 2020-ra az 1990-es szinthez képest legalább 30%-kal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok világszintű kibocsátását, amennyiben a többi fejlett ország és a gazdaságilag fejlettebb fejlődő országok hasonló csökkentéshez folyamodnak.

Egy szó helyettesítése Eredeti szöveg: 1.3. Az EGSZB kijelenti, hogy az Európai Uniónak azt az ambiciózus köztes célt kellene kitűznie, hogy 2020-ra az 1990-es szinthez képest legalább 30%-kal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok világszintű kibocsátását, amennyiben a többi fejlett ország és a gazdaságilag fejlettebb fejlődő országok hasonló csökkentéshez folyamodnak. Egy szó helyettesítése 1.3. Az EGSZB kijelenti, hogy az Európai Uniónak azt az konkrét ambiciózus köztes célt kellene kitűznie, hogy 2020-ra az 1990-es szinthez képest legalább 30%-kal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok világszintű kibocsátását, amennyiben a többi fejlett ország és a gazdaságilag fejlettebb fejlődő országok hasonló csökkentéshez folyamodnak.

Új ponttal történő kiegészítés Eredeti szöveg: 1.3. Az EGSZB kijelenti, hogy az Európai Uniónak azt az ambiciózus köztes célt kellene kitűznie, hogy 2020-ra az 1990-es szinthez képest legalább 30%-kal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok világszintű kibocsátását, amennyiben a többi fejlett ország és a gazdaságilag fejlettebb fejlődő országok hasonló csökkentéshez folyamodnak. Új ponttal történő kiegészítés 1.3.a Az EGSZB kéri, hogy minden európai polgár kapjon tájékoztatást az üvegházhatású gázok világszintű kibocsátásának csökkentése érdekében meghatározott célkitűzésekről, és hogy széles körű kommunikációs kampány induljon útjára a közterületeken és a tömegközlekedésben.

3. Felkészülés a csoportülésre és a plenáris ülésre Az EGSZB visszaküld Önnek egy, az összes javasolt módosító indítványt tartalmazó dokumentumot Mielőtt megérkezne Brüsszelbe, tanulmányozza a dokumentumot, hogy meg tudja vitatni azt a csoportülésen és a plenáris ülésen !

4. „Taggá” válni az EGSZB-ben 3 diák az EGSZB „tagja” lesz és képviseli osztályát Brüsszelben Minden egyes diák kiválasztja azt az EGSZB-csoportot, amelyet képviselni kíván: I. Csoport, II. Csoport vagy III. Csoport

5. Brüsszel: csoportülés Minden egyes csoportnak egyetértésre kell jutnia azzal az 5 módosító indítvánnyal kapcsolatban, amelyet ismertetni kíván a plenáris ülésen

6. Brüsszel: a plenáris ülés A polgárok általános érdekét legjobban képviselő vélemény megvitatása és megszavazása

Kezdődhet a játék!