Pénzügytan 4. Pénzügyi piacok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
5. Bankrendszer előadás SZTE Április 20.
A bankrendszer helye a makrogazdasági folyamatokban
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
Faktoring 1950 USA – a kezdet
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
PÉNZÜGYI ISMERETEK A takarékszövetkezeti rendszer
A befektetési környezet
Vállalati pénzügyek alapjai
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Értékpapír piaci műveletek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Biztosításgazdaságtan 6. téma
A jelzáloghitelezés története
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kivonat a Wikipédiából
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
A bankok.
Makrogazdasági pénzügyek
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
Pénzügyi intézményekre vonatkozó hazai jogszabályok
A betétbiztosítás.
Bevezetés Szerző: Varga József, egyetemi docens
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 1.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Bankmérleg, forrás oldal
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
A hitelintézeti rendszer felépítése
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 2. Dr. Vigvári András
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Széchenyi István Egyetem Szalay György szakértő április 16.
Vállalati pénzügyek alapjai
58–59. Bankrendszer a mai gazdaságban A. Hogyan alakult ki a bankrendszer, és mi a bankok szerepe? B. Milyen szolgáltatásokat nyújtanak a bankok? C. Miből.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
MNB a pénzügyi rendszerben Alkotmány: Az MNB feladata a törvényes fizetőeszköz kibocsátása, a nemzeti fizetőeszköz értékállóságának védelme, valamint.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
Generali Alapkezelő – Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve © Jogi személyiség Bemutatkozás – Települési Önkormányzatok Országos.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
A bankrendszer.
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
A piac és a piacgazdaság
SZÁMVITEL.
A nemzetközi tőkeáramlások
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Előadás másolata:

Pénzügytan 4. Pénzügyi piacok

Miről szól az előadás? A pénzügyi piac fogalma Kínálat és kereslet a pénzügyi piacokon A pénzügyi közvetítők A pénzügyi piacok típusa Pénzügyi szolgáltatások Pénzügyi intézmények Kockázat a pénzügyi piacokon

A pénzügyi piac fogalma Rövid meghatározás: olyan speciális piac, ahol pénzek és pénzügyi instrumentumok önkéntes cseréje zajlik. Bővített meghatározás: Olyan speciális piac, ahol pénzek és különböző devizákban denominált és különböző lejáratú pénzre szóló követelések önkéntes cseréje megy végbe közvetlenül vagy pénzügyi közvetítők útján. Denomináció: egy pénzügyi instrumentum valutaneme. Annak esedékességekor ebben a valutanemben kell az instrumentum által megtestesített kötelezettséget teljesíteni.

A pénzügyi piacok sematikus ábrája Közvetlen tőkeáramlás Közvetlen tőkeáramlás Értékpapírpiac, Tőzsde Megtakarítók Forrást igénylők Közvetett tőkeáramlás Közvetett tőkeáramlás Pénzügyi közvetítők Kereskedelmi bankok Befektetési alapok Nyugdíjalapok Biztosítók Takarékpénztárak

Kínálat a pénzügyi piacokon Megtakarítók (nem pénzügyi szereplők) Háztartások: ideiglenes és tartós megtakarításaiknak keresnek befektetési lehetőséget. Jellemzően megtakarításaik meghaladják hiteleiket. Vállalatok: ideiglenes forrásbőség esetén keresnek befektetési lehetőséget Állam: ideiglenes forrásbőség esetén keres befektetési lehetőséget

Kereslet a pénzügyi piacokon Forrásigénylők Vállalatok, állam, háztartások Likviditásuk megteremtése (fizetési kötelezettségeik késedelem nélküli teljesítése) érdekében keresnek átmeneti forrásokat Beruházásaik, tartós eladósodottságuk finanszírozása érdekében keresnek tartós forrásokat.

A pénzügyi piacok funkciói Likviditásfeleslegek, megtakarítások eljuttatása a likviditási szükséglettel, finanszírozási igénnyel rendelkezőkhöz. Különböző törvényes fizetőeszközök cseréje.

A pénzügyi piacok típusai 1. Pénzpiac, tőkepiac, devizaátváltások piaca Pénzpiac Hagyományos felfogásban a rövidtávú hitelezést végzi, az átmeneti pénztöbblettel rendelkezők finanszírozzák az átmeneti pénzhiánnyal küszködő szereplőket. Tipikus pénzügyi instrumentumai a bankrendszerre szóló követelések: betétek, váltók, bankközi hitelek. Pénzpiaci eszköznek tekintjük az egy éven belül lejáró értékpapírt és hitelt. Új felfogás szerint a pénzpiac az, ahol a cserélt pénzügyi instrumentum a monetáris rendszer (a jegybank és a kereskedelmi bankok) passzívája (pl. pénz, betét, jegybanki kötvény, kereskedelmi banki váltó vagy értékpapír)

A pénzügyi piacok típusai 2. Tőkepiac A megtakarítások beruházásokká történő átalakítását szolgáló mechanizmus, itt történik a finanszírozási igények kielégítése. A tőkepiacok pénzügyi eszközeinek lejárata több mint egy év. Új felfogás szerint a tőkepiac az, ahol a cserélt pénzügyi instrumentum a monetáris rendszeren kívüli gazdasági szereplő passzívája (pl. államkötvény, részvény, vállalati kötvény).

A pénzügyi közvetítők 1. Feladatuk a pénzkereslet és pénzkínálat gyorsabb egymásra találásának elősegítése, a kockázat csökkentése, a biztonság növelése. Közvetett forrás-közvetítést végeznek, azaz befogadják a megtakarításokat (betétet gyűjtenek), és azokból saját kockázatukra nyújtanak kölcsönt vagy fektetnek be. Végezhetnek közvetlen forrás-közvetítést is, azaz csak összehozzák a partnereket, de a befektetést közvetlenül a megtakarító megbízásából és kockázatára hajtják végre (pl. államkötvényt vásárol) Tipikus pénzügyi közvetítő szervezetek a kereskedelmi bankok, befektetési alapok, befektetési társaságok, nyugdíjalapok, biztosítók, takarékpénztárak.

A pénzügyi közvetítők 2. Banki pénzügyi közvetítők Kereskedelmi bankok Takarék- és hitelszövetkezetek Jelzálogbankok Lakás-takarékpénztárak Nem banki pénzügyi közvetítők Intézményi befektetők: Befektetési alapok, nyugdíjpénztárak, biztosítók Egyéb nem banki közvetítők:lízingcégek, brókercégek.

A kereskedelmi bankok pénzügyi közvetítő tevékenysége 1. Összekapcsolja a különböző megtakarítói és finanszírozói igényeket. Ennek során passzív, aktív és semleges (közömbös) banki ügyleteket (bankműveleteket) végez, és egyéb banki szolgáltatásokat nyújt. Passzív banki ügylet: amelynek során a banknak tartozása keletkezik (pl. betétgyűjtés, hitelfelvétel a jegybanktól). Célja az idegen források összegyűjtése, pótlólagos források szerzése. Aktív banki ügylet: amelynek során a banknak követelése keletkezik (hitel nyújtása, betét elhelyezése más banknál, értékpapír vásárlása). Célja a bank által gyűjtött források kihelyezése nyereségszerzési célból.

A kereskedelmi bankok pénzügyi közvetítő tevékenysége 2. Fizetési forgalom lebonyolítása: a pénztulajdonosok közötti pénzmozgások, a pénzforgalom lebonyolítása. A pénzforgalom lehet készpénzes és számlapénzforgalom. Ez utóbbi fontos feltétele, hogy az érintett ügyfelek számlát nyissanak a banknál és megállapodjanak, hogyan rendelkezhet a számlatulajdonos a pénze felett. E szerződések kiegészülhetnek betéti és hitel-megállapodással, bankkártya szerződéssel, valamint internet és/vagy telebankos megállapodással.

A kereskedelmi bankok pénzügyi közvetítő tevékenysége 3. Egyéb bankszolgáltatások Pl. pénzváltás, értékpapírügyletek, pénzügyi tanácsadás, lízing, biztosítás. Köre egyre inkább növekvő. Közös jellemzőjük, hogy a banknak sem követelése, sem tartozása nem keletkezik. A bankok meghatározott díj ellenében végzik e tevékenységeket.

Intézményi befektetők 1. Összegyűjtik a háztartások és részben a vállalkozások megtakarításait, melyeket különböző kollektív befektetési formák keretében kezelnek, és a pénz- és tőkepiacokon fektetnek be. A befektetési alapok, nyugdíjpénztárak és biztosítók a legnagyobb pénz- és tőkepiaci befektetők közé tartoznak, mert a hosszabb távra rájuk bízott óriási tőkemennyiséget államilag szabályozott, illetve saját maguk által meghatározott módon a pénz- és tőkepiacon fektetik be.

Intézményi befektetők 2. A befektetési alap A befektetők közös tulajdonában lévő vagyontömeg, melyet az alapkezelő (általában bankok vagy biztosítók közreműködésével) hoz létre, és folyamatosan kezel. Az egyes befektetők részesedését ebből a közös vagyontömegből a befektetési jegyek testesítik meg, melyeket az alapkezelő a befektetési jegyek vásárlói számára értékesít. A közös vagyontömegből egy adott napon az egy befektetési jegyre jutó hányadot az egy jegyre jutó nettó eszközérték, vagyis a befektetési jegy árfolyama mutatja meg.

Intézményi befektetők 3. A befektetési alap kezelőjének feladatai:  értékpapír, azaz befektetési jegyek kibocsátása → tőkegyűjtés, befektetések megszervezése, lebonyolítása → tőkekihelyezés, az alap befektetéseinek folyamatos kezelése → vagyonkezelés A befektetések (portfolió) összetételét (betét, állampapír, részvény) – az alap jellegének megfelelő befektetési arányokat figyelembe véve - minden esetben igyekszik úgy alakítani, hogy a kockázatok kezelése mellett a befektetők a lehető legmagasabb hozamot érjék el.

Intézményi befektetők 4. Biztosítók A biztosítási szerződések keretében befizetett összegekből felhalmozott forrásokat a hazai és nemzetközi pénz- és tőkepiacokon fektetik be, így kerülnek az intézményi befektetők közé. A tőkepiacon eredetileg az életbiztosítók voltak aktívak, mivel az életbiztosítási termékekhez kötődő előtakarékossági periódusban felhalmozott megtakarítások hosszú, akár több évtizedes időtávra jelentenek befektetendő forrást a biztosítók számára.

„Mágikus háromszög” Jövedelmezőség, likviditás, szolvencia. Szolvencia: egy szereplő akkor szolvens, ha eszközeinek piaci értéke fedezetet biztosít idegen forrásai visszafizetésére. A pénzintézeteknek e három követelmény figyelembevételével kell tevékenységüket megszervezni.

Kockázat a pénzügyi piacokon Nem pénzügyi kockázatok: természeti csapások, politikai, jogi szabályozás változása, technikai-technológiai, emberi tényezővel kapcsolatos. Pénzügyi kockázatok: Piaci: kamatláb-, hozam-, árfolyamkockázat Intézményi: hitelezési (nemfizetés), likviditási (nem időben történő törlesztés), transzfer- (az átutalt összeg nem érkezik meg)

Pénzügyi szolgáltatások 1. A pénzügyi szolgáltatások, jellegükből és kockázatukból adódóan megkövetelik, hogy azokat csak olyan intézmények végezhessék, amelyek tevékenységére részletes prudenciális felügyeleti előírások vonatkoznak. A prudenciális szabályok olyan speciális gazdálkodási követelményeket állítanak fel a bankokkal szemben, amelyek garanciát jelenthetnek mindenkori és tartós fizetőképességük megőrzésében. A biztonságos működést törvények és felügyeleti intézmények, hivatalok (MNB, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) biztosítják.

Pénzügyi szolgáltatások 2. betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszköz - saját tőkét meghaladó mértékű - nyilvánosságtól történő elfogadása; pénzkölcsön nyújtása; pénzügyi lízing; pénzforgalmi szolgáltatások nyújtása; készpénz-helyettesítő fizetési eszköz kibocsátása és az ezzel kapcsolatos szolgáltatás nyújtása; kezesség és bankgarancia vállalása, valamint egyéb bankári kötelezettség vállalása; valutával, devizával váltóval, illetve csekkel saját számlára vagy bizományosként történő kereskedelmi tevékenység; pénzügyi szolgáltatás közvetítése (ügynöki tevékenység); befektetési alap letétkezelés; készpénzátutalás.

Pénzügyi szolgáltatások 3. Pénzügyi szolgáltatást alapvetően pénzügyi intézmény végezhet. Bizonyos tevékenységeket kizárólag csak meghatározott intézménytípusban lehet folytatni. Így betétgyűjtési tevékenységet kizárólag hitelintézet végezhet, és kizárólag hitelintézet jogosult a saját tőkéjét meghaladó mértékben visszafizetendő pénzeszköznek a nyilvánosságtól való gyűjtésére.

Pénzügyi intézmények 1. Hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások. A hitelintézet lehet bank, szakosított hitelintézet vagy szövetkezeti hitelintézet (takarék-, illetőleg hitelszövetkezet). A bank az a hitelintézet, amely üzletszerűen betétet gyűjt, valamint pénzforgalmi szolgáltatást üzletszerűen nyújt. Csak bank kaphat engedélyt arra, hogy az összes pénzügyi szolgáltatási tevékenységet együttesen végezhesse.

Pénzügyi intézmények 2. A szakosított hitelintézet (pl. lakás-takarékpénztár, jelzálog-hitelintézet), jogosult a pénzügyi szolgáltatási, illetőleg kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységek meghatározott körének végzésére, de nem végezheti a pénzügyi szolgáltatási tevékenységek teljes körét együttesen.

Kamat A betétek után a bank kamatot fizet. A bank a nyújtott hitelért, a kölcsöntőke használatáért díjat, azaz kamatot számít fel. A két kamat különbsége a kamatrés (vagy idegen kifejezéssel kamatmarzs), amely a működési költségekkel csökkentve, döntő részét adja a bankok nyereségének. A kamat a pénz időértékét jelzi. A pénz időértékén azt értjük, hogy a különböző jövőbeli időpontokban realizált azonos pénzösz-szegeknek ma más és más értéke van a számunkra.

Vizsgakérdések I. Ismertesse a pénzügyi piac bővebb fogalmát Melyek a pénzügyi piacok funkciói Mit értünk a pénzpiac hagyományos és új fogalmán? Mit értünk a tőkepiac hagyományos és új fogalmán? Ismertesse a pénzügyi közvetítők típusait

Vizsgakérdések II. Kit tekintünk intézményi befektetőnek Sorolja fel a kereskedelmi bankok fő tevékenységeit Mi a feladata a befektetési alap kezelőjének? Melyek a legfontosabb pénzügyi szolgáltatások? Ismertesse a pénzügyi intézmények rendszerét!

Köszönöm a figyelmet!